Innovaties die zorg voor thuiswonende ouderen flink kunnen verbeteren
26 september 2016 
in Blogs

Innovaties die zorg voor thuiswonende ouderen flink kunnen verbeteren

Er zijn veel innovaties in de zorg. Zo is er een zorgrobot die ouderen helpt bij dagelijkse handelingen of een elektronische butler die bijvoorbeeld gezondheidsdata kan bijhouden. Maar welke andere innovaties verbeteren de zorg voor thuiswonende ouderen nou nog meer?

Hoewel de toepassing van e-health in Nederland volgens het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) nog achterloopt, zijn er genoeg innovaties op het gebied van zorg voor zelfstandige ouderen. Hier een aantal zorginnovaties op een rij die ouderen langer zelfstandig thuis laten wonen.

1. Slimme zorgarmband

De Belgische start-up Uest heeft in samenwerking met internationaal nano-elektronica onderzoekscentrum Imec een zorgwearable ontwikkeld die senioren helpt bij noodsituaties. De Zembro Bracelet Smart Watch maakt gebruik van gps en slimme algoritmes die noodsituaties, zoals een plotse val, kunnen detecteren.
Door de zorgarmband te koppelen met een smartphone-app, blijven zorgmedewerkers en familieleden op afstand op de hoogte van de eventuele zorgbehoeften van thuiswonende ouderen.

2. Zorgrobot Lea

Met de Lean Elderly Assistant (Lea) heeft het Nederlandse bedrijf Robot Care Systems (RCS) een robot in de vorm van een rollator ontwikkeld, die hulpbehoevende senioren assisteert bij het lopen en opstaan. De zorgrobot helpt senioren ook bij dagelijkse routines als bewegingsoefeningen en het innemen van medicatie.
RCS heeft voor de ontwikkeling van Lea de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 van de Rabobank gewonnen en daarmee een geldbedrag van € 30.000. Zo gaan de ontwikkelaars de zorgrobot verder ontwikkelen naar de behoeftes van de eindgebruikers.

3. Elektronische butler Alfred

Binnen een project van de Europese Commissie ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds de elektronische butler Alfred (Personal Interactive Assistant for Independent Living and Active Ageing). Met de verschillende smartphone-applicaties van Alfred krijgen ouderen gepersonaliseerde assistentie, bijvoorbeeld bij het verrichten van dagelijkse handelingen.
Alfred is ook ontwikkeld om sociale isolatie en eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan door via een kalender informatie over de dichtstbijzijnde sociale gelegenheid te verstrekken.

4. Bano zorgbadkamer

Dankzij een vijfjarige studie aan de Universiteit van Noorwegen, met o.a. ervaren fysiotherapeuten, industrieel ontwerpers, architecten, verplegend personeel en directie van zorginstellingen is een nauwkeurige productontwikkeling ontstaan, welke ze de Bano zorgbadkamer noemen. Prachtige producten zijn het sta-op toilet, de (elektrisch) in hoogte verstelbare wastafel en het in hoogte verstelbare douchezitje.

Vanuit het oogpunt van de cliënt

Dit concept is geheel opgebouwd vanuit het oogpunt van de cliënt: de ergonomische vormgeving zorgt ervoor dat de zelfredzaamheid en daardoor de privacy sterk wordt vergroot. Tevens wordt het eventueel verzorgend personeel minder belast waardoor er ook aan (personeels) kosten bespaart kan worden. Een specifiek doordachte zorgbadkamer als die van Bano Benelux, is de perfecte oplossing. Voor zowel particulieren, verpleeghuizen, ziekenhuizen en bijvoorbeeld zorghotels.

Bano zorgbadkamer - Bano zorgbadkamers

Bano zorgbadkamer

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

5. Huislift zonder schacht

Het Engelse bedrijf Terry Lifts heeft een capsulevormige huislift ontwikkeld die geen gebruik maakt van een liftschacht. Daardoor is de lift gemakkelijk in een woning te installeren en neemt het weinig ruimte in beslag. Hiermee kunnen senioren en mensen met een bewegingsbeperking langer thuis blijven wonen, stelt het bedrijf.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef en ben een expert in badkamer hulpmiddelen en werkzaam voor Bano Benelux. Ik richt mij op senioren en mensen met een fysiek beperking.Ik streef er naar om zo compleet mogelijke artikelen te bieden met accurate informatie.Vanzelfsprekend sta ik klaar om al je vragen te beantwoorden :).
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen