Kleurcontrasten in een aangepaste badkamer zijn van groot belang

Kleurcontrasten in een aangepaste badkamer zijn van groot belang

In Nederland heb je meer dan 316.000 mensen die slechtziend of blind zijn. Er wordt verwacht dat dit de komende tien jaar met 40 % gaat stijgen. Kleurcontrasten in een aangepaste badkamer zijn van enorm belang voor mensen die niet goed kunnen zien en voor mensen met dementie.

Zelfstandig blijven leven in eigen woning

Als “slechtziend” worden mensen beschouwd bij wie het zichtvermogen minder dan 30% is.  Om de betrokkenen zoveel mogelijk in staat te stellen een zelfstandig leven te leiden in de eigen woning, en het risico op letsel te verminderen, kan met een paar relatief makkelijke maatregelen worden volstaan. Zoals hierboven al vastgesteld zijn kleurcontrasten van enorm belang. Dit is voor de oriëntatie en vormen misschien wel het belangrijkste kenmerk van een badkamer die geschikt is voor mensen die slechtziend zijn. Elementen van de uitrusting en de bediening, zoals bedieningsplaten, moeten duidelijk contrasteren met de omgeving. Hetzelfde geldt voor handgrepen, toiletrolhouders, douchestangen, toiletbeugels en bijvoorbeeld douchezitjes.

Contrasterende kleuren vergroten de veiligheid

Mocht je graag een badmat willen hebben, dan adviseren wij om een antislip badmat bij te nemen met een contrasterende kleur. De gebruiker van de badkamer met beperkt zicht merkt zo op een snelle manier waar hij het veiligst kan staan. Mensen die slechtziend zijn kunnen ook zelf iets ondernemen: Om te weten hoe hoog het water in de aangepaste wastafel, kunnen ze er voorwerpen in opvallende kleuren in laten drijven. Denk maar eens aan een mooi opvallend badeendje! De gewenste waterstand kan met een strook plakband in een contrasterende kleur blijvend worden gemarkeerd. Aan de handgrepen aanwezige doucheplanchets voor zeep en shampoo in opvallende kleuren zijn een goede maatregel tegen het omstoten daarvan. Voor de gezichts- en lichaamsverzorging kunnen uittrekbare, verlichte en vergrotende spiegels uitkomst bieden.

Aangepaste badkamer voor slechtzienden - Bano Benelux

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen