5 tips hoe je een badkamer voor ouderen inricht

Zoals je ongetwijfeld weet is de badkamer een risicovolle omgeving. Met name een badkamer voor ouderen (aangepaste badkamer ouderen) moet aan veiligheidseisen voldoen. Gelukkig kunnen relatief kleine aanpassingen al zorgen voor een enorme veiligheidsimpuls. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van badhulpmiddelen of het verwijderen van gevaarlijke obstakels zoals een badopstapje. In dit artikel geven we 5 tips hoe je een badkamer voor ouderen hoort in te richten.

Tip 1: Maak de badkamer voor ouderen antislip

Glijpartijen in de badkamer komen heel vaak voor. Elk jaar belanden er meer dan 24.000 mensen in een ziekenhuis door een val vanwege uitglijden. En veel van die valpartijen vinden plaats in de badkamer. Zo kopte het Algemeen Dagblad nog in september (2019) dat er weer meer ouderen ernstig gewond waren na een val. Het risico in een vochtige, natte en/of gladde douchevloer is dus erg hoog. Maar gelukkig kun je veel van deze situaties voorkomen door de badkamer antislip te maken. Een ”antislip badkamer‘ kun je op verschillende manieren realiseren. Een eenvoudige oplossing kan zijn om je badkamer te verrijken met een antislipmat (of antislip badmat). Een veiliger advies is om huidige badkamervloer er uit halen en te vervangen door speciale antislip tegels. Echter zit hier wel een prijskaartje aan. Om de kosten laag te houden en de veiligheid van de badkamervloer toch te garanderen, adviseren wij om de huidige badkamervloer antislip te maken met een speciale antislipcoating. Gladde badkamertegels zijn hiermee verleden tijd!

Antislip maken badkamer - Bano Benelux

Tip 2: Maak de doucheruimte veiliger met goede hulpmiddelen voor ouderen

Als je een badkamer voor ouderen zo veilig mogelijk wilt inrichten, dan zijn goede badkamer hulpmiddelen het aller belangrijkst. Zij zijn het fundament. We communiceren niet over hulpmiddelen, maar goede hulpmiddelen. En dat is niet voor niets. Overal worden sanitaire hulpmiddelen aangeboden, maar in veel gevallen zijn deze in praktijk totaal niet veilig. Denk bijvoorbeeld alleen al aan steunbeugels die je met een zuignap aan de muur vastzet of douchestoelen zonder antislip. Levensgevaarlijk! De basis van perfecte hulpmiddelen voor een veilige badkamer bestaat uit 3 hulpmiddelen welke we hieronder de revue kort laten passeren (zie ook de video aan het eind van deze tip).

Goede badkamer hulpmiddelen zijn het fundament van een veilige badkamer!

Douchestang en handgreep

We beginnen met een douchestang en handgreep inéén. De meeste douchestangen zijn namelijk niet gemaakt om je aan vast te houden, terwijl veel ouderen dit wel doen. De gevolgen daarvan kunnen zeer ernstig zijn en dat kun je dus beter voorkomen!

Opklapbaar douchezitje

Een ander hulpmiddel welke de doucheruimte veel veiliger maakt is een opklapbaar en in hoogte verstelbaar douchezitje (dus geen douchestoel wandmodel of badkamer stoel opklapbaar). Langdurig onder de douche staan is voor 65-plussers niet altijd meer mogelijk. Een opklapbaar douchezitje welke is voorzien van handige beugels bespaart de ouderen veel kracht en verkleint de kans op valpartijen.

Aangepaste wastafel

Het is van groot belang om een goede, veilige en dus stevig wastafel te hebben in de badkamer. Die veiligheid zit in de mogelijkheid om te kunnen leunen en steunen aan de wastafel door geïntegreerde steunen. Daarbij moet de wastafel op de juiste hoogte staan. Een elektrisch in hoogte vertelbare wastafel biedt bijzonder veel voordelen. Zo kun je de wastafel op elk moment van de dag naar de perfecte hoogte instellen. Hiermee kun je enorm veel (toekomstige) problemen voorkomen.

Tip 3: Maak de hele badkamer obstakel vrij!

Natuurlijk als je de term ‘veilige badkamer‘ hoort dan klinkt dat niet heel erg aantrekkelijk. De Engelsen noemen het veelal een  ‘transitional bathroom‘ en dat klinkt dan alweer een stuk fijner. Eigenlijk bedoelen de Engelsen hiermee dat de badkamer rekening houdt met de ‘oude dag’. Veiligheid en toegankelijkheid staan op de eerste plaats en dat houdt in dat je je niet langs verschillende gevaarlijk obstakels hoeft te ploeteren voordat je de aangepaste douche inloopt. Zorg er dus altijd voor dat er geen enkele drempel of opstap in de badkamer aanwezig is. En verwijder onnodige accessoires (zoals bijvoorbeeld een onveilige kast).

Tip 4: Aanpassingen aan het toilet (hulpmiddelen toilet ouderen)

Net als bij de douche (of in uitzonderlijke gevallen in een bad) is een aangepast toilet in de badkamer van groot belang. Een andere benaming hiervoor is een miva toilet. Het ideale scenario zou zijn om een sta-op toilet te kopen, waarbij je de beugels individueel op de ideale hoogte te zijn af te stellen. Zo kun je makkelijk op en van het toilet komen. Bij de installatie dien je er wel voor te zorgen dat dit tegen een sterke wand wordt geplaatst.  Een verhoogd toilet wordt door ons ten strengste afgeraden. Het vergemakkelijkt het inderdaad het opstaan van het toilet, maar door de onnatuurlijke houding voor de stoelgang, zullen er op den duur darmklachten (zoals aambeien!) ontstaan met als resultaat dat het alleen maar vervelender wordt.

Sta-op toilet van Bano Benelux

Tip 5: Zorg ervoor dat de “hulpmiddelen ouderen badkamer” op de juiste manier worden geplaatst!

Een probleem dat vaak voorkomt is dat men wel nagedacht heeft over de hulpmiddelen voor in de badkamer, maar niet over de juiste plaatsing van deze hulpmiddelen. En dat is van groot belang, omdat de functionaliteit daarmee samenhangt. Overleg altijd met een specialist over hoe de badkamer in te richten, zodat de zelfredzaamheid en veiligheid in de badkamer kan worden gemaximaliseerd! Het zou toch zonde zijn dat je wel de materialen tot je beschikking hebt, maar dat je niet het maximale resultaat daar uithaalt?

voorbeeld perfecte inrichting aangepaste badkamer

voorbeeld perfecte inrichting aangepaste badkamer

Een functionele badkamer hoeft niet groot te zijn

Door een optimale plaatsing van de sanitaire hulpmiddelen kun je al vanaf 4 vierkante meter een veilige en ultra functionele badkamer verwezenlijken. De inrichting van de afbeelding hierboven geeft een voorbeeld weer van een perfecte situatie: vanaf het moment dat je deze badkamer binnenloopt is de veiligheid en zelfredzaamheid zo hoog mogelijk. Je kunt je via de beugels verplaatsen van a naar z.

Extra tip: Zoek niet (!) naar hulpmiddelen voor ouderen in bad

Hé? Is dat een typfout? Nee, dat is het zeker niet. Het lijkt misschien in eerste instantie op een vreemde tip,  maar dat is het niet. Een bad vraagt namelijk bijna altijd om problemen. Denk alleen al aan het in- en uitstappen van het bad: daar gebeuren heel veel ongelukken! Natuurlijk zijn er uitzonderlijke gevallen, waarbij een elektrische badlift van pas komt. Mocht het niet noodzakelijk zijn adviseren wij ten alle tijden om niet naar hulpmiddelen voor een bad te zoeken, maar om het bad te vervangen door een veilige inloopdouche voor senioren (of: inloopdouche voor invaliden / hulpmiddelen douchen ouderen).  Deze maatregelen zijn nodig om de veiligheid in de badkamer te waarborgen.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen