Hulpmiddelen bij het wassen voor ouderen, senioren en mensen met een beperking

Hulpmiddelen bij het wassen voor ouderen, senioren en mensen met een beperking

Hulpmiddelen bij het wassen zijn een uitkomst. Zelfstandig kunnen douchen en naar het toilet gaan staat bij veel mensen hoog op het lijstje. Met het ouder worden is dit niet altijd meer vanzelfsprekend. Ook als jongere met een beperking lever je liever zo min mogelijk in op je privacy.

Bij hulpmiddelen bij het wassen zijn veiligheid, gebruiksgemak, zelfredzaamheid en hygiëne van groot belang

Elementen die van belang zijn in een badkamer zijn veiligheid, goede hygiëne, zelfredzaamheid, gebruiksgemak en comfort voor de gebruiker. Allemaal zaken waarbij de Bano zorgbadkamer rekening mee is gehouden. Daarbij is de badkamer levensloopbestendig.

De badkamer is ook bij uitstek geschikt voor eventuele (mantel)zorg: door de aanwezige hoog/laag producten kan er in een ergonomische houding zorg worden verleend. De degelijke en duurzame materialen zorgen voor een levensduur van 20 tot 25 jaar. De manier van inrichten zorgt voor een snelle en makkelijke schoonmaak.

aangepaste badkamerhulpmiddelen

Niet alleen voor de zorgvrager, maar ook voor de zorgmedewerker een enorme verbetering

Hulpmiddelen bij het wassen zijn niet alleen voor de zorgvrager, maar ook voor de zorgmedewerker een enorme verbetering. De opstelling is zodanig dat de gebruiker op elke plek in de badkamer een element heeft om zich aan vast te houden. Maar ook zodat de zorgmedewerker zich optimaal kan bewegen bij het bieden van hulp. De kwaliteit van de verschillende badkamer hulpmiddelen, geeft het geheel een luxe beleving tijdens het gebruik. Het middelpunt van de badkamer van Bano is het sta-op toilet.

In de praktijk blijkt dat bewoners deze badkamer weer zelfstandig kunnen gebruiken, terwijl dat in de vorige badkamer niet meer mogelijk was. Het werk van de eventuele (mantel)zorger wordt beduidend verlicht. Ook  voor revaliderende patiënten is de Bano zorgbadkamer een uitkomst door eerder zelfstandig gebruik.


Invalide hulpmiddelen kunnen ook al in een bestaande badkamer worden geïnstalleerd

De invalide hulpmiddelen (badkamer hulpmiddelen) van Bano kunnen ook geïnstalleerd worden in de al bestaande badkamer. Het is dus niet persé nodig om een geheel nieuwe badkamer aan te leggen.

Of er nu gebruik wordt gemaakt van de huidige badkamer of dat er een nieuwe wordt geïnstalleerd, de badkamer is geheel naar eigen smaak in te richten: Bano helpt graag bij het maken van een plan! De badkamer blijft uiteraard ook optimaal  bruikbaar voor de overige gezinsleden. Wilt u de zorgbadkamer bezichtigen of weten hoe het werkt? Maak een afspraak om in de showroom in Papendrecht langs te komen!

“Nu ik mij weer zelfstandig kan wassen heb ik mijn vrijheid terug!"

Hulpmiddelen douchen uitgelicht

Alle badkamerelementen zijn in hoogte verstelbaar. Op plekken waar dat logisch is, zitten voorgevormde handgrepen. De bedieningsknoppen zitten op makkelijk bereikbare plaatsen.

Een volledige badkamer ingericht met hulpmiddelen noemen ze ook wel een senioren badkamer of aangepaste badkamer. Deze zijn dan ingericht. met een aangepaste douche, miva toilet en een zorg-wastafel.

 Een hulpmiddel bad hebben we niet, omdat wij altijd adviseren om te kiezen voor een inloopdouche. In een bad gebeuren namelijk de meeste ongelukken. De populairste hulpmiddelen douchen zijn:

  1. Draaibaar toilet
  2. Sta- op toilet
  3. In hoogte verstelbaar toilet
  4. Elektrisch in hoogte verstelbare wastafel
  5. Opklapbaar douchezitje
  6. Douchestang en handgreep inéén


Hulpmiddelen persoonlijke verzorging

Naast hulpmiddelen voor in de douche heb je ook nog hulpmiddelen voor persoonlijke verzorging. Dit zijn vaak losse hulpmiddelen bij wassen en aankleden. Bano levert deze niet.. We hebben hieronder een aantal handige hulpmiddelen en tips op een rij gezet.

Hulpmiddelen persoonlijke verzorging

Rug wassen hulpmiddel

De rug is een heel belangrijk gebied om schoon te houden, want daar zitten o.a. onze zweetklieren. Als die verstopt raken, is de kans groot dat je meer last krijgt van onaangename geuren.

Om je goed te wassen moet je niet je handen gebruiken, maar bijvoorbeeld een rugborstel of spons. Deze zijn er in verschillende vormen. Ook voor mensen die hun armen niet meer kunnen optillen vanwege een beperking.

Hulpmiddel voeten afdrogen

Een hulpmiddel voeten afdrogen of een tenen afdrogen hulpmiddel is er om voeten en tenen schoon te maken. Zo heb je bijvoorbeeld een verlengde teenafdroger die helpt bij het afdrogen van de voeten en tussen te tenen.

Doordat deze verlengd is hoef je niet te buigen of te bukken. Ideaal voor mensen met een rugprobleem of voor mensen die hun been en voet niet (goed) op kunnen tillen. Wanneer je zoekt op Google kom je veel oplossingen tegen die kunnen helpen.

Hulpmiddelen wassen op bed

Er zijn verschillende hulpmiddelen die helpen bij het wassen op bed. Een verplaatsbare haarwasbak lichten we hier even kort uit. Dit maakt het wassen in een bed mogelijk (en makkelijker), wanneer het niet meer lukt om de haren te wassen onder de douche.

Helaas ontbreekt het hier wel altijd aan comfort.

Hulpmiddelen haren wassen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het wassen van haren voor ouderen en mensen met een fysieke beperking. Zo is er de haar/was borstel van Vegro. Hiermee kun je eenvoudig je haren wassen, zonder je handen, schouders of armen te belasten.

De steel is verlengd en het handvat is ergonomisch gevormd. Op de washulp kun je gemakkelijk shampoo aanbrengen en daarna de haren wassen. Wat ook fijn is om de hoofdhuid met de haar/was borstel te masseren.

Hulpmiddelen bij het wassen voor in de badkamer nodig?  

Voor alle badkamer hulpmiddelen staat Bano Benelux voor je klaar! De Bano zorgbadkamer is een intelligent, doordacht en comfortabel concept dat in vijf jaar onderzoek door de Universiteit van Bergen, Noorwegen, is ontwikkeld. Het is een resultaat van samenwerking met toekomstige gebruikers om er zeker van te zijn dat aan elk detail is gedacht!

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen