Alles over senioren badkamers

Hier vind je alles over senioren badkamers. Een senioren badkamer moet in ieder geval comfortabel en veilig zijn voor oudere mensen. Veel mensen die ouder worden zien er tegenop om te gaan douchen in een doucheruimte die niet comfortabel is. Door de juiste hulpmiddelen toe te passen kunnen ouderen makkelijker en veiliger douchen.

We hebben de informatie verdeeld in de volgende onderdelen:

Wat is de aanleiding om een senioren badkamer aan te schaffen?

Een tijd geleden lazen wij in een plaatselijke krant dat als menig oudere bezocht werden door familie of verplegend personeel,  “gewond” werden aangetroffen. De oorzaak was in de meeste gevallen hetzelfde: “Ik ben gevallen….”. Nu is het natuurlijk zo dat “ouderdom met gebreken komt”. Men is minder stabiel als in de jongere jaren, maar toch. Valpreventie is zowel vanuit sociaal- als financieel oogpunt hard nodig, want hoe minder valpartijen, hoe minder WMO-kosten.


Bewustwording, kennis en toepassing

In veel gevallen zijn deze ongevallen al te voorkomen door kleine aanpassingen in het huis (dus ook in de badkamer), in medicatie, goed zicht en beweegbegeleiding. Hiervoor moeten de ouderen wel gemotiveerd raken, daarvoor zijn 3 dingen heel belangrijk: bewustwording, kennis en toepassing. Ouderen moeten actiever begeleid gaan worden om ervoor te zorgen dat zij zelf maatregelen gaan treffen. Hierbij is vaak wel een helpende hand bij nodig en daarom is het raadzaam dat er teams in de gemeente komen die zich hier intensief mee bezig gaan houden. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen. Een senioren badkamer helpt valpartijen voorkomen.

Wat is een senioren badkamer precies?

Een senioren badkamer is een badkamer die is voorbereid op de toekomst. Wanneer je wat ouder wordt ben je in veel gevallen minder stabiel. Een normale badkamer zonder hulpmiddelen is dan niet verstandig. Een oplossing hiervoor zou een senioren badkamer kunnen zijn. Een senioren badkamer is een badkamer met goede hulpmiddelen (zoals handgrepen, een aangepast toilet en aangepaste wastafel), een brede doorgang en zonder drempels.

Een voorbeeld van een senioren badkamer

Wat is het verschil tussen een senioren badkamer en een normale badkamer?

Een normale badkamer houdt veel minder rekening met veiligheid. Daar draait het meer om hoe mooi de badkamer eruit ziet. Bij een senioren badkamer draait het veelal om de veiligheid en is dan ook ingericht met badkamer hulpmiddelen. Veel voorkomende hulpmiddelen in de badkamer zijn een veilige douchestang, een miva toilet, een aangepaste wastafel en een inloopdouche voor ouderen.

Afmetingen Senioren badkamer

De gemiddelde afmetingen in een zorgbadkamer verschillen enorm. De minimale afmeting voor een veilige senioren badkamer is 2 bij 2 vierkante meter. Vanaf deze afmeting kunnen wij een volledig veilige en zelfredzame badkamer garanderen. Hieronder kun je een afbeelding vinden met voorbeelden van afmetingen van een senioren badkamer.

Afmetingen senioren badkamer

Afmetingen senioren badkamer

Voordelen en nadelen van een senioren badkamer

Zoals hierboven al omschreven is een senioren badkamer een aangepaste badkamer die veiliger en comfortabeler is voor ouderen. Deze badkamers zijn vaak uitgerust met speciale hulpmiddelen, zoals douchezitjes en handige douchekoppen. Ouderen kunnen hierdoor makkelijker en veiliger douchen.

Een senioren badkamer heeft daarom ook meer voordelen dan nadelen. Om het overzichtelijk te maken hebben we hier alle voor- en nadelen op een rij gezet.

Voordelen senioren badkamer 

Nadelen Senioren badkamer 

Veiliger en comfortabeler douchen

Er is speciale kennis en hulp nodig

Badkamer hulpmiddelen maken het leven makkelijker

Aanpassingen moeten goed worden bekeken voordat er aan begonnen wordt

Zelfredzaamheid wordt vergroot

Het realiseren van een goede senioren badkamer duurt vaak meerdere dagen

Eventuele zorgverleners worden minder zwaar belast

Niet altijd invloed op het design van de badkamer.

Alles kan makkelijk in de ideale hoogte worden gezet


Hoe zien senioren badkamers eruit?

Een grote fout die gemaakt wordt is dat een senioren badkamer vaak wordt geassocieerd met een functionele badkamer zonder design. Dit is niet het geval. Natuurlijk is een veilige badkamer prioriteit nummer één, maar dit hoeft niet te betekenen dat de badkamer geen luxe en comfort kan uit stralen. Een badkamer voor ouderen bestaat meestal uit een zorgwastafel, een zorgtoilet, een stevige douche (inclusief beugels) met douchestoel of douchezitje. Wij adviseren altijd een douchezitje.  Bekijk hieronder een goed voorbeeld van hoe een senioren badkamer er uit kan zien.

Voorbeeld van een senioren badkamer- Bano Zorgbadkamers

Voorbeeld van een senioren badkamer- Bano Zorgbadkamers (foto afkomstig van het Zorg Innovatie Atelier)

Langer thuiswonen

De laatste ontwikkelingen die in Nederland plaatsvindt is dat mensen met een beperking worden gestimuleerd om zolang mogelijk thuis te blijven wonen. Door gebruik te maken van een goede senioren badkamer is er een zeer grote kans dat ze dit ook daadwerkelijk kunnen doen. De badkamer hulpmiddelen van Bano kunnen er voor zorgen dat de zelfredzaamheid naar een maximaal niveau wordt getild. Bovendien kunnen de hierboven omschreven valpartijen onder senioren grotendeels worden voorkomen met een veilige badkamer.

langer thuiswonen door senioren badkamer - Bano zorgbadkamers

langer thuiswonen is mogelijk door de aankoop van de juiste badkamer hulpmiddelen

Wanneer moet je er één plaatsen?

Wanneer je een senioren badkamer plaatst is natuurlijk helemaal aan jezelf. Maar let op: het is erg verstandig om hier over na te denken voordat de persoon in kwestie het daadwerkelijk nodig heeft. Want wanneer je de badkamer nog geschikt moet maken voor senioren als diegene daar al behoefte aan heeft, ben je eigenlijk al te laat.  Het toegankelijk maken van een badkamer voor senioren kost veel tijd. Het is dus zeer belangrijk dat je op het juiste moment alles al klaar hebt.

Checklist senioren badkamer

Deze checklist kun je gebruiken om er voor te zorgen dat de badkamer veilig en comfortabel wordt. Voor nu en in de toekomst. Eerder schreven wij ook al vijf gouden regels waar senioren badkamers aan moeten voldoen. 

Checklist senioren badkamer - Bano Zorgbadkamers

  • Plaats een zorgtoilet
    Plaats een zorgtoilet in de badkamer. Het beste kun je kiezen voor een in hoogte verstelbaar toilet, waar al toilethandgrepen aan zitten. Dit vergemakkelijkt het zitten en opstaan. Een sta-op toilet is de beste manier om je zelf te kunnen redden. Bekijk hier alletoilet hulpmiddelen.
  • Zorg voor een inloopdouche
    In een badkamer voor senioren is het belangrijk dat de instap bij een douche veilig is. Zorg voor een inloopdouche zonder instap! Denk tevens aan een douchezitje en een thermostaatkraan of een kraan met temperatuurbegrenzing in de douche. Bekijk hier alle douche hulpmiddelen.
  • Plaats steunbeugels
    Een badkamer voor ouderen moet voldoende steunbeugels hebben. Een steunbeugel bij binnenkomst, bij de douche. bij het toilet en bij grote tussenruimtes. Het is belangrijk dat er overal handgrepen zitten, zodat je je overal aan vast kunt houden. Het Bano badkamerconcept is een doordacht concept waarbij de afstanden en maten van de beugels meehelpen om de zelfredzaamheid en veiligheid te optimaliseren. Bekijk hier handige badkameraccessoires voor senioren 
  • Zorg voor anti slip
    Zorg in een senioren badkamer voor anti slip tegels of bijvoorbeeld een anti slip mat. Het is ook mogelijk om de vloer in te sprayen met een anti-slipcoating. Deze spray maakt de ondergrond stroever waardoor je de kans op uitglijden verkleint.
  • Verwijder drempels
    Probeer de drempels bij de deur weg te werken. Zorg bij een senioren badkamer voor een vlakke instap in de badkamer.
  • Zorg voor een brede doorgang
    Zorg voor een brede doorgang in de badkamer. Kijk goed om je heen of het mogelijk is om met een rolstoel of rollator te bewegen in de badkamer voor senioren.

“Ik voel mij geen senior, dus geen aangepaste badkamer voor mij..”

Wij kunnen ons goed voorstellen dat dit de eerste gedachte is die bij je opkomt. Echter zien wij van Bano steeds meer gebruikers er voor kiezen om een senioren badkamer aan te schaffen op jongere leeftijd. Dit kan te maken hebben met een bepaalde ziekte of door het door de regering gepropageerde ‘zo lang mogelijk thuis te blijven wonen’. Men maakt steeds bewuster de keuze om de woning voor de toekomst bewoonbaar te maken. En daar hoort een senioren badkamer dus bij.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je een goed gevoel bij je senioren badkamer krijgt. Uiteraard moet je zo veilig mogelijk en comfortabel kunnen douchen. Zowel nu, als in de toekomst. Het is ook een optie om stap voor stap de badkamer aan te passen. Bekijk het voorbeeld in de video hieronder.

Waarom moet de 65-plusser gaan denken aan een senioren badkamer?

Een subtiele aanpak is van belang, om de nog fitte 65-plusser te overtuigen dat hij (of zij) er verstandig aan doet alvast een ‘levensbestendige badkamer’ aan te schaffen. Sanitair gaat immers zo’n twintig jaar mee; en in die periode steken doorgaans de lichamelijke ongemakken de kop op. Tot dusver werd er alleen speciaal sanitair ontwikkeld, dat eigenlijk bedoeld was voor minder-validen en had een nogal ziekenhuisachtige uitstraling. Maar inmiddels heeft een aantal ‘gewone’ fabrikanten de oprukkende seniorenmarkt ontdekt, wat resulteerde in praktische douchezitjes en beugels, waaraan iedere stramme toiletganger zich kan ophijsen.

Voorzetwanden

Mocht de 65-plusser toch nog terughoudend zijn bij het idee van een op ouderdom aangepaste badkamer, dan zijn voorzetwanden de oplossing. Achter deze wanden, die voor de vaste muren worden geplaatst, gaan leidingwerk en techniek schuil. Het voordeel hiervan is dat er niet gehakt en gesloopt hoeft te worden, wanneer bijvoorbeeld het bad moet plaatsmaken voor een douche, omdat de senior niet meer over voldoende spierkracht beschikt om uit de kuip te stappen.

Sta-op Toilet

65-plussers die moeite hebben met op de hurken gaan, hoeven niet te wanhopen. Bano Benelux heeft een sta-op toilet. Wanneer de senior wil plaatsnemen, laat hij de wc enkele decimeters omhoog komen zodat hij zo min mogelijk door de knieën hoeft. Vervolgens wordt het toilet naar beneden gebracht, omdat een lage stand de stoelgang bevordert.

Bano beschikt ook over een zorg-wastafel, die omhoog en omlaag schuift. Dit biedt onder meer de keuzemogelijkheid om staand of zittend de tanden te poetsen. Dit met het oog op voldoende bewegingsruimte voor een rolstoel.

De 65-plusser wil geen badkamer die hem het gevoel geeft dat hij oud en zielig is. Zodoende besloot Bano Benelux het door haar ontworpen elektrische hoog-laagtoilet en wastafel in productie te nemen, die het gebruikerscomfort optimaliseren, voor zowel mensen met- als zonder beperking. 

Waarom preventieve maatregelen in seniorenwoningen een grote besparing kan opleveren

Hoezo? We vinden het heel normaal als we kleine kinderen hebben om ons huis eens kritisch onder de loep te nemen: we zorgen dat kaarsen buiten handbereik staan, plaatsen traphekjes, beschermen stopcontacten, plaatsen hoekbeschermers op de tafel en nog tal van dat soort aanpassingen. Zo’n kritische blik op de woning is minder vanzelfsprekend bij het ouder worden. Terwijl bij het minder mobiel worden ten gevolge van het ouder worden ook veel struikelblokken in huis ontstaan, waar men eerder nooit heeft stilgestaan.

Ik wil graag advies

Bang voor lichamelijke aftakeling

Veel mensen zijn bang voor lichamelijke aftakeling en weigeren eventuele toekomstige beperkingen onder ogen te zien. Vaak ‘vergroeit’ iemand met de bestaande situatie in de woning en is zich daarom onvoldoende bewust van het nut en de noodzaak van woningaanpassingen. Uit onderzoek is gebleken dat onze toekomstige ouderen gemiddeld 10 jaar van hun leven met beperkingen moeten omgaan.  Onder zware lichamelijke beperkingen verstaat men slecht horen of zien, beperkt zijn in dragen of bukken, of niet zonder rusten een afstand van 400 meter kunnen lopen.

Waarde woningaanpassingen ruimschoots bewezen

Onderzoek heeft de maatschappelijke waarde van woningaanpassingen ruimschoots bewezen. Men stelde vast  dat door een goede, aangepaste woning de vraag naar thuiszorg met gemiddeld een halfuur per week per huishouden afneemt, het aantal valpartijen in en om huis met 30 tot 40 procent wordt teruggebracht. Een trap veilig maken of trapgebruik verminderen door een tweede toilet op de slaapverdieping te plaatsen, leidt tot een besparing aan directe medische kosten.

Als in seniorenwoningen alle preventieve maatregelen worden genomen, kan dat een grote besparing aan directe medische kosten opleveren. Woningaanpassingen zijn daarmee niet alleen aantrekkelijk voor de senioren zelf, vanwege het comfort en voorkomen van vallen, maar ook voor hun zorgverzekeraar en de gemeente om kosten in de toekomst te voorkomen.

Financiële mogelijkheden voor aanpassingen senioren

Aanpassen voor senioren: bekijk hier de financiële mogelijkheden. Je gaat als 65-plusser een nieuwe levensfase in. Stoppen met werk en de kinderen zijn het huis uit. Dat huis, waar je al zolang woont kunt u nu eens helemaal naar wens aanpassen. Luxer en perfect passend, ook over vele jaren.  Zet de kroon op je  “wooncarrière” en neem gelijk voorzieningen voor toekomstige (thuis)zorg mee. De afmetingen van een senioren badkamer kun je hier vinden.

Aanpassen voor senioren: welke financiële mogelijkheden zijn er?

  • De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)
    De Wmo biedt subsidiemogelijkheden voor het oplossen van ergonomische problemen thuis. De gemeente voert de regeling uit en gaat daarbij vaak uit van de goedkoopst adequate oplossing in de situatie. De gemeente stelt vast op welke voorziening je recht heeft. Dit kan soms een verhuiskostenvergoeding zijn en soms een (dure) woningaanpassing. Zo nodig inclusief teken- en voorbereidingskosten. Vaak kan er worden onderhandeld over een oplossing op maat, waarin altijd uw eigen (financiële) speelruimte mag worden meegewogen. Houd rekening met de vele beperkingen die er zijn. Onder de noemer “algemeen gebruikelijk” zijn er allerlei uitsluitingen voor senioren. Vooral bij de wat hogere inkomens zijn er vaak hoge eigen bijdragen.
  • Met eigen middelen
    U kunt op eigen kosten veel zelf doen. Financiering kan soms uit de overwaarde, of via een hypotheek. In geval van aanbouwen is er altijd waardevermeerdering. Omdat er geen eisen worden gesteld, zoals bij een Wmo-aanvraag, is niet altijd controle op de deugdelijkheid van mogelijke aanpassingen. Zorg er daarom voor, dat je zelf de juiste deskundigheid inschakelt en de plannen goed voorbereidt. In de vroegste stadia heb je daar het meeste profijt van. Investeren in professionele ondersteuning bij uw plannen betaalt zich altijd terug. Zowel bij het ontwikkelen van uw plannen, als in het overleg over vergunningen en het vaststellen van de kosten.
  • Fondsenwaard
    In bepaalde gevallen betalen fondsen mee aan woningaanpassingen. De meeste kansen zijn er, wanneer je inkomen laag is en geen andere middelen heb om een verbouwing te financieren.

Wat is een seniorendouche? 

Een seniorendouche is een onderdeel van een senioren badkamer. De seniorendouche is ontwikkelt voor senioren en ouderen om op een zo’n veilig mogelijke manier thuis te kunnen douchen. Het wordt ook wel een instapdouche voor senioren genoemd Een comfortabele en veilige seniorendouche zorgt ervoor dat douchen weer op een ontspannen manier kan worden gedaan. Een seniorendouche bestaat uit veilige badkamerhulpmiddelen. Denk hierbij aan een opklapbaar douchezitje, een douchestang en handgreep ineen en ergonomische douchekophouder.


Waarom een senioren zitbad niet altijd even veilig is

Senioren zitbaden worden steeds populairder. Ze zijn een makkelijke en comfortabele manier om te ontspannen en je spieren te ontspannen. Maar hoewel ze vaak gezien worden als een veilige optie, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je er een gebruikt.

Weet hoe je een bad voor ouderen moet gebruiken

De eerste is dat je moet weten hoe je een bad voor ouderen (senioren bad)  moet gebruiken. Zitbaden zijn ontworpen om je lichaam te ondersteunen en je spieren te ontspannen. Maar als je niet weet hoe je het moet gebruiken, kan het gevaarlijk zijn. Let er bijvoorbeeld op dat je nooit in een zitbad gaat zitten als je niet weet hoe je het moet verlaten. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet in een zitbad gaat zitten als je moe bent.

Een senioren bad niet altijd zo veilig als het lijkt

Ten tweede moet je er rekening mee houden dat een zitbad niet altijd even veilig is als het lijkt. Veel senioren denken dat ze geen enkel risico lopen wanneer ze in een senioren bad zitten, maar dit is niet waar. Er zijn een aantal gevaren die je moet overwegen voordat je in een zitbad gaat zitten. Zo is het risico dat je bij het uitstappen valt nog steeds groter dan wanneer je doucht op een douchezitje.  Bovendien kan een hoge temperatuur van het water leiden tot uitdroging of een verhoogde hartslag.

In veel situaties raadt Bano Benelux aan om geen (senioren) bad te overwegen, specifiek door te wijzen op alternatieven voor een bad voor oudere mensen. Deze aanbeveling is gebaseerd op het streven om elk potentieel valrisico tot een minimum te beperken, aangezien de veiligheid en het welzijn van senioren altijd voorop staan. Het vermijden van het gebruik van traditionele baden kan bijdragen aan het verhogen van de veiligheid en comfort in hun dagelijkse routine.

Veiligheid in de badkamer voor ouderen gegarandeerd door senioren badkamer

De badkamer is in veel gevallen een gevaarlijke ruimte voor ouderen. Op een bepaald moment dient het aanpassen van een bestaande badkamer naar een senioren badkamer zich aan. De ultieme senioren badkamer maximaliseert de zelfredzaamheid bij binnenkomst door het toepassen van goede hulpmiddelen op de juiste plaats.

Badkamerrenovatie senioren

Senioren hebben de wens om zo lang mogelijk thuis te wonen en zo lang mogelijk onafhankelijk te blijven tijdens het aan- en uitkleden en het wassen. Om de zelfredzaamheid in de badkamer te vergroten is het daarom wijs om de huidige badkamer te renoveren. Bij het ontwerp van een badkamer voor senioren is het van belang dat alles in handbereik ligt. Hoe meer meters iemand moet maken die slecht ter been is, hoe groter de kans is op valpartijen. Ons advies is ook altijd om een niet te ruime badkamer te nemen, maar eentje die praktisch is en tevens is uitgerust met goede badkamer hulpmiddelen. Voor elke situatie hebben wij hebben een passende oplossing.

Kosten van een senioren badkamer

De kosten van een senioren badkamer kunnen erg variëren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de badkamer en welke soort hulpmiddelen je kiest. Omdat elke situatie anders is, is het lastig te zeggen wat de kosten precies zijn. Over het algemeen liggen de kosten tussen de 8000 en 20.000 euro.

Het is raadzaam om hier hulp bij in te schakelen en alles goed te laten bekijken voordat je aan de slag gaat, zodat je zeker weet dat alles veilig is.

Senioren badkamer in 1 dag? Helaas is dat niet mogelijk

Helaas is het niet mogelijk om een complete senioren badkamer in 1 dag te realiseren. Er is simpelweg te veel werk aan. Je kunt er wel voor kiezen om een aantal aanpassingen in één dag te doen, maar het is raadzaam om hier hulp bij in te schakelen. Er zijn namelijk speciale aanpassingen nodig, die je niet zomaar zelf kunt doen. Bovendien is het belangrijk om alles goed te laten bekijken voordat je aan de slag gaat, zodat je zeker weet dat alles veilig is.

Alle artikelen met betrekking tot senioren badkamers

Senioren badkamer ontwerpen? Wij helpen graag

Wij kunnen voor iedereen een perfecte senioren badkamer ontwerpen. Dit om een goede impressie te krijgen van de senioren badkamer. Wij leveren snel professionele en aansprekende ontwerpen met functionele oplossingen en verrassende inzichten. Bekijk hieronder een voorbeeld.

Senioren badkamer ontwerpen - Bano Zorgbadkamers

Senioren badkamer ontwerpen – Bano Zorgbadkamers

Ik wil graag advies

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen