In je eigen huis wonen, in je vertrouwde straat. Wie wil dat nou niet?
13 februari 2017 
in Blogs

In je eigen huis wonen, in je vertrouwde straat. Wie wil dat nou niet?

In je eigen huis wonen, in je vertrouwde straat. Wie wil dat nou niet? Maar wat als je de deur niet meer uitkomt omdat je slecht ter been bent? Of als je door ziekte nauwelijks meer in staat bent om jezelf te redden? Dan is zelfstandig wonen opeens een stuk minder aantrekkelijk. Welke zorg, voorzieningen en hulp hebben we nodig om zelfstandig te blijven wonen?

Onderzoek

Veertien jaar lang volgde het SCP in totaal 1768 65-plussers om op deze vraag antwoorden te vinden. Nu zijn de uitkomsten van dat onderzoek bekend.

Gezondheid

Gezondheid speelt uiteraard een hele grote rol. Gezondheidsproblemen hebben het grootste effect op de zelfredzaamheid van 65-plussers. Met name het hebben van chronische aandoeningen en lichamelijke beperkingen. Driekwart van de 65-plussers zonder chronische aandoening woont na veertien zelfstandig. Van de groep met méér dan één chronische aandoening woont de helft nog zelfstandig. Van de mensen met dementie slechts een derde.

Familie en vrienden

Arm zijn of rijk speelt wel een rol, maar veel minder dan je zou denken. Het grote verschil maakt het sociale netwerk. Vrienden hebben en een goede band met familieleden en kinderen: dát maakt het verschil. Van de 65-plussers met een groot sociaal netwerk woonde tweederde zelfstandig, na veertien jaar. Bij degenen met een klein sociaal netwerk is dit minder dan de helft. Ook komen er steeds meer initiatieven voor nieuwe woonvormen waarbij ouderen elkaar opzoeken om de zorg te ‘delen’; zogenaamde zorggemeenschappen. Dit soort woonvormen biedt vooral uitkomst voor sociaal contact en minimale hulp. Dat zijn natuurlijk sowieso goede initiatieven.

Hulpmiddelen in je eigen huis

Hulpmiddelen kunnen de mensen een heel stuk verder helpen. Denk bijvoorbeeld aan ons Bano badkamerconcept. Dit concept is intelligent, doordacht en comfortabel. Het concept is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Bergen in Noorwegen. Het resultaat van vijf jaar onderzoek en technische ontwikkeling. Samen met de toekomstige gebruikers. De bediening van de badkamer hulpmiddelen is eenvoudig gemaakt naar de mogelijkheden van iedere individuele gebruiker.

Het concept is daardoor speciaal geschikt voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking. Zij maken hierdoor langer zelfstandig gebruik van de badkamer. Dat geeft zelfvertrouwen, eigenwaarde en biedt kwaliteit van leven. Het ergonomische ontwerp verlicht het werk van de zorgverlener. En het Scandinavische design straalt luxe en comfort uit. Een win-win situatie dus.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef en ben een expert in badkamer hulpmiddelen en werkzaam voor Bano Benelux. Ik richt mij op senioren en mensen met een fysiek beperking.Ik streef er naar om zo compleet mogelijke artikelen te bieden met accurate informatie.Vanzelfsprekend sta ik klaar om al je vragen te beantwoorden :).
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen