Veel ouderenwoningen moeten worden aangepast en snel!

Veel ouderenwoningen moeten worden aangepast en snel!

Veel ouderenwoningen moeten worden aangepast en snel! Gemeenten moeten veel haast maken om genoeg woningen geschikt te maken voor ouderen. De conclusies komen uit een onderzoek van de ouderenorganisatie ANBO en de organisatie van zorgondernemers ActiZ.

Miljarden euro’s nodig voor goede ouderenwoningen

De financiële invloed van vergrijzing op het woning beleid van gemeenten buitengewoon groot. Er wordt geschat dat er zo’n 13 miljard euro moet worden geïnvesteerd zodat mensen op een prettige manier thuis kunnen blijven wonen. Volgens de organisaties gaat 7,5 miljard euro om woningen aan te passen die al nabij voorzieningen voor ouderen liggen, zoals horeca, winkelcentra, zorg en ondersteuning, Daarbij komt nog 6 miljard euro bij om de huizen geschikt te maken voor ouderen die willen verhuizen vanwege een gebrek aan voorzieningen. Denk hierbij aan een aangepaste douche, een miva toilet of het verwijderen van drempels en obstakels.

Aangepaste badkamer voor ouderen

Een doordachte aangepaste badkamer helpt om het makkelijker te maken voor ouderen

Steeds meer ouderen komen in de problemen

Het betreft een dringende situatie. De markt zit in veel gemeenten compleet op slot of er zijn heel weinig voorzieningen. De routing naar het verpleeghuis is ondertussen ook al verstopt. En dan zouden ouderen totaal niet bereid zijn te verhuizen? Voor veel lokale bestuurders is het aanpassen van ouderenwoningen niet “sexy”. Ze willen allemaal ultra grote vastgoedprojecten uit de grond trekken, maar dat is veel te kortzichtig. Hierdoor ontstaan juist crisissituaties. Denk bijvoorbeeld aan mensen die thuis vallen of compleet gedesoriënteerd in een ziekenhuis belanden.

Steeds meer ouderen komen in de problemen. Er zijn in Nederland nu al tienduizenden seniorenwoningen en zo’n 15.000 verpleeghuisplekken te weinig. Steeds meer ouderen komen in de grote problemen omdat de betreffende gemeenten niet goed voorbereid zijn op de toenemende vergrijzing.

Thuiswonende ouderen verdubbelen komende jaren

Het aantal thuiswonende ouderen gaat zich verdubbelen de komende jaren. Dit betekent automatisch dat de behoefte aan zorg en ondersteuning ook twee keer zo groot wordt. Er zijn al veel mooie voorbeelden van wijken die rekening houden met de toenemende vergrijzing en vernieuwde bejaardenhuizen. Maar helaas gaat het veel te sloom. De ANBO en ActiZ pleiten voor het haast maken bij het ontwikkelen van nieuwe woonzorgconcepten voor ouderen. Hun onderzoek moet gemeenten daarbij helpen.

Checklist - Huis veilig maken voor ouderen

Kijk ook al met je zelf kunt doen met deze handige checklist om het huis veiliger te maken

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen