Inrichting en maatvoering invalidentoilet is belangrijk!

Inrichting en maatvoering invalidentoilet is belangrijk!

De inrichting en maatvoering van een invalidentoilet is van groot belang! Het is voor mensen met een fysieke beperking (denk aan ouderen en mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel) namelijk niet prettig wanneer zij in een openbare ruimte zijn en er geen invalidentoilet aanwezig is. Maar het is nog irritanter als er wel een miva toilet aanwezig is, maar dat deze totaal niet geschikt is!

Wat is een invalidentoilet precies?

Een invalidentoilet is een toilet dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met een beperking (mindervaliden). Een vereiste is dat het invalidentoilet veilig en comfortabel is voor de mensen die er gebruik van maken én voor eventuele verzorgers. Daarom moet een invalidentoilet voldoen aan een aantal eisen en normen.

Een invalidentoilet beschikt vrijwel altijd over beugels en handgrepen. Daarbij is de toiletruimte in veel gevallen voorzien van een mindervaliden wastafel.

invalidentoilet

Een bouwbesluit stelt amper eisen aan een invalidentoilet

Nieuwe gebouwen hebben te maken met een bouwbesluit. Dit is een besluit dat eisen stelt aan onder andere de maatvoering voor een rolstoeltoegankelijk toilet. Teleurstellend worden er in dat bouwbesluit bijna nooit eisen gesteld voor de inrichting van een invalidentoilet (of invalide toilet). En dan kan het dus voorkomen dat het toilet wel aan de eisen voldoet, maar dat het toilet niet of amper gebruikt kan worden door mindervaliden.

Het inrichten van een invalidentoilet

Bij het inrichten van een invalidentoilet moet er altijd rekening gehouden worden met specifieke hoogten en afmetingen. Voor mensen met een beperking (denk bijvoorbeeld aan ouderen en rolstoelgebruikers) komen veel vragen binnen in onze mailbox over hoe je het best een invalidentoilet kunt inrichten. Deze vragen zijn de aanleiding geweest om richtlijnen te schrijven voor een invalidentoilet. Een invalidentoilet moet altijd toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers (zie de video hieronder van een uitstekend invalidentoilet).

Handboek toegankelijkheid invalidentoilet

Want het kan toch niet de bedoeling zijn dat een mindervalide toilet niet toegankelijk is voor iemand die in een rolstoel zit? Wij gaan er van uit dat dit onwetenheid is en hebben daarom een handboek toegankelijkheid miva toilet geschreven. In dit uitgebreide handboek vind je de richtlijnen en een diepgaande beschrijving van hoe (en waarom) een rolstoeltoegankelijk toilet moet worden ingericht.

Handboek toegankelijkheid miva toilet

Alle praktische informatie over rolstoeltoegankelijkheid eisen invalidentoilet

In het handboek kun je alle informatie vinden over rolstoeltoegankelijke toiletruimten. Inclusief afbeeldingen van voorbeelden van hoe je het best een invalidentoilet kunt inrichten. Bovendien vertellen we niet alleen over hoe je het best de toiletruimte kunt inrichten, maar gaan we ook in op de ruimte daaromheen. Zo bespreken we onder andere de loopafstanden in de gangen, de markering (verwijzingen naar mindervalide toilet) en zoomen we in op geschikte toilet hulpmiddelen.

Rolstoeltoegankelijkheid eisen invalidentoilet

Tips over beugels in miva toilet (mindervaliden toilet beugels)

Beugels in een mindervalide toilet zijn zeer belangrijk. Vaak wordt er gedacht dat alleen mensen die in een rolstoel zitten gebruik maken van toiletbeugels. Dit is een foute gedachte.

Ook mensen die nog staan maken vaak gebruik van toiletsteunen. In het plan geven we advies over hoe deze beugels het best geplaatst kunnen worden en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Ons advies is om de beugels niet aan de muur te monteren, maar te integreren in het toilet. Bovendien moeten de beugels ergonomisch omhoog en omlaag kunnen worden geplaatst (0pklapbaar). Dit is voor rolstoelgebruikers een vereiste omdat zij naast de toiletpot willen rijden.

Advies over deuren en portalen in een mindervalide toilet

In het handboek met richtlijnen voor een rolstoeltoegankelijk toilet staan ook adviezen over deuren en portalen. Het is bijvoorbeeld erg vervelend als je in een rolstoel zit en je constant deuren moet openen. Mochten er toch enkele deuren en portalen zijn zorg er dan voor dat er meer dan voldoende ruimte is om een draaicirkel te maken met een hulpmiddel.

Bovendien is het ook een vereiste dat de deuren naar buiten opendraaien in plaats van naar binnen! Ook gaan we in op de deurbreedte rolstoel bouwbesluit. Alle praktische informatie over deuren en portalen in een mindervalide toilet vind je uiteraard in het handboek.

deuren en portalen in een mindervalide toilet

Wat zijn aanpasbare toiletruimten precies?

Aanpasbare toiletruimten zijn toiletruimten die in eerste instantie worden gebruikt als een standaard toilet. Daarnaast kunnen ze ook functioneren als een rolstoeltoegankelijk toilet, mits ze aan de inrichtingseisen en maatvoering voldoen. In het handboek vertellen we waar aan aanpasbare toiletruimten moeten voldoen en hoe deze in de toekomst kunnen dienen als rolstoeltoegankelijk toilet.

Zorg er altijd voor dat er op elke verdieping een rolstoeltoegankelijke ruimte is. Mocht dit niet mogelijk zijn, zorg er dan voor dat er op elke verdieping een aanpasbare toiletruimte is.

Tips over aangepaste wastafels in een miva toilet

In een rolstoeltoegankelijk toiletruimte is het fijn als er ook een wastafel voor rolstoelgebruikers aanwezig is. Omdat in een kleine ruimte een wastafel de bewegingsvrijheid kan beperken geven we praktische tips over hoe de wastafel in te richten. Zo hebben we het over een wastafel die schuin afloopt, over de ideale hoogte afstelling van de spiegel en gaan we zelfs in op ideale zeepdispensers.

aangepaste wastafels in een miva toilet

Deskundig advies invalidentoilet

Zonder deskundigheid, geen succes! Een invalidentoilet kan zonder enige input van deskundigen niet geslaagd worden ingericht en ontworpen. Door de enorm vele nauwkeurige handelingen die worden gedaan in een toilet is het aan te bevelen om bij een inrichting (ervarings)deskundigen in actie te laten komen. De kleine investering om de schets of tekening te laten toetsen, weegt enorm op tegen de vele hindernissen van en problemen voor gebruikers.

Daarnaast worden er hoge kosten bespaard om het toilet achteraf nog een keer te moeten aanpassen. Je kunt Bano Benelux altijd vrijblijvend om advies vragen. Bel ons op 0184-785353 of stuur een mail naar info@banobadkamers.nl

Advies mindervalide toiletten

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen