TV-programma Kassa springt in de bres voor de hulpmiddelenzorg!

TV-programma Kassa springt in de bres voor de hulpmiddelenzorg!

Het TV-programma Kassa heeft zaterdagavond werk gemaakt van de onnavolgbare bureaucratie in de hulpmiddelenzorg. Ze besloten dat het tijd werd voor actie.

Rigoureuze veranderingen in de zorg sinds 2015

Sinds 2015 is de zorg rigoureus veranderd. De wetgeving werd in zijn geheel aangepast. Zo werd de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten overgeheveld naar de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Zorgverzekeringswet (Zvw), de Jeugdwet (Jw) en de wet langdurige zorg (Wlz). Wanneer anno 2019 hulpmiddelen nodig hebt, ben je afhankelijk van je zorgverzekeraar, leveranciers, gemeente en enkele andere partijen. En dat is precies waar het mis gaat. Veel mensen met hulpmiddelen wachten door deze problemen vaak maanden op een hulpmiddel waar ze afhankelijk van zijn. En als ze het hulpmiddel uiteindelijk hebben dan is de kwaliteit ook niet om over naar huis te schrijven.

Nick kan niet zonder zijn rolstoel

Veel mensen met een beperking krijgen hun hulpmiddelen zoals een rolstoel, een miva toilet of aangepaste fiets niet of veel te laat. Honderden noodkreten kwamen binnen bij de redactie van het tv-programma Kassa. Nick Bootsman woont zelfstandig en deed zijn verhaal bij Kassa (zie video ). Hij is extreem hypermobiel en dat betekent dat zijn gewrichten te veel ruimte hebben en dat het bindweefsel de gewrichten niet op de juiste plek kan behouden. En dat doet enorm veel pijn.

Vervangende rolstoel van belachelijke kwaliteit

Zonder zijn rolstoel is zijn leven beperkt tot 300 meter rondom zijn eigen woning (dat is de afstand wat hij ongeveer kan en mag lopen). Dankzij de rolstoel met elektrisch aangedreven wielen kan Nick nog steeds overal heen. Het is zijn vrijheid. Zonder zijn rolstoel wordt hij afhankelijk van bijvoorbeeld zijn moeder of andere familieleden en vrienden. De afhankelijkheid van zijn rolstoel voelt Nick altijd. Ook toen hij een paar weken geleden werd aangereden. Hij maakte zich geen zorgen over z’n gescheurde bekken of gekneusde rugwervels, maar om zijn rolstoel. Dit zegt natuurlijk veel. Nick krijgt te horen dat de rolstoel moet worden opgehaald en dat hij tijdelijk een andere rolstoel krijgt. Alleen is de vervangende rolstoel van een absurt lage kwaliteit en zelfs zonder elektrisch wielen. En dat houdt in hij afhankelijk is van anderen.

Nick zit al weken in een kapotte rolstoel. Die door een knikkend frame instabiel is geworden. Dat is slecht voor Nick zijn hypermobiliteit en zijn veiligheid.

Grootte van het probleem

Kassa heeft de problemen in de hulpmiddelenzorg in kaart weten te brengen aan de hand van een enquête. En wat blijkt? Binnen een halve week regende het reacties (bijna 800!). Het vermoeden werd hiermee bevestigd: er spelen een groot aantal problemen in de hulpmiddelenzorg. In 477 gevallen speelden de problemen in de afgelopen 12 maanden.

Verschillende problemen hulpmiddelenzorg

De meeste problemen die voorkomen zijn het gebrek aan maatwerk (61 %), slechte bereikbaarheid van de klantenservice (41%) en lange wachttijden en levertijden (87%). Bijna driekwart van de mensen die het afgelopen jaar een probleem hadden zegt een half jaar of langer op het hulpmiddel te hebben gewacht. Afstemming tussen cliënten, gemeenten en leveranciers en de samenwerking tussen gemeenten, verzekeraars en het zorgkantoor onderling verloopt vaak ook niet goed of helemaal niet. Begin september schreven wij nog een artikel over de slechte of zelfs geen communicatie tussen de verschillende financiële ‘potjes’. Zo betekent het niet wanneer je kan bezuinigen op het ene financiële ‘potje’, dat het budget beschikbaar wordt gesteld voor het andere ‘potje’. En dat is lastig wanneer je een aangepaste woning wilt realiseren.

Wanneer lokale overheden en landelijke overheden de geldstromen aan elkaar koppelen, kan er veel meer gerealiseerd worden voor iedereen die (deels) aangepast willen wonen of zorghulpmiddelen nodig hebben.

Tijd voor actie!

Kassa heeft besloten dat het tijd is voor actie. Om het probleem aan te kaarten bij leveranciers, regering en de gemeenten maakte zij een zwartboek en start het nu een actie op sociale media onder #RegelHet. In dit zwartboek staan maar liefst honderd verhalen van mensen met hulpmiddelen uit allerlei gemeenten in Nederland die het afgelopen jaar tegen onbegrijpelijke problemen aanlopen. Dit zwartboek is aangeboden bij minister Hugo de Jonge en verschillende leveranciers van hulpmiddelen. Door het boek lijken zij eindelijk tot het besef te komen dat er iets moet gebeuren.

Ook wij staan voor u klaar

De hele Kassa uitzending stond in het teken van mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen. Zij belanden vaak in beroerde situaties omdat levering van maatwerk heel lang duurt of zelfs nooit plaatsvindt. Deze situaties zijn hartverscheurend omdat juist deze groep ontzettend afhankelijk is van de hulpmiddelen. Belangrijk in deze situatie is te kijken wat je zelf kunt bijdragen aan de oplossing. Onze aangepaste badkamers zijn maatwerk en wij geloven dat deze overal geplaatst kunnen worden. Met ons flexibele team kunnen wij de juiste oplossing in een korte tijd realiseren. Er zijn steeds meer gemeentes waar we mee samenwerken. Ook benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk onze website of bel 0184-785353 regelhet

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen