Langer zelfstandig wonen vereist soms een investering

Langer zelfstandig wonen vereist soms een investering

Voor ouderen is het soms nodig om de woning aan te passen, wanneer men zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen. Dit om bijvoorbeeld de badkamer toegankelijker (denk aan badkamer hulpmiddelen) te maken of om een slaapkamer beneden te realiseren. Langer zelfstandig wonen vereist dan ook weleens een investering. Echter heeft niet iedereen de financiële middelen om deze aanpassingen uit te voeren. Maar daar zijn oplossingen voor.

Misverstanden

Vaak wordt er gezegd dat ouderen geen hypotheek meer kunnen krijgen, maar dit is een verzinsel. Er is geen leeftijdsgrens aan een hypotheek. Waar een bank wel naar kijkt is of mensen de rente en aflossing van de hypotheek kunnen betalen. Uiteraard speelt leeftijd daarin wel een rol, want zoals je ongetwijfeld weet gaat het inkomen bij mensen die met pensioen zijn er op achteruit. Echter hoeft iedereen die een AOW uitkering ontvangt minder belasting te betalen. Er zijn rekenmodellen die dat per geval uitrekenen. En elke bank kan je daarbij helpen. Als ouderen willen verbouwen wordt er altijd een vast parcours gevolgd.

De toenemende vergrijzing zorgt voor meer vraag naar levensloopbestendige woningen

Steeds meer gemeenten roepen regelingen in het leven in verband met een sterke vergrijzing. Die vergrijzing zorgt ervoor dat de vraag naar levensloopbestendige woningen toeneemt. Veel ouderen willen uiteraard graag zelfstandig blijven wonen, maar vaak is de woning hiervoor niet geschikt. Door op tijd een woning aan te passen kan worden voorkomen dat een klein zorgprobleem uitgroeit tot grote en duurdere problemen. Vandaar dat steeds meer gemeenten met oplossingen komen om dit te voorkomen.

Op zoek naar een aangepaste badkamer? Bano Benelux staat voor je klaar! ☎ 0184-785353.

Op zoek naar een aangepaste badkamer? Bano Benelux staat voor je klaar! ☎ 0184-785353.

Geld lenen bij de gemeente

De meeste gemeenten houden steeds meer rekening met de toenemende vergrijzing in combinatie met langer zelfstandig thuis wonen. Zo komen er steeds meer gemeenten die leningen introduceren waarmee inwoners geld kunnen lenen om hun woning levensloopbestendig, duurzaam of asbest vrij te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de gemeente Opsterland. Zij hebben recent twee leningen geïntroduceerd.

Verzilverlening

Deze lening is bedoeld voor oudere mensen die in het bezig zijn van een woning (57 jaar en ouder) die woningaanpassingen anders moeilijk kunnen financieren. De verzilverlening is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De lening is minimaal 5000 euro en maximaal 20.000 euro. Fijn hieraan is dat de lening de maandlasten niet verhoogt en dat het niet afhankelijk is van je inkomen. De lening wordt pas afbetaald wanneer je de woning verkoopt. De rente wordt jaarlijks bij de schuld opgeteld. De rente bij de gemeente Opsterland is 1,7 procent.

Blijverslening

Deze blijverslening is een goederen krediet. Het leenbedrag is minimaal 2.500 tot maximaal 10.000 euro. De lening moet in tien jaar inclusief renten worden afbetaald. Aan deze lening is wel een inkomenstoets verbonden en is er alleen voor mensen die jonger zijn dan 76 jaar. De voorwaarden gelden ook voor de partner (als die er is natuurlijk). Ook huurders kunnen gebruik maken van de blijverslening, echter moet de verhuurder wel toestemming geven voor aanpassingen aan de woning.

Benieuwd of jouw gemeente ook soortgelijke acties onderneemt? Vraag er naar! 

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen