In je eigen huis moet alles veilig en vertrouwd voelen!

In je eigen huis moet alles veilig en vertrouwd voelen!

In je eigen huis moet alles veilig en vertrouwd voelen! Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. In dit artikel geven we tips om je huis veiliger (en dus vertrouwder) te maken.

Je thuis voelen in eigen huis is niet altijd vanzelfsprekend

Thuis zijn is het gevoel van je prettig en met name veilig voelen.Naarmate je ouder wordt, neemt je mobiliteit af.  Soms valt een tas dragen, het opstaan of bukken je een tikje zwaar en wordt lopen ook steeds lastiger.  Zwaardere mobiliteitsbeperkingen kunnen je normale gang van zaken belemmeren, zoals bijvoorbeeld naar het toilet gaan. Tot een bepaald punt kun je niet meer zonder hulpmiddelen. Meestal is het dan al te laat. Pas je huis dus tijdig aan, zodat het leven in en rondom je huis wordt vergemakkelijkt en je er veilig en vertrouwd voelt!

Hulpmiddelen geven je een veilig en vertrouwd gevoel!

Op een fijne manier langer thuis blijven voelen en wonen bepaal je dus ook zelf

De mensen die vandaag de dag richting de 70 jaar gaan, zullen dit zonder twijfel kunnen beamen: de jaren gaan helaas steeds meer tellen en je wordt steeds vaker op jezelf aangewezen. Het levensloopbestendig maken van je eigen huis is dus een enorme pré. Het leuke hieraan is dat je voor een groot gedeelte zelf bepaalt hoe je prettiger langer thuis kan wonen. Meer hierover lees je in het artikel ‘Een prettiger langer thuis bepaal je voor een groot gedeelte zelf!’.

Langer zelfstandig thuiswonen? Dit zijn de 3 pijlers

Je leest er de afgelopen jaren steeds meer over: langer zelfstandig thuis wonen. Het is met afstand het meest gebruikte begrip in de zorg. Zo worden er specialisten voor ingezet en worden er aparte afdelingen voor opgericht. En dat is ook niet gek, want (bijna) iedereen die ouder wordt wilt zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De drie pijlers onder langer zelfstandig thuiswonen zijn haalbaarheid, zorg en technologische ontwikkelingenOm alles over deze 3 pijlers te weten hebben we het artikel ‘De drie pijlers onder langer zelfstandig thuis wonen‘ geschreven .

De badkamer veilig maken heeft prioriteit nummer 1

De meeste ongelukken onder 65-plussers gebeuren in de badkamer. Dit is de reden dat deze ruimte de hoogste prioriteit heeft om aangepast te worden. Eén van de belangrijkste kenmerken van een veilige badkamer is de juiste plaatsing van alle hulpmiddelen in een badkamer. In het geval van aangepaste badkamer van Bano Benelux is elk product, na een jarenlange test- en gebruiksperiode, aangepast en verder ontwikkeld voor de best mogelijke functionaliteit. Bekijk de video hieronder voor meer informatie.

Ergotherapeuten speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van in hoogte verstelbare badkamer hulpmiddelen

De makers van de badkamer hulpmiddelen van Bano hebben in hoogte verstelbare hulpmiddelen bedacht. Uit feedback van ergotherapeuten bleek namelijk dat in hoogte verstelbare producten het gebruikers gemakkelijk maken om te bewegen en dat de fysieke belasting voor eventuele (mantel)zorgers daarmee afneemt. De beste badkamer producten zijn het (elektrisch) in hoogte verstelbaar toilet (dit noemen we ook wel het sta-op toilet), het in hoogte verstelbare en opklapbare douchezitje en de (elektrisch) in hoogte verstelbare zorg-wastafel. Bijkomend voordeel is dat alle producten aan de muur zijn bevestigd. Zo blijft er meer vloerruimte over en is er genoeg ruimte voor eventuele hulpmiddelen (denk bijvoorbeeld aan een tillift). Bovendien werkt dit mee om er een ultra hygiënische badkamer van te maken. Het schoonmaken is vele malen eenvoudiger en effectiever door het totale ontwerp.

video van het sta-op toilet en de elektrisch in hoogte verstelbare wastafel

Een veilige badkamer geeft meer zelfvertrouwen, privacy en waardigheid

Voor het ontwikkelen van een badkamer waarin mensen met functionele beperkingen zich optimaal kunnen bewegen, heeft Bano Benelux meer dan 5 jaar onderzoek gedaan naar de natuurlijke bewegingspatronen van mensen. Dit heeft geleid tot een badkamer waarin gebruiker zich veilig en minder afhankelijk voelt. Sterker nog: Ouderen en mensen met functionele beperkingen die zich zonder hulp in de badkamer kunnen redden hebben meer zelfvertrouwen, privacy en waardigheid! Bekijk de video hieronder maar eens.

Hoe weet je of jouw badkamer veilig is? (Doe de test!)

Om inzicht te krijgen of jouw badkamer wel veilig is hebben we in een eerder artikel de risicogebieden van de badkamer in kaart gebracht en hebben we een badkamer veiligheidstest ontwikkeld die zeer makkelijk is in te vullen. Uit de test komt een advies die problemen in de toekomst kunnen voorkomen.

badkamer veiligheidstest van Bano Benelux

Test hier de veiligheid van je badkamer 

Een veilige woonkamer heeft prioriteit nummer 2

De woonkamer heeft vanzelfsprekend ook een hoge prioriteit om daar de veiligheid te maximaliseren. Denk hierbij aan het vrijhouden van ruimte voor eventuele hulpmiddelen zoals een rollator, het verhogen van meubels zoals een bank of het aanschaffen van een sta-op stoel om het opstaan makkelijker te maken. Daarnaast moet er voor voldoende licht worden gezorgd. Dit om het struikelgevaar te verkleinen.

Iemand met de leeftijd van 80 jaar of ouder heeft ongeveer 3 keer zoveel licht nodig als iemand die jonger is dan die leeftijd. Zorg er daarom altijd voor dat het huis altijd goed is verlicht, zodat de kans op valpartijen wordt verkleind.

Verwijder kleden en drempels

Haal in de huiskamer (of woonkamer) zoveel mogelijk kleden en drempels weg. Deze kunnen ervoor zorgen dat je valt en dat is natuurlijk iets wat je wilt vermijden. Een handige tip is om drempels weg te werken met zogenoemde drempelhulpen. Wij adviseren daarnaast altijd om snoeren goed weg te werken en gebruik te maken van slimme schakelaars. Ook dit in verband met het struikelgevaar.

Een veilige (binnenkomst in de) hal

Een veilige hal in het huis is ook van groot belang. In de meeste woningen is er in de hal ook een trap aanwezig. Het is dan noodzaak om de traptreden goed zichtbaar te maken en te voorzien van anti-slip. Zorg er bovendien altijd voor dat er trapleuningen aan beide zijden van de trap zijn gemonteerd. Om het traplopen nog veiliger te maken is het verstandig om een extra steunbeugel aan het einde van de trap te plaatsen. Waar de leuning eindigt. Het is ook het overwegen waard om een traplift te nemen wanneer de stabiliteit van het lichaam minder wordt. Zo kun je zonder moeite en op een veilige manier naar boven en naar beneden. Let op: een gelijkvloerse woning biedt ten alle tijden meer voordelen. 

Buiten loop je veiliger met een rollator. Een scootmobiel bied ook uitkomst. Een ergotherapeut kan je leren om er veilig mee over weg te kunnen. 

Zorg voor veiligheid in de keuken 

Veiligheid in de keuken is natuurlijk ook van groot belang. Hierbij kun je denken aan hulpmiddelen als een goede rook- en kooldioxidemelder. Dit kan zeer gevaarlijke situaties doen voorkomen. Aansluitend is het advies om nooit gebruik te maken van een gasfornuis. Een advies wat je niet vaak voorbij ziet komen is het gebruik van kleuren in de keuken. Wanneer je ouder wordt neemt vaak het zicht ook af. Verschillende kleurcontrasten kunnen het makkelijker maken voor ouderen om te vinden waarnaar ze zoeken.

Zorg voor veiligheid in de keuken - Bano Benelux

Zorg voor veiligheid in de keuken – Bano Benelux

Een veilige slaapkamer geeft je meer zelfvertrouwen

Veiligheid in de slaapkamer is een item wat we niet mogen vergeten. Zoals in alle ruimten in huis is de verlichting in de slaapkamer ook van groot belang. Mocht het donker worden en je wilt naar bed gaan zorg er dan altijd voor dat er voldoende licht aanwezig is in én rondom de slaapkamer. Een bedlamp met sensor dat vanzelf aangaat is een enorme pré. In het donker is de kans dat je valt veel groter dan overdag. Daarbij is het altijd makkelijk om een steun aan de rand van het bed te plaatsen. Deze helpt je om makkelijker en veiliger uit bed te stappen. Om het uit bed stappen nog makkelijker te maken adviseren wij om voor een verhoogd bed te nemen.

Huis veilig maken voor senioren checklist

De bovenstaande tips helpen zeer zeker om valpartijen te voorkomen. Om er voor te zorgen dat het huis nog veiliger wordt hebben we een veilig huis voor senioren – checklist  gemaakt welke je gratis kunt downloaden. Met deze checklist kun je een huis veilig maken in de breedste zin van het woord.

Een veilig huis voor senioren - checklist

Een veilig huis voor senioren – checklist

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen