De senioren spreken: de helft van huidige woningen ongeschikt om te blijven wonen!

De senioren spreken: de helft van huidige woningen ongeschikt om te blijven wonen!

De helft van huidige woningen ongeschikt om te blijven wonen voor senioren. Aan- en verbouw van de woning om langer thuis te kunnen blijven wonen is voor de meeste senioren te duur, blijkt uit onderzoek dat thyssenkrupp Encasa in samenwerking met Zembro en ANBO heeft uitgevoerd. Dit lazen wij op captise.nl. Tijd voor verandering.

Voorkeur

Senioren blijken een sterke voorkeur te hebben voor andere oplossingen om langer thuis te blijven wonen, zoals mobiliteitsoplossingen, thuiszorg, een traplift of huishoudelijke hulp. Ongeveer de helft (47%) van de senioren vindt de huidige woning niet geschikt om in de toekomst te blijven wonen. Toch blijken senioren nog niet volledig op de hoogte van de relevante hulpmiddelen, of zelfs geen kennis te hebben van de veranderingen in de wetgeving en financiering. Net als in 2014, toen het onderzoek voor het eerst werd uitgevoerd, gaven zo’n 11.000 respondenten van 50 jaar en ouder antwoord op vragen over gezondheid, langer thuis wonen en de daarvoor benodigde hulpmiddelen.

Dit is toch wel zorgwekkend. Want hoe moet je nu langer zelfstandig thuis blijven wonen als je geen weet heb van de mogelijkheden?

Comfortabel bestaan

Senioren geven aan dat voor een comfortabel bestaan thuiszorg, huishoudelijke hulp en mobiliteitsoplossingen zoals bijvoorbeeld een traplift een aangepaste badkamer, de belangrijkste oplossingen zijn. De noodzaak van dergelijke oplossingen is in de afgelopen jaren veel groter geworden, omdat senioren door veranderingen in de wetgeving pas veel later in aanmerking komen voor een zorginstelling en dus langer thuis moeten blijven wonen. Ongeveer de helft (47%) van de senioren vindt de huidige woning niet geschikt om in de toekomst te blijven wonen. Toch blijken senioren nog niet volledig op de hoogte van de relevante hulpmiddelen, of zelfs geen kennis te hebben van de veranderingen in de wetgeving. In 2014 bleek dat nog geen 30% van de respondenten kennis van die veranderingen had. Er is dus nog steeds werk aan de winkel om mensen beter te informeren!

Vier jaar later

Nu, vier jaar later, laat die kennis nog steeds flink te wensen over. Slechts 35% van de senioren zegt goed op de hoogte te zijn van wat de veranderingen in de wetgeving voor hen betekenen. Opvallend is dat ruim 70% aangeeft inzicht te willen hebben in de mogelijkheden om langer thuis te wonen, maar dat nog geen 10% actief op zoek is gegaan naar informatie.

Rol van de fabrikant

De informatievoorziening over oplossingen om langer thuis te blijven wonen zou meer aandacht moeten krijgen, is de conclusie van de onderzoekers. ANBO ziet voor de informatievoorziening ook een rol voor gemeentes weggelegd: “De gemeente heeft op het punt van bewustwording een informerende en faciliterende rol. Het is noodzakelijk de burger te stimuleren en aan te sporen om over dit onderwerp na te denken”, aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder bij ANBO.
Daarnaast is er voor fabrikanten een rol weggelegd. Zij kunnen de senior informeren over de voordelen van een hulpmiddel of oplossing voordat de nood echt aan de man is. Zo vertelt Bert Grootjen, directeur van thyssenkrupp Encasa: “Veel senioren vrezen dat ze hun eigen huis moeten verlaten als het traplopen lastiger wordt. Maar met een goede traplift op maat kunnen senioren gewoon zelfstandig in hun huis blijven wonen, tegen relatief lage kosten en zonder ingrijpende verbouwing. En hoewel onze traplift natuurlijk snel in te meten en te plaatsen is, raden we toch aan tijdig op zoek te gaan naar een passende oplossing en niet te wachten totdat het te laat is.”

Financiering hulpmiddelen

De gemeente en de fabrikanten doen er goed aan om in hun informatievoorziening ook aandacht aan de financiële mogelijkheden van de senioren te besteden. Die mogelijkheden verschillen namelijk per gemeente en per inkomensgroep. Mensen met een hoger inkomen blijken dan ook vaker bereid te zijn om extra voor een hulpmiddel te betalen. Mensen met een lager inkomen komen daarentegen sneller in aanmerking voor financiële ondersteuning vanuit de overheid. In sommige gevallen kan het particulier afnemen van hulpmiddelen zelfs weer goedkoper zijn.

Badkamer voor senioren dat naadloos aansluit op de wensen van senioren

Wij hebben een doordacht badkamerconcept dat intelligent, doordacht en comfortabel is en precies op dit verhaal aansluit. Het concept is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit van Bergen in Noorwegen. Na vijf jaar technische ontwikkeling zijn er unieke badkamer hulpmiddelen geproduceerd. Het bedienen van de badkamerproducten is eenvoudig. Instelbaar naar de mogelijkheden van elke gebruiker. Het badkamerconcept is daardoor speciaal geschikt voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking. Zij maken hierdoor langer zelfstandig gebruik van de badkamer. Dat geeft zelfvertrouwen, eigenwaarde, biedt kwaliteit van leven. Het ergonomische ontwerp verlicht het werk van de zorgverlener. En het Scandinavische design straalt luxe en comfort uit.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen