5 frustraties van ouderen in de badkamer die makkelijk te voorkomen zijn!

5 frustraties van ouderen in de badkamer die makkelijk te voorkomen zijn!

Hoe ouder je wordt, hoe sneller je conditie en spierkracht achteruit gaat. Dit kan zorgen voor enorme frustraties in de badkamer, maar dat is eigenlijk in veel gevallen niet nodig. We hebben 5 frustraties van ouderen in de badkamer voor je op een rij gezet met daarbij een (makkelijke) oplossing.

  1. “Vrees dat de douchestang breekt als ik me daaraan vasthoud” 
  2. Angst met in- en uit het bad stappen
  3. Moeite met opstaan van het toilet
  4. Bang om te vallen in de badkamer door een te gladde vloer
  5. Stress om te staan tijdens het douchen

1.”Vrees dat de douchestang breekt als ik me daaraan vasthoud”

Wanneer iemand moeite heeft om in een douchecabine of bad te stappen ligt het voor de hand om steun te zoeken aan de douchestang. Een normale douchestang is hier natuurlijk niet voor gemaakt en de vrees dat de douchestang breekt is zeer terecht. De kans daarop is zelfs heel groot met alle gevolgen van dien. Ook wanneer men dreigt te vallen tijdens het douchen is de eerste reactie dat men houvast zoekt bij de douchestang (welke in veel gevallen gelijk afbreekt). Een douchestang en handgreep ineen is de oplossing. De douchestang van Bano is erop berekend om als handgreep gebruikt te worden. Deze douchestang is getest met een belasting van 500 kg. Zowel het horizontale, als verticale gedeelte is als greep te gebruiken.

2. Angst met in- en uit het bad stappen

Veel ouderen en senioren ervaren angst wanneer zij in- en uit het bad moeten stappen. Doordat de spierkracht afneemt en de balans bij ouderen minder wordt is de kans groot dat het steeds meer moeite kost om gebruik te maken van het bad. Dit geeft men hoogstwaarschijnlijk een onveilig en angstig gevoel. Wij raden ook altijd aan om het bad om te “toveren” tot een aangepaste douche met onder andere een veilige douchebeugel en een opklapbaar douchezitje. Zo kan er weer op een veilige en ontspannen manier gebruik worden gemaakt van de badkamer.  Bekijk meer oplossingen om het in- en uit bad stappen veel makkelijker te maken .

3. Moeite met opstaan van het toilet

Een veel voorkomende frustratie bij ouderen is dat zij moeite hebben met opstaan van het toilet. Dit kan komen door een aandoening, de hoge leeftijd of een combinatie daarvan. Dit probleem komt helaas nog veel te vaak voor en de oplossingen die vanuit de Wmo worden gegeven zijn vaak tijdelijke oplossingen of oplossingen die op den duur (heel) slecht zijn voor je zijn. Denk maar bijvoorbeeld aan een opzetbril. Door de onnatuurlijke houding voor de stoelgang zullen er op den duur darmcomplicaties optreden (zoals bijvoorbeeld aambeien). En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Wij adviseren in 9 van de 10 gevallen een elektrisch sta-op toilet. Dit is speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van fysieke ongemakken en is opgebouwd vanuit het oogpunt van de cliënt. Bij toepassing van een sta-op toilet (zie video) voelen veel mensen weer wat het is om alleen naar het toilet te gaan en wordt er rekening gehouden met de natuurlijke stoelgang.

4. Bang om te vallen in de badkamer door een te gladde vloer

Elk jaar belanden er duizenden ouderen in het ziekenhuis door een val vanwege een te gladde badkamervloer. Het valrisico in een gladde en natte omgeving is erg hoog. Maar er is vaak al een makkelijke manier om valpartijen te voorkomen op de badkamervloer. Zo kun je de vloer antislip laten maken met een unieke antislip-formule. Zo hoef je dus niet je hele badkamervloer te vervangen, maar kan de huidige vloer antislip worden gemaakt. Handig hé? Wil je meer weten over het antislip maken van de badkamervloer? Neem gerust contact met ons op.

Bang om te vallen in de badkamer door een te gladde vloer

5. Stress om te staan tijdens het douchen

Staand douchen lijkt voor veel mensen heel normaal. Maar voor veel ouderen (of mensen met een fysieke beperking) is het vaak een moeilijke en inspannende bezigheid. Vaak wordt er gekozen voor een douchestoel om het probleem op te lossen. Een douchestoel zal nooit ons advies zijn omdat het veel ruimte in beslag neemt en de stabiliteit niet gegarandeerd is. De kans om te struikelen wordt daardoor ook vergroot. Wij adviseren daarentegen wel om een veilig opklapbaar douchezitje te plaatsen. Wanneer je niet (lang) kan staan is het doormiddel van een douchezitje mogelijk om zittend en met een heerlijk gevoel en zonder stress te douchen.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen