Hoe pas ik een badkamer aan voor ouderen? Een badkamer aanpassen voor ouderen is een belangrijk proces. Dit houdt in dat er goed nagedacht moet worden over badkamer hulpmiddelen, het voorkomen van een gladde badkamervloer en valpreventie in de badkamer. Aan de hand van de onderstaande stappen laten wij zien hoe u een badkamer aanpast.
- Waarom badkamer aanpassen voor ouderen?
- Badkamerrenovatie senioren
- Stap 1: Doe de badkamer veiligheid test
- Stap 2: Neem contact op met een specialist in badkamer hulpmiddelen
- Stap 3: Maak foto’s van de huidige situatie met daarbij een maatschets
- Stap 4: Ontvang een indelingstekening van de aangepaste badkamer
- Stap 5: Ontvang een prijsindicatie
- Stap 6: Levering badkamer hulpmiddelen
- Stap 7: Geniet van de aangepaste badkamer
- Veilig douchen staat bij Bano Benelux centraal
- Waar letten wij op precies op om veilig te blijven douchen
- Oplossingen en advies en aangepaste badkamer
Waarom badkamer aanpassen voor ouderen?
Een badkamer aanpassen voor ouderen wordt altijd geadviseerd in het kader van veiligheid. Voor veel mensen in Nederland is veilig douchen in hun reguliere badkamer niet vanzelfsprekend. Een groot deel van de badkamers zijn immers allesbehalve veilig. Veiligheid is dus de reden waarom badkamers aangepast moeten worden.
Elk jaar worden meer dan 4.000 mensen, vooral ouderen, in het ziekenhuis opgenomen door een val in de onveilige badkamer. Dit komt omdat erg veel badkamer specialisten niet gespecialiseerd zijn in de zorg. Hierdoor focussen zij zich op luxe en design, maar totaal niet op de veiligheid!

4000 ouderen in ziekenhuis per jaar door val in de badkamer
Badkamerrenovatie senioren
Het voorkomen van gladde badkamertegels is iets wat steeds vaker gebeurd. Echter is dit pas het het begin! Een totale badkamer renovatie is vaak nodig. Zo moet een hoge bad- of douche instap worden verwijderd, moet er meer bewegingsvrijheid komen en moet er doormiddel van goede badkamer hulpmiddelen (denk bijvoorbeeld aan een wc voor ouderen, een inloopdouche voor ouderen en een aangepaste wastafel) meer houvast worden gecreëerd in de badkamer. Doet men dit niet, dan kan dat voor ongelukkige valpartijen zorgen. U doet er verstandig om te. denken aan de toekomst en om de huidige badkamer op tijd aan te passen. Zo kan er zonder zorgen veilig gedoucht worden. Vooral voor oudere gebruikers is een veilige douche van groot belang
Stap 1: Doe de badkamer veiligheid test
Wordt er getwijfeld om de badkamer aan te passen? Of wilt u voor de zekerheid even nagaan of het wel echt nodig is? Start dan met het maken van de badkamer veiligheid test. Door een korte vragenlijst in te vullen over de huidige situatie in de badkamer wordt er een uitslag berekend. Aan de hand van deze uitslag wordt er een advies gegeven. Uit dit advies kan blijken dat de huidige badkamer veilig is of dat er werk aan de winkel is.
Stap 2: Neem contact op met een specialist in badkamer hulpmiddelen
Mocht uit de test komen dat u zich moet oriënteren voor veilige badkamer oplossingen of dat er zelfs gevaar op de loer ligt, dan is het wijs om een vervolg stap te maken en contact op te nemen met een specialist in badkamer hulpmiddelen. Zij signaleren wat er wel of juist niet nodig is om het veiligheidsniveau in de badkamer zo hoog mogelijk te krijgen. De volgende stappen in dit artikel gaan over de werkwijze van Bano Benelux.
Laat een professional in badkamer hulpmiddelen u altijd voorzien van advies! Zo weet u zeker dat de toekomstige badkamer zeer veilig en comfortabel is.
Stap 3: Maak foto’s van de huidige situatie met daarbij een maatschets
Om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie vragen wij om foto’s te maken van de huidige badkamer met daarbij een maatschets. Hierdoor kunnen onze specialisten beoordelen wat er exact moet gebeuren. Het komt heel weinig voor, maar mocht het aan de hand van de foto’s niet duidelijk zijn, dan kunnen we altijd in overleg met u even langskomen.
Stap 4: Ontvang een indelingstekening van de aangepaste badkamer
Na het toezenden van de foto’s en de maatvoering kunnen onze specialisten aan de slag om na te denken over de meeste praktische oplossingen om de badkamer zo veilig mogelijk te maken. Dit maken wij voor u inzichtelijk aan de hand van een indelingstekening. Dit is een tekening die specifiek betrekking heeft op de indeling van de toekomstige badkamer. Een voorbeeld kunt u hieronder vinden.

indelingstekening van een aangepaste badkamer
Stap 5: Ontvang een prijsindicatie
Uit onze inzichten komt een advies naar voren om uw badkamer zo veilig mogelijk te maken. Na het versturen van de indelingstekening nemen wij contact met u op en bespreken we de situatie. Vervolgens ontvangt u van ons een prijsindicatie op maat.
Stap 6: Levering badkamer hulpmiddelen
Mocht u kiezen onze badkamer hulpmiddelen maken we in overleg een afspraak over levering van onze badkamer hulpmiddelen. De door u gekozen installateur (of loodgieter) voorzien wij van de juiste installatietekeningen.
Stap 7: Geniet van de aangepaste badkamer
Dit is de laatste stap. Na de installatie kunt u in veel gevallen weer zelfstandig gebruik maken van de badkamer. De comfortabele badkamer van Bano Benelux betekent comfort. Hulpverlening is in veel gevallen zelfs niet meer nodig. Onder de douche gaan is weer een heerlijk ontspannen moment. En helpen door de hulpverlener een flink stuk lichter en sneller.
Fijn is dat deze badkamer ondanks zijn functionaliteit een warme uitstraling heeft. Dit ondersteunt de huiselijke sfeer en maakt het leven prettig.
Veilig douchen staat bij Bano Benelux centraal
Elk adviesgesprek wat u met ons voert, staat veilig douchen centraal. Uiteraard houden we rekening met uw wensen en behoeften en de huidige badkamersituatie. De Bano Zorgbadkamer is erop gericht om de zelfredzaamheid te maximaliseren. Dit proces begint bij het binnenkomen van de badkamer, het gebruiken van het sta-op toilet, de douche instappen en gebruiken en eindigt tijdens het afdrogen en het verlaten van de badkamer. De veiligheid van de gebruiker moet altijd en overal gegarandeerd zijn.
Waar letten wij op precies op om veilig te blijven douchen
- Wat is de afmeting en indeling van de huidige badkamer
- Waar is de beste plaats om de douche te plaatsen
- Wat is de beste plaats om de (eventuele) senioren toilet (met douchewc) te plaatsen
- Wat is de beste plaats om de in hoogte verstelbare wastafel te plaatsen.
- Wat zijn de beste plaatsen om (extra) wandbeugels te plaatsen
- Op welke wijze wordt de douchedeur (naar binnen of buiten slaand) gemonteerd
- Welke badkamer accessoires en badkamermeubels voor de zorg komen van pas
- Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de werkzaamheden van de een eventuele zorgverlener wordt verlicht
Of de badkamer nu groot of klein is: een badkamer indelen op maat vraagt tijd en aandacht. Met een slimme indeling met de juiste badkamer hulpmiddelen wordt er een veilige badkamer gecreëerd. Altijd in samenwerking komen we tot het perfecte badkamerontwerp afgestemd op de beste veiligheid en de wensen en behoeften van de klant.
Oplossingen en advies en aangepaste badkamer
- Hulp bij opstaan toilet
- Hulp met staan bij wastafel
- Valpreventie badkamer
- Hulp bij staand douchen
- Hulp bij in- en uit bad komen
- Hulp bij overgewicht in badkamer
- Hulp bij pijnlijke gewrichten in de badkamer
- Rolstoelvriendelijke badkamer
- Hulp bij een gladde badkamervloer
- Hulp in de badkamer bij minder zicht
- Hulp in de badkamer na CVA/Beroerte