Innovaties die zorg voor thuiswonende ouderen flink kunnen verbeteren

Innovaties die zorg voor thuiswonende ouderen flink kunnen verbeteren

Er zijn veel innovaties in de zorg. Zo is er een zorgrobot die ouderen helpt bij dagelijkse handelingen of een elektronische butler die bijvoorbeeld gezondheidsdata kan bijhouden. Maar welke andere innovaties verbeteren de zorg voor thuiswonende ouderen nou nog meer?

Innovaties in de zorg

Hoewel de toepassing van e-health in Nederland volgens het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) nog achterloopt, zijn er genoeg innovaties op het gebied van zorg voor zelfstandige ouderen. Hier een aantal zorginnovaties op een rij die ouderen langer zelfstandig thuis laten wonen.

1. Slimme zorgarmband

De Belgische start-up Uest heeft in samenwerking met internationaal nano-elektronica onderzoekscentrum Imec een zorgwearable ontwikkeld die senioren helpt bij noodsituaties. De Zembro Bracelet Smart Watch maakt gebruik van gps en slimme algoritmes die noodsituaties, zoals een plotse val, kunnen detecteren.
Door de zorgarmband te koppelen met een smartphone-app, blijven zorgmedewerkers en familieleden op afstand op de hoogte van de eventuele zorgbehoeften van thuiswonende ouderen.

2. Zorgrobot Lea

Met de Lean Elderly Assistant (Lea) heeft het Nederlandse bedrijf Robot Care Systems (RCS) een robot in de vorm van een rollator ontwikkeld, die hulpbehoevende senioren assisteert bij het lopen en opstaan. De zorgrobot helpt senioren ook bij dagelijkse routines als bewegingsoefeningen en het innemen van medicatie.
RCS heeft voor de ontwikkeling van Lea de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 van de Rabobank gewonnen en daarmee een geldbedrag van € 30.000. Zo gaan de ontwikkelaars de zorgrobot verder ontwikkelen naar de behoeftes van de eindgebruikers.

3. Elektronische butler Alfred

Binnen een project van de Europese Commissie ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds de elektronische butler Alfred (Personal Interactive Assistant for Independent Living and Active Ageing). Met de verschillende smartphone-applicaties van Alfred krijgen ouderen gepersonaliseerde assistentie, bijvoorbeeld bij het verrichten van dagelijkse handelingen.
Alfred is ook ontwikkeld om sociale isolatie en eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan door via een kalender informatie over de dichtstbijzijnde sociale gelegenheid te verstrekken.

4. Bano zorgbadkamer

Dankzij een vijfjarige studie aan de Universiteit van Noorwegen, met o.a. ervaren fysiotherapeuten, industrieel ontwerpers, architecten, verplegend personeel en directie van zorginstellingen is een nauwkeurige productontwikkeling ontstaan, welke ze de Bano zorgbadkamer noemen. Prachtige producten zijn het sta-op toilet, de (elektrisch) in hoogte verstelbare wastafel en het in hoogte verstelbare douchezitje.

Vanuit het oogpunt van de cliënt

Dit concept is geheel opgebouwd vanuit het oogpunt van de cliënt: de ergonomische vormgeving zorgt ervoor dat de zelfredzaamheid en daardoor de privacy sterk wordt vergroot. Tevens wordt het eventueel verzorgend personeel minder belast waardoor er ook aan (personeels) kosten bespaart kan worden. Een specifiek doordachte zorgbadkamer als die van Bano Benelux, is de perfecte oplossing. Voor zowel particulieren, verpleeghuizen, ziekenhuizen en bijvoorbeeld zorghotels.

Bano zorgbadkamer - Bano zorgbadkamers

Bano zorgbadkamer

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

5. Huislift zonder schacht

Het Engelse bedrijf Terry Lifts heeft een capsulevormige huislift ontwikkeld die geen gebruik maakt van een liftschacht. Daardoor is de lift gemakkelijk in een woning te installeren en neemt het weinig ruimte in beslag. Hiermee kunnen senioren en mensen met een bewegingsbeperking langer thuis blijven wonen, stelt het bedrijf.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen