arrow_drop_up arrow_drop_down
Dit zijn de manieren om langer thuis te kunnen blijven wonen!
9 mei 2017 
in Blogs

Dit zijn de manieren om langer thuis te kunnen blijven wonen!

Dit zijn de manieren om langer thuis te kunnen blijven wonen. Door de woning op verschillende plaatsen aan te passen kun je langer thuis blijven wonen. Maar waar te beginnen? Deze tips helpen je op de goede weg.

Toilet

Iedereen wil zo lang mogelijk ­zelfstandig naar het toilet kunnen. Vaak wordt het ­zelfstandig opstaan een probleem. Een in hoogte verstelbaar toilet (sta-op toilet) van Bano biedt veelal uitkomst!  Het in hoogte verstelbaar toilet bestaat uit:

• Reservoir:
Bano’s in hoogte verstelbare reservoirs kunnen zowel met de hand als elektrisch in hoogte versteld worden. Geheel naar de behoefte en lengte van de gebruiker. Bovendien, dit verlicht en vereenvoudigt de werkzaamheden van de verzorger. Het toilet is verstelbaar in hoogte van 40 tot 60 cm. We noemen het ook wel het sta-op toilet.
• Toilet:
Het Bano-toilet heeft een ergonomisch ontwerp zodat de gebruiker een veilige en comfortabele zithouding heeft. Het toilet heeft een universele vormgeving, is 70cm lang en aangepast voor rolstoel- gebruikers. De belasting is getest tot 500kg!
• Handgrepen:
De toilethandgrepen van Bano hebben een ergonomisch ontwerp, waardoor ze een goede, stevige grip bieden. Door voorover te leunen en de kracht van het bovenlichaam te gebruiken kan de gebruiker zelf van het toilet opstaan. De toilethandgrepen zijn leverbaar in 90 en 70 cm.
https://www.youtube.com/watch?v=GyOdOkK42rY

Entree

Een lage drempel kan lastig zijn, een hoge drempel vormt voor een rollator of rolstoel een onneembare hindernis. Dit hoogteverschil is met een op maat gemaakte drempelhulp (aan beide zijden van de drempel komt een flauwe helling) probleemloos te overwinnen. Ook kan de bestrating voor de voordeur worden opgehoogd. Als het openen van de deur te zwaar wordt, is een elektrische deur een goed idee. Buitenverlichting die automatisch aangaat bij beweging, maakt de ­entree veiliger. Een berging in de tuin voor een scootmobiel is ideaal, maar ook een bestaand schuurtje kan worden aangepast voor een scootmobiel door er een oplaadpunt in te bouwen. In een flat is het ophogen van de vloer van het balkon een optie, zodat het balkon beter toegankelijk wordt. Afwatering is geen probleem dankzij het gebruik van geperforeerd materiaal.

Drempels

Binnenshuis kunnen onder alle deuren de drempels worden vervangen door vlakke aluminium afdek­platen die geen hindernis vormen voor rollator of ­rolstoel. In oudere huizen zijn de deuren soms aan de smalle kant. Indien noodzakelijk kunnen deze worden uitgebroken en vervangen door een bredere deur.

Keuken

Door een keukenblok onderrijdbaar te maken blijven werkblad en gootsteen vanuit een rolstoel bereikbaar. Met laden in de onderkastjes zijn ook de spullen achterin makkelijk te pakken. De bovenkastjes kunnen lager worden gehangen. En zijn ook keukens die elektrisch in hoogte verstelbaar zijn. Mengkranen met één hendel zijn eenvoudiger te bedienen dan normale kranen.

Badkamer

De (zorg)badkamer is een plek waar sfeer, techniek en specifieke gebruikseisen op een veelal beperkt oppervlak samenkomen. Bano heeft een specifiek zorgbadkamer ontworpen waarbij esthetiek en praktische eisen in een harmonieus geheel geïntegreerd zijn. De beste functionaliteit Een (bewoners)badkamer vraagt om een speciale inrichting, die gekozen is met het oog op verplaatsingstechniek. Het concept behelst het optimaal plaatsen van speciaal ontwikkelde elementen in de badkamer, op een dusdanige manier dat de best mogelijke functionaliteit voor de bewoner gegarandeerd is. Comfort en veiligheid is waarvoor Bano staat.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Trap(lift)

Als zelfstandig traplopen moeilijker wordt, maakt een extra leuning of beugel op de spil van de trap het traplopen gemakkelijker. Als het trap­lopen echt onmogelijk wordt, komt een traplift in beeld. In principe is er voor elke trap een lift. Bij een trap met een draaiing kan de lift naar keuze aan de spil- of aan de leuningzijde worden geplaatst. Een traplift aan de spilzijde is duurder, maar het laat meer ruimte voor de andere gebruikers van de trap. Een alternatief voor een traplift is de verticale lift die dwars door de vloer gaat. Als de ­gebruiker beneden is, is de lift boven, zodat er geen vloer­oppervlak verloren gaat. Nadeel van deze oplossing is dat het duur is.

Slaapkamer

Zodra opstaan uit bed moeilijk wordt, is een papegaai (een driehoekige plafondbeugel) praktisch. Datzelfde geldt voor een pakpaal, een paal van vloer tot plafond met een beugel. Om in het donker de weg te kunnen vinden, is oriëntatie-/loopverlichting een goede keus. Stap je ’s nachts uit bed, dan schakelt een bewegingssensor de lampjes in de vloer aan, die de weg wijzen naar het toilet. Eventueel kan er een extra toilet in de slaapkamer worden geplaatst.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Dennis Verhoef en ben onderdeel van Team Bano Benelux. Ik sta klaar om al je vragen te beantwoorden :).
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen

We maken gebruik van cookies