Miva woning: wat is het en aan welke eisen moet het voldoen?

Miva woning: wat is het en aan welke eisen moet het voldoen?

Een nieuwe woning kopen is voor iedereen een uitdaging. De zoektocht naar jouw droomwoning kan maanden duren. Maar wanneer je een lichamelijke beperking hebt of wat ouder bent, is die zoektocht nog moeilijker. Het woningaanbod van huizen die volledig zijn aangepast aan de behoeften van mindervaliden of zorgbehoevenden is immers nog kleiner. Ben je op zoek naar een miva woning? Of ga je een huis renoveren tot een mindervalide woning? Dan is het handig om te weten aan welke eisen deze moet voldoen.

Wat is een miva woning? (miva woning betekenis)

Nog nooit gehoord van het woord ‘miva’? Dan denk je nu zonder twijfel ‘Wat is een miva woning?’. Miva is de afkorting van mindervalide. Een miva woning is dus een woning die volledig is aangepast aan de noden en behoeften van mensen met een lichamelijke beperking, mensen in een rolstoel of andere zorgbehoevenden. Denk aan brede hallen, aangepast sanitair of een traplift: allemaal elementen die een huis bewoonbaar maken voor rolstoelgebruikers, minder mobiele mensen of ouderen. Het doel? Dat ook deze mensen zelfstandig kunnen wonen in hun droomwoning.

Wat is een miva woning

Miva woning eisen

Je kan een miva woning laten bouwen, je kan er ook één kopen of je kan een bestaande woning renoveren tot die aan de miva woning eisen voldoet. Wij sommen de belangrijkste kenmerken van een miva woning even op.

Alles begint natuurlijk met de toegankelijkheid van de woning. Als je met een rolstoel of rollator je voordeur niet kan binnenrijden, is het al snel duidelijk dat deze woning niet geschikt is als miva woning. De voordeur en hal moeten voldoende breed en ruim zijn om gemakkelijk je huis te betreden. Ook een trapje of drempel kan de toegang tot je woning bemoeilijken. Verder moet je in huis genoeg ruimte hebben om je te verplaatsen via ruime gangen en brede binnendeuren. Een traplift of personenlift kan dan weer helpen om de boven- en benedenverdiepingen bereikbaar te maken.

De belangrijkste troeven van een aangepaste woning zijn de miva badkamer en het miva toilet. Zo’n miva badkamer is volledig uitgerust met hulpmiddelen die het gemakkelijk en veilig maken voor zorgbehoevenden om zich te wassen. Ook een miva toilet is uitgerust met hulpelementen die het voor ouderen of mensen met een beperking comfortabel maakt om naar het toilet te gaan.

Troef 1: miva badkamer

In een badkamer is een misstap, uitschuiver of val snel gebeurt. In een woning voor mindervaliden of ouderen kan dit risico dankzij eenvoudige hulpmiddelen worden beperkt of vermeden. Een miva badkamer of zorgbadkamer is dan ook essentieel in een miva woning. Deze hulpmiddelen maken het veilig en gemakkelijk voor zorgbehoevenden om zich te wassen:

  • Aangepaste douche: met een aangepaste douche wordt onder andere een val verkleint omdat je niet over een drempel hoeft te stappen en de houvast vergroot.
  • In hoogte verstelbare en opklapbare douchezitje: een zitje in de douche waardoor het voor mensen die minder lang kunnen rechtstaan toch gemakkelijk is om te douchen.
  • (Elektrische) in hoogte verstelbare wastafel: een wastafel die je kan instellen op de juiste hoogte van elke gebruiker, bijvoorbeeld lager voor mensen in een rolstoel of hoger voor mensen die nog goed te been zijn.
  • (Elektrische) in hoogte verstelbare zorgtoilet of sta-op-toilet: een toilet die je via bediening in de armsteunen naar boven en beneden kan laten gaan, waardoor je zelfstandig en gemakkelijk je behoefte kan doen en weer kan opstaan.
  • Muur-handgrepen: handgrepen aan de muren waardoor je jou gemakkelijk en veilig kan verplaatsen in je badkamer.
  • Antislip tegelspray: een antislip coating voor je badkamervloer waardoor de vloer minder glad wordt en valpartijen worden vermeden.

Troef 2: miva toilet

Bukken en terug opstaan om naar het toilet te gaan, is niet altijd gemakkelijk voor mensen met een beperking of ouderen. Ook een miva toilet is dus essentieel voor zorgbehoevenden. Eerst en vooral moet de ruimte voor het toilet breed en ruim genoeg zijn om er met een rolstoel of rollator in te komen. Daarnaast is een mindervalide toilet ook altijd uitgerust met handgrepen en beugels. Het miva toilet van Bano is zelfs manueel of elektrisch verstelbaar waarbij het toilet naar boven en beneden kan gaan zodat het zitten en opstaan gemakkelijker wordt voor hulpbehoevenden. Ten slotte is ook een verstelbare zorgwastafel waar de gebruiker zich kan opfrissen na het toiletbezoek een bijkomende troef.

Voor iedereen een andere miva woning

Een miva woning die aan ieders behoefte voldoet? Dat bestaat niet. Elke woning is uniek en aangepast aan de zorgbehoevende die erin woont. Misschien heb je nood aan een miva toilet, maar ben je wel nog voldoende mobiel om zonder traplift naar boven te gaan. Zorg er voor dat je miva woning is aangepast aan de zorgen die jij nodig hebt. Uiteraard wel rekening houdend met de toekomst.

Een miva woning inrichten of aanpassen is een investering voor nu en later. Soms worden hulpmiddelen vergoed en soms kun je voordelig een persoonlijke lening afsluiten, zodat je bijvoorbeeld een miva badkamer kan financieren.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen