Een duurzame badkamer is geen trend; het is de toekomst!

Een duurzame badkamer is geen trend; het is de toekomst!

Duurzame badkamers zijn geen trend. Duurzame badkamers zijn de toekomst. Badkamers die op de toekomst ingericht zijn moeten daarom duurzaam zijn en voorzien zijn van middelen die het douchen veiliger, geriefelijker, comfortabeler en makkelijker maken. Daarnaast is het van groot belang dat de badkamer makkelijk te onderhouden en schoon te maken is.

Wat is een duurzame badkamer?

Een duurzame badkamer is een badkamer die langdurig meegaat en die inspeelt op de toekomst. En gebruik maakt van duurzame materialen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je mobiliteit vermindert. Daar dient rekening mee gehouden worden in het ontwerp. Een duurzame badkamer moet geschikt zijn voor iedere levensfase. En kan desgewenst rekening gehouden worden met eventueel fysieke ongemakken of chronische ziekten.

Wat is een duurzame badkamer?

Duurzaamheid goed voor het milieu en goed voor de portemonnee

Duurzaamheid is een onderwerp dat van belang is. En dat is niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat het goed is voor onze portemonnee. Bij de term ‘duurzaam’ wordt al snel een associatie gemaakt met een spaarlamp of het scheiden van afval. Dat is natuurlijk een goed begin, maar wil je de draagwijdte op het milieu (en portemonnee) verminderen, dan kun je het nog veel groter aanpakken in je huis. Het is wijs om te beginnen bij de badkamer, omdat dit de ruimte is die veelal het meeste wordt gebruikt.

Duurzame badkamer ontwikkelen? Begin bij het ontwerp

De voornaamste manier om een duurzame badkamer te ontwikkelen is om hier al rekening mee te houden bij het ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan de ventilatie. Een zeer belangrijk item in de badkamer, want wat doe je met de enorme dosis vocht? Zorg er sowieso altijd voor dat er een raam aanwezig is dat makkelijk open kan of zorg anders voor een goed ventilatiesysteem. Hiermee verleng je de levensduur van het behang,  voorkom je bovendien schimmels in de badkamer. Houd daarnaast rekening met materiaalgebruik in de badkamer. Douchecabines werden voorheen veelal gemaakt van aardolieproducten zoals acryl en vinyl. Vandaag de dag zijn er milieuvriendelijkere alternatieven. Denk bijvoorbeeld kies bijvoorbeeld aan glas en keramische tegels. Zorg er wel voor dat de tegels antislip zijn! Je kunt ze ook later antislip maken door een speciale antislip coating te laten plaatsen. Daarnaast zijn er ook qua badkamermeubels veel innovaties. Daar gaan we hieronder verder op in.

Anti-slip maken van de huidige badkamervloer? Bano Benelux staat voor u klaar.

Anti-slip maken van de huidige badkamervloer? Bano Benelux staat voor u klaar.

Duurzame badkamer van Bano Benelux

Het Bano Badkamerconcept speciaal voor de zorg is de uitkomst van meer dan vijf jaar studie en analyse. Het concept is altijddurend in beweging en wordt steeds verder ontwikkeld na advies van mensen die het gebruiken en mensen die er mee werken. Dit maakt Bano Badkamers dé badkamerleverancier voor mensen met een fysieke beperking en voor iedereen die werkt in de zorg.

Duurzame badkamer producten 

Duurzame badkamer producten die wij hebben zijn het elektrische sta-op toilet, de elektrisch in hoogte verstelbare zorg-wastafel en het in hoogte verstelbare (en opklapbare) douchezitje. Alle producten zijn direct aan de muur gemonteerd. Dit zorgt er voor dat er meer vloerruimte overblijft, waardoor hulpmiddelen (zoals een tillift of rolstoel) makkelijker gebruikt kunnen worden. Bovendien helpt dit goed mee om de hygiëne op een zo hoog mogelijk niveau te houden!

Warme uitstraling en gebruikersgemak

De badkamer van Bano Benelux heeft ondanks zijn duurzaamheid en functionaliteit een warme uitstraling, wat de huiselijke sfeer ondersteunt. De herkenbaarheid van toilet en wastafel wordt bereikt door doordachte kleuraccenten. We bieden maar liefst een garantie van 5 jaar op de alle badkamer hulpmiddelen en een levensbestendigheid van 20 tot 25 jaar. Bij het juist toepassen van het concept kan er veel geld bespaard worden.

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken

Vanzelfsprekend kan het zo zijn dat je op dit moment niet toe bent aan een compleet nieuwe badkamer. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen kleinere aanpassingen kunt doen. Hierbij alvast wat handige tips.

  • Vergroot de duurzaamheid in je badkamer door gerecyclede materialen te gebruiken. Hierbij kun je denken aan loodarme en kopervrije spiegels, planken voor een handdoek van FSC gecertificeerd hout of sloop- of steigerhout en recyclebare keramische tegels.
  • Ook voor de badkameraccessoires geldt dit. Zo kun je handdoeken gebruiken van biologisch en fair trade-katoen, een badmat van natuurrubber aanschaffen en bijvoorbeeld gebruik maken van biologische zeepproducten. Duurzaam is niet per definitie heel moeilijk!
  • Maak de keuze voor LED lampen! Lampen zorgen voor een gezellige sfeer, maar het kost helaas ook veel energie. Zo gaat een gloeilamp gemiddeld 1000 uur mee, een spaarlamp 7000 en een led-lamp maar liefst 20.000 tot 40.000 branduren. Kies daarom voor LED-lampen. De exemplaren met EU energielabel A++ zijn het beste.
  • Vervang de huidige kraan door een douchethermostaat. Zeker wanneer je een kraan hebt waarmee je nog handmatig warm met koud water mengt. Met een handmatige kraan wordt er namelijk onnodig veel water verbruikt. Met een doordachte douchethermostaat kun je tot wel 35%  besparen op je waterverbruik!
  • Last but not least krijg je van ons de makkelijkste en effectiefste, maar vaak ook de minst leuke maatregel: ga minder lang douchen! Zo kun je in een huishouden waarin iedereen een minuut per dag minder lang onder de douche staat, op jaarbasis maar liefst 6.000 liter water worden bespaard. Kies dus wat vaker voor een korte douche! En wil je het nog beter maken? Neem dan eens een korte en koude douche! Dat schijnt ook nog beter voor je te zijn.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen