Waarom hulpmiddelen in de badkamer van groot belang zijn als zorgverlener

Waarom hulpmiddelen in de badkamer van groot belang zijn als zorgverlener

Petra Hoogerwerf is 53 jaar en werkt heel haar leven al in de zorg. Ze heeft haar sporen verdient in o.a. verpleeghuiszorg, geestelijke gehandicaptenzorg en de thuiszorg. We kunnen wel stellen dat zij van de hoed en de rand weet wat betreft het gebruiken van hulpmiddelen in de zorg. In dit artikel gaat ze in op de vraag waarom hulpmiddelen in de badkamer van groot belang zijn als zorgverlener.

Klagen over een onveilige badkamer

Zorgverleners zijn gebaat bij goede hulpmiddelen. Dat maakt de werkzaamheden een stuk lichter. Met name handelingen die in de badkamer verricht moeten worden zijn erg zwaar. Iedere vorm van verlichting helpt, al is het in veel gevallen teveel gevraagd en wordt er niet aan de eisen van de zorgverleners voldaan.
Hoe je het ook went of keert: een doordachte en veilige badkamer in huis of een verpleeghuis is een win-winsituatie. Niet alleen de zorgbehoevende worden geholpen goede badkamer hulpmiddelen,  maar ook de zorgverleners.  Als je een vergelijking maakt met de voorzieningen in een verpleeghuis, dan is dat soms erg schrijnend om te zien.

“Ik hoor collega’s met grote regelmaat klagen over de badkamers waarin zij hun cliënten moeten wassen of douchen. En ze hebben in veel situaties gelijk. Ik maak het zelf ook vaak genoeg mee. In de thuiszorg zijn de situaties het ergst. Mensen kunnen zich amper bewegen in de vaak veel te kleine badkamers. En dan heb ik het nog niet eens over de hulpmiddelen waarover zij beschikken. Het is soms schrijnend om te zien. Al moet ik zeggen dat de badkamers in verpleeghuizen ook veel ergonomischer en veiliger gemaakt kunnen worden.”

Als je in de zorg werkt moet je zuinig zijn op je lichaam

Op dit moment werken in de zorg neemt een enorme werkdruk zich mee (en dan hebben we het nog niet eens over de huidige coronacrisis). Over het algemeen meer dan mensen die werken in andere sectoren. Dit heeft te maken met de regels die sinds 2015 zijn veranderd en de bijkomende bezuinigingen. Daarnaast is het werk niet alleen fysiek, maar ook emotioneel veeleisend. Dit kan zorgen voor stress en zelfs burn-outs! Goede hulpmiddelen zorgen ervoor dat de zorgverlener veel minder inspanning moet leveren. Betere ergonomie en minder inspanning maakt het werk veel minder zwaar. “Beleidsbepalers vergeten nog weleens dat we in de zorg zuinig op ons lichaam moeten zijn, omdat we het anders niet vol kunnen houden!”

Zorgpersoneel moet zuinig zijn op hun lichaam!

Hulpmiddelen in de badkamer verrijken het leven

Thuiszorgmedewerkers komen vaak in huizen terecht waar het passen en meten is wat betreft het verzorgen van de mensen (zoals douchen en wassen). Des te meer je het gaat waarderen wanneer er een huis wel volledig is aangepast. Een tijdje geleden kwam mevrouw Hoogerwerf in een huis waar wel (bijna) overal rekening mee gehouden was. En vooral hulpmiddelen in de badkamer verrijken het leven, omdat hier de meeste ongelukken gebeuren.

De betegelde badkamervloer was al antislip gemaakt

” Laatst kwam ik bij een nieuwe cliënt. Deze mevrouw had een badkamer had met voldoende ruimte. En dat is erg fijn, want dan kunnen we letterlijk alle kanten op. Wat me direct opviel was dat er op de vloer geen spekgladde tegels lagen, maar dat de badkamer tegels antislip waren gemaakt. Dat kan dus tegenwoordig ook. Voorheen heb ik al veel mensen in de badkamer de val moeten breken.”

Een sta-op toilet is iets wat iedereen moet hebben!

“De badkamer van mevrouw was ook al voorzien van stevige wandbeugels. Omdat ze niet altijd goed ter been is hebben we in overleg een opklapbaar douchezitje aangeschaft die omhoog en omlaag kan. Zo kan ik zonder al teveel te moeten bukken haar goed wassen en afdrogen. In verband met het moeilijke opstaan hebben we ook gekeken om een sta-op toilet aan te schaffen. Die is er nu nog niet, maar dat moet de volgende stap zijn. Een sta-op toilet is iets wat iedere oudere zou moet hebben! Dat verhoogd de zelfredzaamheid van de zorgbehoevende en kost mij veel minder inspanning! Het is echt veel fijner als een wc-verhoger. ” 

Badkamer zonder bad met inloopdouche

“De badkamer was totaal drempelloos en dat voorkomt struikelgevaar. Ik zelf zou altijd pleiten voor een inloopdouche voor ouderen. Douchen met een hoge instap of vanuit een bad is levensgevaarlijk. Verder vind ik het ook ik vind het fijn om wat bewegingsvrijheid te hebben als cliënten onder de douche staan. Dus voor ouderen mensen die overwegen een nieuwe badkamer aan te schaffen, kies die met het oog op de toekomst: laat de badkamer goed en veilig inrichten want veiligheid is het toverwoord!”

Tref goede voorzieningen in huis en in zorgorganisaties

Bano Zorgbadkamers verbetert al jaren de de situatie van senioren en mensen met een beperking om een onveilige badkamer te transformeren naar een veilige badkamer. Veilig douchen is heerlijk voor het lichaam en de ‘mindset‘.  Dat de aangepaste badkamer van Bano ook nog eens een erg mooi design heeft is een mooie bijkomstigheid. Het oog wilt immers ook wat. De veilige inloopdouche van Bano is een aanwinst in ieder (verpleeg)huis!

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen