Is jouw huis al klaar voor de toekomst? Bekijk deze onmisbare tips!

Is jouw huis al klaar voor de toekomst? Bekijk deze onmisbare tips!

Er wordt de laatste paar jaar veel gepraat en geschreven over ouderen en senioren. Zo bereiken we met zijn allen steeds hogere leeftijden en blijven we langer jong. Dat betekent ook dat we veranderen en dat betekent automatisch dat de wensen en behoeften meeveranderen. Zo willen we met zijn allen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. En dit altijd op een zo’n comfortabele en veilig mogelijke manier. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw huis klaar is voor de toekomst? In dit artikel proberen we je op weg te helpen met een aantal handige tips.

Veilige woonkamer voor ouderen

Laten we beginnen om te vertellen hoe je de woonkamer veiliger kan maken in de breedste zin van het woord. Wij adviseren in ieder geval altijd om een videotelefoon aan te schaffen en om nooit zomaar een deur te openen. Probeer de huiskamer ook altijd in te richten zodat er voldoende ruimte is om hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld een rollator) te gebruiken. Daarnaast zijn doordachte meubels zoals een sta-op stoel ook heel handig om aan te schaffen. Dit verkleint de kans op valpartijen aanzienlijk. Aansluitend is het advies om kleedjes en drempels te verwijderen en snoeren goed weg te werken. In een handige checklist hebben we uitgebreid beschreven hoe je een huis zo veilig mogelijk kunt maken voor ouderen en senioren.

Veilige keuken voor senioren

Mocht je deze nog niet hebben dan adviseren we je om er gelijk een te kopen: een rookdetector (rookalarm). Een rook- en kooldioxidemelder kan zeer gevaarlijke situaties doen voorkomen. Daarnaast is ons advies om geen gebruik te maken van een gasfornuis. Bovendien is het wijs om verschillende kleurcontrasten te gebruiken. Want wanneer je wat ouder wordt neemt vaak het zicht ook af.

De badkamer veilig maken

De badkamer is de ruimte waar de meeste ongelukken gebeuren en die wil je voorkomen. Ons advies is om er altijd voor te zorgen dat de afstanden in de badkamer niet al te groot zijn. Direct bij binnenkomst moet je ervoor zorgen dat de zelfredzaamheid wordt gemaximaliseerd. Dit kan door goede en doordachte badkamer hulpmiddelen te plaatsen zoals bijvoorbeeld handgrepen/beugels, een ergonomische wastafel en een aangepaste douche. Mocht je een wc in de badkamer hebben dan adviseren wij om een sta-op toilet te installeren. Dan kost het weinig energie om naar en van het toilet te gaan. Een andere raadgeving is om een bad te vervangen in een inloopdouche. Met het in en uit het bad gaan gebeuren namelijk de meeste ongelukken.

Lees ook eens: de vijf gouden regels voor een senioren badkamer 

Veilige slaapkamer voor ouderen

Om de slaapkamer zo veilig mogelijk te maken moet je er altijd voor zorgen dat je een verhoogd bed hebt met daaraan een steun. Dit maakt het opstaan uit bed vele malen makkelijker en veiliger. Zeker wanneer je er in de nacht vaak uit moet. Daarbij is natuurlijk ook de verlichting enorm belangrijk. In het donker is namelijk de kans dat je valt aanzienlijk groot. Een bedlamp met sensor biedt uitkomst.

We hopen dat je waardevolle informatie uit dit artikel kan halen. Wil je nog meer advies over hoe je een huis zo veilig mogelijk kan maken? Download dan hier onze gratis checklist. Wanneer je óók nog op deze tips let, komt het zeker goed! 

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen