5 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen bij aankoop senioren badkamer

5 belangrijke vragen die je jezelf moet stellen bij aankoop senioren badkamer

Ben je van plan om een senioren badkamer te kopen? Voor de aankoop van een senioren badkamer is het handig om deze checklist te gebruiken. Zo zie je zeker niets over het hoofd.

  1. Heb je de huidige badkamer vooraf opgemeten?
  2. Heb je foto’s gemaakt van de badkamer in de huidige situatie?
  3. Wat voor soort wand heeft de huidige badkamer?
  4. Ga je voor design of functionaliteit?
  5. Hoeveel bewoners maken er gebruik van de badkamer? 

1. Heb je de huidige badkamer vooraf opgemeten?

Om te beginnen is het verstandig om alvorens je naar de badkamer specialist gaat de badkamer op te meten. Zo kunnen zij de huidige situatie beter inschatten en je van goede informatie voorzien. Bovendien kan er dan zeer gemakkelijk een indelingstekening worden gemaakt met de juiste badkamer hulpmiddelen op de juiste plaats.

Heb je de badkamer vooraf opgemeten? - 10 vragen die je jezelf moet stellen bij aankoop senioren badkamer - Bano Benelux

Voorbeeld van een indelingstekening senioren badkamer 

2. Heb je foto’s gemaakt van de badkamer in de huidige situatie?

Mocht je de badkamer hebben opgemeten, dan is het verstandig om vooraf foto’s te maken van de huidige situatie en die te laten zien aan de senioren badkamer-specialist. Zo kan men rekening proberen te houden met bijvoorbeeld bestaande technische leidingen.

3. Wat voor soort wand heeft de huidige badkamer?

Het soort wand is van belang om te weten. Bij het plaatsen van hulpmiddelen die bijvoorbeeld krachten van 500 kg op moeten kunnen vangen (denk bijvoorbeeld aan een sta-op toilet) is het belangrijk dat de wand hiervoor sterk genoeg is. Gaat het bijvoorbeeld om metaltstud, beton of kalkzandsteen? Het kan zo zijn dat de wand verstevigd moet worden. De badkamerspecialisten adviseren je hierin.

4. Ga je voor design of functionaliteit?

Of natuurlijk voor beiden! Let wel op: veiligheid is het belangrijkste aspect. Tegenwoordig hoeft een senioren badkamer niet meer op een ‘ziekenhuis badkamer‘ te lijken, maar kan het juist ook heel designvol (zie afbeelding hieronder). Wie wil er nou niet heerlijk ontspannen onder de douche gaan op een zo’n veilig mogelijke manier? 

Functionele en designvolle badkamer - Badkamer hulpmiddelen - Bano Benelux B.V.

Functionele en designvolle badkamer inéén – Bano Benelux

5. Hoeveel bewoners maken er gebruik van de badkamer?

Maak je alleen gebruik van de badkamer? Of zijn er meer mensen die gebruik maken van dezelfde badkamer. Bij het kopen van een wastafel is dit bijvoorbeeld belangrijk. Mocht je alleen gebruik maken van de badkamer en je hebt geen rolstoel dan is een elektrisch in hoogte verstelbare wastafel niet direct nodig. Een manueel in hoogte verstelbare wastafel kan dan op de juiste hoogte worden ingesteld. Maar mochten er meerdere mensen gebruik maken van de badkamer of mocht je in een rolstoel zitten, dan is een elektrisch in hoogte verstelbare wastafel juist wel een pré! Hoe ideaal is het dat je door een simpele druk op de knop de wastafel naar de juiste hoogte kan afstellen (zie video)?

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen