Kleurcontrasten in een aangepaste badkamer zijn van groot belang
11 juli 2019 
in Blogs

Kleurcontrasten in een aangepaste badkamer zijn van groot belang

In Nederland heb je meer dan 316.000 mensen die slechtziend of blind zijn. Er wordt verwacht dat dit de komende tien jaar met 40 % gaat stijgen. Kleurcontrasten in een aangepaste badkamer zijn van enorm belang voor mensen die niet goed kunnen zien en voor mensen met dementie.

Als “slechtziend” worden mensen beschouwd bij wie het zichtvermogen minder dan 30% is.  Om de betrokkenen zoveel mogelijk in staat te stellen een zelfstandig leven te leiden in de eigen woning, en het risico op letsel te verminderen, kan met een paar relatief makkelijke maatregelen worden volstaan. Zoals hierboven al vastgesteld zijn kleurcontrasten van enorm belang. Dit is voor de oriëntatie en vormen misschien wel het belangrijkste kenmerk van een badkamer die geschikt is voor mensen die slechtziend zijn. Elementen van de uitrusting en de bediening, zoals bedieningsplaten, moeten duidelijk contrasteren met de omgeving. Hetzelfde geldt voor handgrepen, toiletrolhouders, douchestangen, toiletbeugels en bijvoorbeeld douchezitjes.

Mocht je graag een badmat willen hebben, dan adviseren wij om een antislip badmat bij te nemen met een contrasterende kleur. De gebruiker van de badkamer met beperkt zicht merkt zo op een snelle manier waar hij het veiligst kan staan. Mensen die slechtziend zijn kunnen ook zelf iets ondernemen: Om te weten hoe hoog het water in de aangepaste wastafel, kunnen ze er voorwerpen in opvallende kleuren in laten drijven. Denk maar eens aan een mooi opvallend badeendje! De gewenste waterstand kan met een strook plakband in een contrasterende kleur blijvend worden gemarkeerd. Aan de handgrepen aanwezige doucheplanchets voor zeep en shampoo in opvallende kleuren zijn een goede maatregel tegen het omstoten daarvan. Voor de gezichts- en lichaamsverzorging kunnen uittrekbare, verlichte en vergrotende spiegels uitkomst bieden.

Aangepaste badkamer voor slechtzienden - Bano Benelux

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef en ben een expert in badkamer hulpmiddelen en werkzaam voor Bano Benelux. Ik richt mij op senioren en mensen met een fysiek beperking.Ik streef er naar om zo compleet mogelijke artikelen te bieden met accurate informatie.Vanzelfsprekend sta ik klaar om al je vragen te beantwoorden :).
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen