Hulp bij douchen nodig? Hulpmiddelen vergroten de zelfredzaamheid

Hulp bij douchen nodig? Hulpmiddelen vergroten de zelfredzaamheid

Hulp bij douchen is iets wat je zo lang mogelijk uitstelt. Iedereen heeft namelijk behoefte aan wat tijd voor zichzelf onder de douche. En dat doe je vanzelfsprekend het liefst alleen. Er zijn helaas verschillende redenen waarom dat niet meer zo makkelijk kan: je hebt bijvoorbeeld een fysieke beperking of je raakt op leeftijd.

Om de zelfredzaamheid en daarmee je privacy te vergroten is het inzetten van badkamer hulpmiddelen een goed plan. Denk je hulp bij douchen nodig te hebben? Dan is het verstandig om dit artikel eerst even te lezen.

Hulp bij douchen en aankleden

Mensen die hulp nodig hebben bij het douchen hebben veelal ook hulp nodig bij het aankleden. Vaak wordt het goede advies gegeven om persoonlijke verzorgen, in de vorm van thuiszorg, in te schakelen. Dit is voor veel mensen een drempel, omdat je meestal door een heel proces doorgaat voordat je hiervan overtuigd raakt. In veel gevallen wordt er ook weleens een belangrijke stap vergeten: het inschakelen van hulpmiddelen.

Het zou natuurlijk al heel fijn zijn dat je bij het douchen weinig of geen hulp/zorg nodig meer hebt doordat je badkamer is voorzien van goede badkamer hulpmiddelen. Bovendien zijn hulpmiddelen niet alleen een pré voor de gebruiker, maar ook voor de eventuele thuiszorgmedewerker. Het werk wordt hierdoor een stuk lichter en biedt een optimale interactie tussen de verzorger en de gebruiker. We spreken daarom van een win- winsituatie.

Hulp bij douchen en aankleden

Hulp bij douchen vaak niet meer nodig

Mensen die niet kampen met functionele beperkingen vergeten gemakkelijk dat sommige mensen wel moeite hebben om hun weg te vinden. Daarbij heeft niet iedereen dezelfde functionele motoriek, en is niet iedereen even beweeglijk. Iedereen loopt, ongeacht leeftijd, het risico van  blijvende of tijdelijk fysieke veranderingen als gevolg van ziekte of letsel.

Deze gezondheidsproblemen kunnen het vervullen van dagelijkse taken, zoals persoonlijke hygiëne in de badkamer, lastig maken. In een aangepaste fysieke omgeving krijgen gebruikers hun zelfredzaamheid en privéleven (deels) terug en voelen ze zich weer veilig.

Er is een kans die voor het grijpen ligt om het leven een stuk makkelijker te maken in de badkamer. Om je zelfredzaamheid en privacy (deels) te behouden in deze ruimte is het inschakelen van doordachte hulpmiddelen de beste keuze.

Aangepaste badkamer van hoge kwaliteit

In een badkamer welke nog niet is aangepast, is een misstap of val snel gebeurt. Dankzij een aangepaste badkamer kunnen deze risico’s worden beperkt of voorkomen. Een aangepaste badkamer is dan ook essentieel in een huis als je ouder wordt of te maken hebt met een lichamelijke beperking. We hebben hieronder een aantal hulpmiddelen uitgelicht die het veiliger en makkelijker maken voor zorgbehoevenden om zich te wassen:

  • Aangepaste douche: de aangepaste douche van Bano zorgt ervoor dat de kans op een valpartij onder de douche miniem wordt gemaakt. De houvast wordt onder andere vergroot door stevige wandbeugels en een handgreep en douchekop inéén.
  • Een elektrisch in hoogte verstelbare wastafel: staat je wastafel te hoog of misschien te laag? Dat probleem wordt nu makkelijk opgelost door de elektrische in hoogte verstelbare wastafel van Bano. Hiermee kun je de juiste hoogte instellen van elke gebruiker. Bijvoorbeeld lager voor de mensen die in een rolstoel zitten of hoger voor mensen die geen fysieke beperkingen hebben.
  • Sta-op toilet: via een eenvoudige bediening in de armsteunen kun je hiermee het toilet makkelijk naar boven en naar beneden laten bewegen. Hierdoor kun je weer zelfstandig en gemakkelijk  opstaan en gebruik maken van het toilet.
  • In hoogte verstelbaar en opklapbaar douchezitje: kun je niet meer zo lang zittend douchen? Het douchezitje van Bano is ideaal voor mensen die niet zo lang meer recht kunnen staan. Het biedt comfort en maakt het douchen weer makkelijk.

Conclusie: hulp bij douchen betekent niet enkel fysieke hulp

Hulp bij douchen betekent niet enkel fysieke hulp van de thuiszorg, maar ook hulp in de vorm van hulpmiddelen. Omdat elke situatie anders is een aangepast moet worden naar diegene die erin woont, is het verstandig om raad te plegen aan een specialist. Benieuwd hoe wij te werk gaan? Bekijk ons stappenplan naar meer veiligheid en comfort in de badkamer of neem contact op.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen