10 vergissingen over incontinentie bij ouderen

10 vergissingen over incontinentie bij ouderen

Eén van de belangrijkste kenmerken voor het behoud van privacy, waardigheid en levenskwaliteit bij het ouder worden en dementie is het zo lang mogelijk op een normale manier naar het toilet te kunnen gaan. Helaas wordt er vandaag de dag nog altijd te weinig aandacht aan gegeven door verpleeghuizen. Er wordt nog te snel naar incontinentie materiaal gegrepen.

Verpleeghuisbewoners kun je op twee manieren helpen

Paul van Houten is een specialist ouderengeneeskunde en toonde aan in een onderzoek dat mensen die wonen in een verpleeghuis op twee manieren geholpen kunnen worden om zo lang mogelijk continent te blijven.

  1. Het trainen en daarmee verbeteren van spierkracht en uithoudingsvermogen. Dit zodat iemand op de wc kan en er zo lang mogelijk zelfstandig zelf naar toe kan gaan.
  2. Regelmatige aanmoedigen om naar het toilet te gaan en het inwilligen van verzoeken om hulp bij de toiletgang.

10 vergissingen over incontinentie bij ouderen

Voor Zorg voor beter zette Paul van Houten enkele vergissingen op een rij die nog steeds bestaan over incontinentie bij ouderen en senioren.

1. Er kan weinig gedaan worden aan urine-incontinentie bij ouderen

Het is van belang om te kijken of er een urineweginfectie is, maar daarbij is juist een goede diagnostiek zeer belangrijk. Er moet gekeken worden naar congnitieproblemen (delier en dementie), mobiliteitsproblemen, evaluatie van het gebruik van geneesmiddelen, de ontwikkeling van chronische ziekten (denk aan hartfalen, parkinson of bijvoorbeeld suikerziekte), obsitpatieproblemen en een kwaal bij het plassen. Dit kunnen handvatten zijn voor een juiste behandeling

2. Ouderen die zorg nodig hebben, hebben veelvuldig de neiging om te vaak naar de wc te gaan en vragen daarbij een zorgmedewerker om hulp

Dit is dus juist niet zo. Uit eerder onderzoek blijkt dat ouderen zich juist geremd voelen om hulp te vragen wanneer zij naar het toilet moeten. Ze hebben vaak medelijden met de verzorger.

3. Het belangrijkste aan een toiletruimte is dat je er met een rolstoel in kunt

Dit geldt niet voor alle ouderen. Er is ook een doelgroep waar dat niet van belang is. Zij hebben wel altijd een in hoogte verstelbaar toilet nodig, waarop ze goed kunnen zitten en waarin zij voldoende steun hebben. Voor ouderen met dementie kunnen kleurstelling en contrasten ook van belang zijn. Het sta-op toilet van Bano Benelux is een toilet die aan alle eisen voldoet.

4. Urine-incontinentie is niet of nauwelijks belastend, want er zijn tegenwoordig hele goede luiers

Mensen die incontinent zijn hebben vaak last van stemmingswisselingen. Bovendien leidt incontinentie tot sociaal isolement. Bovendien levert het voor de mantelzorger ook enorm veel stress op.

5. Voor ouderen die dementie hebben met een verhoogd valrisico doe je ’s nachts de bedhekken omhoog

Wanneer je gebruik maakt van bedhekken, betekent dat automatisch dat ouderen niet zelfstandig het bed kunnen verlaten wanneer zij naar het toilet moeten. De ouderen kunnen dan onrustig worden en trachten om over het hek te klemmen met alle gevolgen van dien. Het beperken van de mobiliteit doet het laatste restje mobiliteit verdwijnen en dat is zeer slecht voor het functioneren van het lichaam.

6. Grotendeels is de opvangcapaciteit van incontinentie-absorptiemateriaal belangrijk

Uit een onderzoek blijkt dat een zelfstandige gang naar het toilet de grootste mogelijkheid geeft om zo veel mogelijk continent te zijn. Het is dus zeer belangrijk dat een oudere zelfstandig kan omgaan met het materiaal en hierbij zo min mogelijk wordt geholpen door anderen.

7. Een extra inlegger in een incontinentiebroekje vergroot de opvangcapaciteit

Dit is niet waar. De opvangcapaciteit wordt niet vergroot door er een inlegger in te doen. Het incontinentiebroekje functioneert op die manier als een vervangende onderbroek. Bovendien zijn incontinentiebroeken veel duurder dan onderbroeken, dus een inlegger is onnodig duur.

8. Een blaascatheter is een goede optie om incontinentie-absorptiemateriaal te vervangen

Blaascatheters horen niet gebruikt te worden als een alternatief voor incontinentie-absorptiemateriaal. Dit vanwege de vele en ernstige complicaties van blaascatheters bij langdurig gebruik. Denk hier bijvoorbeeld aan blaaskrampen en onbehandelbare urineweginfecties.

9. Verstoppingen (obstipatie) moet je behandelen met laxeermiddelen

Er moet altijd eerst een goede diagnose worden gesteld naar de oorzaken van de verstoppingen. Zo kan het aanpassen van leefregels, meer bewegen en het opschonen van geneesmiddelen die obstipatie als bijwerking hebben al tot verbeteringen leiden.

De omgang met een oudere met incontinentie is makkelijk, elke mantelzorger weet wat ze moeten doen

10. De omgang met een oudere met incontinentie is makkelijk, elke mantelzorger weet wat ze moeten doen

Veel mantelzorgers hebben aangegeven dat zij niet goed weten hoe zij een oudere met incontinentieproblemen moeten helpen. Hulpverleners hebben vaak te weinig aandacht voor deze problemen, waardoor het stressniveau van de mantelzorgers omhoog gaat.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen