Zorg in een hotel steeds vaker een oplossing voor beddentekort ziekenhuizen.

Zorg in een hotel steeds vaker een oplossing voor beddentekort ziekenhuizen.

Sommige ouderen gaan na een operatie niet langer naar een verpleeghuis, maar naar een hotel. Een hotelkamer heeft in de meeste gevallen een huiselijke uitstraling waar geprobeerd wordt het gezellig te maken. Het is tenslotte een tijdelijk huis. Zorg in een hotel is dus steeds vaker een oplossing voor het beddentekort in ziekenhuizen.

Hulpmiddelen

Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen worden in gezet om te helpen met douchen, aankleden, eventueel wondverzorging en het tillen van zware spullen. Na een operatie gaat dit meestal moeilijk. Het badkamerconcept van Bano kan tevens een goede ondersteuning zijn voor de hulpbehoevenden en de verpleegkundigen/verzorgenden. De aangepaste badkamer is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Bergen in Noorwegen. De badkamer hulpmiddelen zijn daardoor speciaal geschikt voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking. Zij maken hierdoor langer zelfstandig gebruik van de badkamer. Dat geeft zelfvertrouwen, eigenwaarde, biedt kwaliteit van leven. Het ergonomische ontwerp verlicht het werk van de zorgverlener.

Beddentekort ziekenhuis 

Het hotel is een tijdelijke opvang voor ouderen die zorg nodig hebben, maar niet noodzakelijk in een ziekenhuis. Thuis redden zij het vaak niet alleen. Vorig jaar hebben ongeveer 55 duizend cliënten van deze zorg gebruik gemaakt, aldus een woordvoerder van Zorginstituut Nederland. Dat is een ruime verdubbeling vergeleken met 2015. De opvang is een oplossing voor het grote tekort aan bedden in ziekenhuizen. Vooral 65-plussers nemen de ziekenhuisbedden in beslag. Alleen al op de spoedeisende hulp is de groep met negentien procent gestegen, blijkt uit onderzoek van de brancheverenging voor zorginstellingen ActiZ. Het gaat met name om patiënten die verward zijn, met letsel binnenkomen of met klachten ter observatie worden opgenomen.

Unieke situatie

Zorgorganisaties zien een run op beschikbare ELV-locaties. Er zijn minder plaatsen dan er wordt aangevraagd. De belangrijkste verklaring voor de toename is dat zes op de zeven ouderen tegenwoordig op zichzelf blijven wonen. Thuiszorg is niet altijd beschikbaar, ziekenhuizen slibben dicht en er zijn nauwelijks verzorgingstehuizen meer. De situatie in is redelijk uniek. Er zijn nog maar een aantal samenwerkingsverbanden tussen zorginstellingen en hotels. Andere organisaties bieden verblijf aan in verpleeghuizen. Maar omdat je in een verpleeghuis vaak zit je tussen demente en zieke mensen is dat minder aantrekkelijk. Fysiek voelen de meeste mensen zich daar te goed voor. Extraatjes als een grote moderne kamer, goed verzorgde hotelmaaltijden en een zwembad kosten wel geld. Per dag moeten de gasten 70 euro bijbetalen. De rest van de zorg wordt wel vergoed. Er hangt een prijskaartje aan. Eigenlijk is dat niet eerlijk. Nu kan niet iedereen hiervan gebruikmaken.

Maar het kan dat niet anders aangeboden worden met het huidige bedrag dat ontvangen wordt van de zorgverzekeraars. Zelfs voor de basiszorg is het huidige budget al laag.  Ook dit jaar is het beschikbare niet voldoende. Al met al is het een heel goed initiatief om het beddentekort in ziekenhuizen tegen te gaan!

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen