5 tips voor een aangepaste badkamer (inclusief video's)

5 tips voor een aangepaste badkamer (inclusief video's)

Zelfstandig thuis blijven wonen is voor veel mensen een pré. De badkamer is een belangrijk onderdeel van het huis. Bekijk hieronder 5 tips voor een aangepaste badkamer.

Waarom tips voor een aangepaste badkamer ?

Misschien voelt u zich op dit moment nog zeer fit en vitaal. Maar iedereen wordt ouder en het staat niet vast dat u zich zo fit blijft voelen. Op dat moment is het al een goed idee om alvast aanpassingen in het huis te verrichten. Hierdoor kan de zelfredzaamheid worden behouden en kunt u zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Een aangepaste badkamer is prioriteit nummer één.

Tip 1. Zorg voor ruimte in de badkamer

Zorg altijd voor voldoende ruimte in de badkamer. Zo moet er altijd genoeg ruimte zijn voor (toekomstige) hulpmiddelen zoals een rolstoel. Eigenlijk is het uitgangspunt een rolstoeltoegankelijke badkamer te realiseren voor mogelijke toekomstige fysieke ongemakken. Dit kan al gerealiseerd worden bij een oppervlakte van iets meer dan 4m2.

Genoeg ruimte in de badkamer - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Genoeg ruimte in de badkamer en de badkamer hulpmiddelen op de correcte plaats gemonteerd.

Tip 2. Monteer de badkamer hulpmiddelen op de correcte plaats

Zoals hierboven in tip 1. beschreven is het al mogelijk om een goede aangepaste badkamer te realiseren vanaf 4m2. Echter is het hierbij wel zeer belangrijk dat dat badkamer hulpmiddelen op de juiste plaats worden gemonteerd. Een goed voorbeeld hiervan is dat er per situatie gekeken moet worden waar bijvoorbeeld de beugels en handgrepen geplaatst moeten worden. In elke situatie moet altijd rekening gehouden worden met de bewegingsvrijheid van de mensen. Dit is in voordeel van de mensen zelf en eventuele hulpverlener.

Tip 3.  Zorg voor een goede hoogte van de wastafel

Zorg altijd ervoor dat de wastafel op de juiste hoogte hangt en makkelijk te verstellen is naar de juiste hoogte. Een in hoogte verstelbare wastafel biedt hiervoor veel voordelen. Zo kun je de wastafel op ieder moment van de dag naar de juiste hoogte instellen. Je hebt bij Bano Zorgbadkamers de keuze tussen een manueel verstelbare wastafel (met een zwengel) of een elektrisch verstelbare wastafel. Door een verstelbare wastafel te nemen kun je veel (toekomstige) problemen voorkomen. Bekijk de video hieronder van de zorg-wastafel.

Tip 4. Zorg voor een goede hoogte van het toilet

Net zoals de wastafel, moet ook het toilet (wc) op de goede hoogte komen te staan. Mocht deze op dit moment te hoog of te laag afgesteld staan, dan is het vaak moeilijk om nog van de wc af te komen. Wij adviseren altijd een in elektrisch in hoogte verstelbaar toilet te overwegen met zeer comfortabele toilethandgrepen. Dit zorgt ervoor dat het toiletgang-proces aanzienlijk wordt verbeterd. Het is speciaal gemaakt voor mensen die last hebben van fysieke ongemakken. We noemen het ook wel het sta-op toilet, omdat je heel makkelijk op en van het toilet kan komen. Bekijk hieronder de video.

Tip 5. Zorg voor een douchestang en handgreep ineen

Hoe handig zal het zijn als je een douchestang en handgreep ineen hebt? Het antwoord is makkelijk: dat is heel handig. De eerste reactie van mensen die vallen onder de douche is namelijk dat men zich vastgrijpt aan de douchestang. De meeste douchestangen zijn hiervoor niet gemaakt en breken af, met alle gevolgen van dien. De douchestang van Bano is erop berekend om als handgreep gebruikte te worden en is maar liefst getest met een belasting van 500 kilogram. En dan is zowel het horizontale als het verticale gedeelte als greep te gebruiken.

Bonus tip. Plaats een opklapbaar douchezitje

Met een opklapbaar douchezitje kan er veel ruimte bespaard worden. Dit door het opklappen ervan tegen de muur. Een douchezitje (met steunen!) is altijd veel veiliger dan een douchekruk of douchestoel. Wanneer men bijvoorbeeld dreigt te vallen en zich wilt opvangen aan de douchestoel, is de kans groot dat de douchestoel omvalt met alle gevolgen van dien.

Met de bovenstaande tips voor een aangepaste badkamer kunnen veel ongelukken worden voorkomen en dat is precies waar een aangepaste badkamer voor dient. Vandaar deze tips voor een aangepaste badkamer.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen