7 tips hoe je een toilet voor ouderen inricht

7 tips hoe je een toilet voor ouderen inricht

Een toilet voor ouderen wordt ook wel een senioren toilet genoemd. Het is een ruimte waar de nodige ongelukken kunnen plaatsvinden en hoort te voldoen aan veiligheidseisen. Gelukkigerwijs kunnen kleine hulpmiddelen wc al zorgen voor een enorm veiligheidsimpuls. Denk maar eens aan het toepassen van een (extra) wandbeugels (toiletbeugel) of het verwijderen van onveilige belemmeringen zoals een toiletmat. In dit artikel geven we 7 handige tips hoe je een toilet voor ouderen kunt inrichten.

  1. Maak de toiletruimte vrij van belemmeringen
  2. Maak de toiletruimte antislip
  3. Vervang het huidige toilet in een sta-op toilet
  4. Maak het toilet veiliger met goede toilet hulpmiddelen
  5. Schaam je niet voor een “invalidentoilet”
  6. Kies voor een douche wc met föhn
  7. Download ons gratis ebook ‘Inrichting en maatvoering invalidentoilet’
  8. Extra tip: Zorg ook voor veilig sanitair

Tip 1: Maak de toiletruimte vrij van belemmeringen

Begrippen als ‘veilige toiletruimte‘, ‘senioren toilet’ of “toegankelijk toilet” klinken niet altijd even aantrekkelijk. De Engelsen noemen het ook wel een  ‘transitional toilet‘ en dat klinkt dan alweer een stuk aangenamer. Eigenlijk bedoelen zij hiermee dat het toilet rekening houdt met de ‘oude dag’.  Toegankelijkheid en veiligheid in het toilet staan hier centraal. Dat houdt in dat je je niet langs verschillende gevaarlijk obstakels hoeft te ploeteren voordat je het toilet inloopt. Zorg er dus altijd voor dat er geen enkele drempel of opstap in het toilet aanwezig is. Verwijder onnodige obstakels als toiletmatten en dan kunnen valpartijen worden voorkomen!

Verwijder onnodige obstakels in het toilet!

Tip 2: Maak de toiletruimte antislip

Helaas komt het vaak voor dat men valt in de toiletruimte. Wist je dat er meer dan 24.000 mensen in een ziekenhuis belanden vanwege een val door uitglijden? Een deel van deze valpartijen vinden plaats in een toiletruimte. Het komt vaak voor dat er gladde tegels liggen in een toiletruimte en dat brengt het nodige risico op valpartijen mee. Maar gelukkig kun je veel van deze situaties voorkomen door de gladde tegelvloer stroef te maken. Een ”antislip toiletruimte” kun je op verscheidene manieren realiseren. Vaak wordt er gekozen voor een toilet anti slip mat. Dit heeft bij ons niet de voorkeur omdat er dan toch belemmeringen in het toilet aanwezig zijn. Een goed advies dat wij kunnen geven is om huidige toiletvloer er uit halen en te vervangen door speciale antislip tegels. Echter zit hier wel een hoog prijskaartje aan. Om de kosten laag te houden en de veiligheid van de toiletvloer toch te waarborgen, adviseren wij om de huidige toiletvloer antislip te maken met een speciale antislipcoating welke ook toegepast wordt in badkamers. Gladde toilettegels zijn hiermee verleden tijd!

Tip: Bekijk deze website voor meer antislip oplossingen

Tip 3: Vervang het huidige toilet in een sta-op toilet

Mocht je op het punt staan om een ander toilet te nemen. Kies dan voor een sta-op toilet. Dat is veel veiliger dan bijvoorbeeld enkel een verhoogde toilet. maakt het naar het toilet gaan een stuk makkelijker. Het specifiek gemaakt voor mensen die hinder hebben van fysieke ongemakken en is opgebouwd vanuit het oogpunt van de cliënt. Wanneer mensen een sta-op toilet bij hun thuis hebben, voelen zijn vaak weer wat het is om zonder hulp naar het toilet te gaan. De zelfredzaamheid wordt namelijk gemaximaliseerd. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er een verpleger, verzorgende of helpende nodig is, maar zij hebben ook zeker baat bij een sta-op toilet. De werkzaamheden van hen worden hierdoor enorm verlicht. Door de toepassing van de hulpmiddelen van Bano wordt er een comfortabele werkomgeving gecreëerd voor het zorgpersoneel.  Bekijk het instructiefilmpje hieronder.

Tip 4: Maak het toilet veiliger met goede toilet hulpmiddelen

Veiligheid is waar het om draait wanneer je toilet voor ouderen gaat inrichten. Hierbij zijn goede toilethulpmiddelen van groot belang. Deze vormen de basis van een veilig toilet. We spreken hier niet over hulpmiddelen,  maar over goede hulpmiddelen! En dat is niet zomaar. We zien het steeds vaker dat toilet hulpmiddelen op ”iedere hoek van de straat’  worden verkocht. Helaas zijn in veel gevallen deze ‘hulpmiddelen toilet ouderen‘ niet zo veilig als ze lijken. Denk bijvoorbeeld aan toiletbeugels die aan de muur vast zitten, die soms met een paar kleine schroefjes worden vastgedraaid. Dat kan levensgevaarlijk zijn. Doe daarom altijd goed onderzoek naar bijvoorbeeld wat voor soort toiletbeugels je gaat kopen. Goedkoop is in veel gevallen duurkoop.

Met goede toilet hulpmiddelen bedoelen we alle technische systemen en producten die aanwezig zijn in een wc, die de omgeving voor mensen met een functiebeperking zo veilig mogelijk maakt en daarmee de zelfredzaamheid maximaliseert.

Tip 5: Schaam je niet voor een “toilet voor ouderen”

Een toilet voor ouderen wordt ook wel een senioren toilet, mindervalide toilet of invalidentoilet genoemd. Veel mensen associeren dit gelijk met een toilet met de uitstraling van een ziekenhuis. Maar dat is nergens voor nodig. Tegenwoordig is een toilet voor ouderen bijna niet te onderscheiden van een normaal toilet. Bovendien kun je met het kiezen van mooie tegels of achterwand al heel veel sfeer creëren. Onze interieurarchitect denkt graag met je mee en maakt vrijblijvend een indelingsvoorstel. Bekijk de voorbeelden hieronder of neem contact op.

Toilet voor ouderen met sfeer

Toilet voor ouderen zonder dat het opvalt

Tip 6: Kies voor een douche wc met fohn

Een douchewc is een toiletbril met ingebouwde douche en föhn. Het is een verademing voor mensen die niet of moeizaam zelf alle nodige handelingen op het toilet kunnen uitvoeren. Tijdens het toiletbezoek hoeft er slechts op een knop te worden gedrukt om het onderlichaam te reinigen met een comfortabel en naar lichaamstemperatuur aanvoelende waterstraal. Om daarna het onderlichaam droog te föhnen. Dit biedt een goede hygiëne en houdt bovendien ziektekiemen buiten de deur. Eenmaal gebruikt wil je niets anders meer!

Tip 7: Download ons gratis ebook ‘Inrichting en maatvoering invalidentoilet

Om toilet voor ouderen te realiseren zo goed mogelijk te realiseren hebben we richtlijnen geschreven voor de inrichting en maatvoering daarvan. In dit document vind je een diepgaande beschrijving over het hoe en waarom betreft de inrichting van een toegankelijk toilet. Uiteraard rekening houdend met de wettelijke eisen invalidentoilet.

Inrichting en maatvoering toilet voor ouderen

Inrichting en maatvoering toilet voor ouderen

Extra tip: Zorg ook voor veilig sanitair

Naast alleen de veiligheid in het toilet te waarborgen is het ook verstandig om de badkamer aan te passen. Aangepast sanitair kan het leven een stuk fijner maken. Tegenwoordig is aangepast sanitair, net zoals een aangepast toilet, niet meer van modern sanitair te onderscheiden. Naast een doordachte inrichting van de aangepaste badkamer, zorgt het gebruik er voor dat mindervaliden mensen en mensen op leeftijd zo lang en comfortabel mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Ook hier is belangrijk dat er gekozen wordt voor veilige en goede badkamer hulpmiddelen voor ouderen. Zo. is bijvoorbeeld een douchezitje beter dan een douchestoel en is een douchestang en handgreep ineen een stuk veiliger dan losse componenten. Bekijk hieronder een video met veilig sanitair.

 

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen