Hotels met mindervalide kamers: bekijk onze tips

Hotels met mindervalide kamers: bekijk onze tips

Hotels met mindervalide kamers: gelukkig zie je ze steeds vaker. Het is een ‘trend’ die hard nodig is, want ook mensen met een beperking willen graag gebruik maken van hotels. Helaas wordt de term ‘mindervalide kamer’ niet altijd juist gebruikt.

Het alleen plaatsen van een wandbeugel betekent niet direct dat de kamer geschikt is voor mindervaliden. In dit artikel  kun je handvatten vinden waar je rekening mee moet houden als hoteleigenaar.

Bewegingsruimte in de hotelkamer is van groot belang

Het is vaak een uitdaging om een kamer te realiseren die geschikt is voor rolstoelgebruikers. In hotels met mindervalide kamers moet er ten alle tijden rekening gehouden worden met ruim voldoende bewegingsruimte. Het begint bij het binnenkomen in de hotelkamer: de (voor)deur moet drempelloos zijn.

De entree bij binnenkomst achter de deur moet minimaal 150 x 150 cm zijn zodat er voldoende manoeuvreerbare ruimte is voor rolstoelgebruikers. De rolstoel kan dan ook eventueel hier worden geparkeerd.  In de kamer zelf moet er ook rekening gehouden worden met genoeg bewegingsruimte. Er moet bijvoorbeeld ook ruimte zijn om de rolstoel naast het bed te kunnen plaatsen.

In de badkamer is moet er ook genoeg bewegingsruimte zijn om een draai te maken met een rolstoel. Volgens de wet moet de aangepaste badkamer ten minste 1500 mm bij 1800 mm groot zijn . Het advies van Bano is altijd om minimaal een ruimte te hebben van 2000 bij 2000 mm. Het liefst nog ruimer.

Dit biedt een de beste veiligheid en kan er voor zorgen dat er tussen de badkamer hulpmiddelen een droge opstelruimte is voor de rolstoel. Een rolstoeltoegankelijke badkamer is een pré voor iedere mindervalide kamer, dus ook in een hotel.

hotels met mindervalide kamers; bewegingsruimte

bewegingsruimte in een hotelkamer voor mindervaliden is van groot belang

Plaats geen obstakels in een hotelkamer voor mindervaliden

Een mindervalide kamer hoort altijd veilig te zijn. Dat klinkt niet altijd even ‘luxe’, maar het heeft wel prioriteit nummer 1. Door onnodige obstakels in de hotelkamer te plaatsen wordt de kans op een ongeluk hoger. Zorg in eerste instantie ervoor dat er geen enkele opstap of drempel in de hotelkamer aanwezig is en vermijd tapijten/kleden op de vloer. Deze kunnen ervoor zorgen dat men valt en dat moet worden voorkomen.

Hetzelfde geldt voor snoeren. Het advies is om deze goed weg te werken, zodat ook hier niet over gestruikeld kan worden. Het is aan te raden om altijd gebruik te maken van slimme schakelaars. 

Bovendien is het verstandig om radiatoren in de entree te vermijden. Vloerverwarming in de gehele hotelkamer is een aanrader.

Zorg voor voldoende (buiten) licht

Zorg ervoor dat de hotelkamer altijd goed verlicht is. Dit omdat het zicht in de kamer veel beter is en de kans dat er ergens over gestruikeld wordt veel kleiner maakt. Als de mogelijkheid er zouden wij adviseren om de voordeur van de hotelkamer te voorzien van zijlicht.

Licht heeft een belangrijke invloed op het welzijn van ouderen en senioren. Voldoende licht heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven en het vermindert een aantal voorkomende problemen.

Wist je dat ouderen ongeveer 3 keer zoveel licht nodig hebben dan jongeren?

Gebruik zo min mogelijk deuren

Gebruik zo min mogelijk deuren in de hotelkamer. Om de privacy te behouden in bijvoorbeeld de badkamer is het handig om voor een schuifdeur te kiezen. Wordt er toch gekozen voor een deur, zorg er dan voor dat deze nooit naar binnen gedraaid wordt! De deur van een rolstoelvriendelijke (bad)kamer draait altijd naar buiten.

Hotels met mindervalide kamers: gebruik zo min mogelijk deuren

Hotels met mindervalide kamers: gebruik zo min mogelijk deuren

Zorg dat de hotelkamer is voorzien van goede hulpmiddelen

Het investeren in goede en doordachte hulpmiddelen als hotelketen is een pré. Hiermee vergroot je de zelfredzaamheid en daarmee de kwaliteit van leven. Wanneer een hotelkamer voldoet aan de wensen dan is de kans bovendien groot dat mensen er terugkeren. Voorbeelden van hulpmiddelen voor hotels met mindervalide kamers hebben we hieronder beschreven.

Hoog-laag bed

Het is voor mensen die slecht ter been zijn, die gebruik maken van een hotelkamer, enorm fijn om zonder veel moeite in- en uit bed te kunnen stappen. Om dat probleem te  voorkomen zijn er aanpassingen beschikbaar die kunnen helpen om extra stabiliteit te geven aan het bed.

Dit geeft meer veiligheid en zekerheid. Een hoog-laag bed is hier een goed voorbeeld van. Hiermee kan de hotelgast makkelijk uit bed komen en kan de eventuele mantelzorger op de juiste hoogte hulp bieden. Een hoog-laag bed in combinatie met een bedsteun maakt het nog gemakkelijker.

Aangepaste badkamer 

Over het algemeen gebeuren in de badkamer de meeste ongelukken. Zo kan een vochtige vloer en een bad voor vervelende blessures zorgen. Ons eerste advies is om dan ook nooit een bad te plaatsen in een badkamer die geschikt moet zijn voor mindervalide mensen.

Dit adviseren wij omdat bij het in en uitstappen van het bad vaak incidenten plaatsvinden. En om veilig te kunnen douchen is het nodig om maatregelen te treffen die valpartijen kunnen voorkomen.

Een aangepaste douche in plaats van een bad verminderd de kans op valpartijen. Door doordachte aanpassingen zoals een sta-op toilet en een elektrisch in hoogte verstelbare wastafel daar aan te voegen wordt de comfort en veiligheid van de bezoeker enorm vergroot.


Slimme meubels

Richt de hotelkamer in met slimme meubels. Zo is het verstandig om een bank te verhogen zodat de gasten makkelijker op kunnen staan. Een sta-op stoel is ook een fijn hulpmiddel voor mensen die niet meer goed te been zijn.

Een belangrijk advies is om al het meubilair te voorzien van zoveel mogelijk ronde hoeken. Hierdoor stoten mensen die in een rolstoel zitten zich minder snel aan de meubels.

Badkamer advies nodig voor in een mindervalide hotelkamer?

Advies nodig voor een mindervalide badkamer? Wij staan voor je klaar! In 1998 heeft Bano Noorwegen zijn eerste badkamerconcept voor de gezondheidssector ontwikkeld en sinds die tijd hebben we een jarenlange ervaring opgedaan.

Dankzij onze unieke vaardigheden hebben we veel erkenning voor ons werk gekregen. Wij kunnen zorgen voor functionele hotelbadkamers met een aantrekkelijk design en hoge kwaliteit!

Een functionele hotelbadkamer zorgt ervoor dat de gast zich thuis voelt. Tegelijkertijd zijn bij de exploitatie en het onderhoud van een hotel de vormgeving en de keuze van de inrichting van een hotelbadkamer financieel van belang.

De hotelgast zal veel plezier aan de slim ingerichte badkamer beleven. Heb je vragen of wil je advies? Neem gerust contact met ons op.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
lambert blijlevens
Door

lambert blijlevens

op 19 Dec 2022

ik heb samen met mijn vriendin het bos hotel in Vlodrop bezocht, Ik heb spierziekte P.L.S. hierdoor loop ik bijna niet meer. Ik ben hierdoor rolstoel gebonden. Dit hotel maakt reclame met minder valide kamer, Helaas weten ze niet hoe aan te passen ?

Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen