Hoe de overheid kan helpen met levensloopbestendig wonen

Hoe de overheid kan helpen met levensloopbestendig wonen

Het is nergens zo mooi als in je eigen huis. Veel ouderen en senioren willen dan ook graag in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Daar liggen veelal prachtige herinneringen. Maar hoe kan de overheid helpen met levensloopbestendig wonen? Het antwoord kun je hier vinden.

Wanneer zorg noodzakelijk wordt

Wanneer de zorg noodzakelijk word en er hulpmiddelen nodig zijn zoals een sta-op toilet, een aangepaste badkamer, rollator of traplift, dan zijn hier verschillende vergoedingen voor. Bijvoorbeeld vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of de Wet Langdurige zorg. Hoeveel iemand vergoed krijgt is afhankelijk van de zwaarte van de zorg die nodig is. Zo kan de zorgverzekering ook zaken vergoeden. Het kan zo zijn dat de vergoedingen vanuit de diverse regelingen per gemeente over verzekering verschillen. Mocht je alles willen weten over vergoedingen van hulpmiddelen, dan kun je het onderstaande e-book “Zo krijg je hulpmiddelen vergoed”  gratis downloaden.

E-book - Zo krijg je hulpmiddelen vergoed

Alvast je huis levensloopbestendig maken

Stel je bent nog goed ter been, maar wilt toch alvast je huis levensloopbestendig maken voor de komende 15 tot 20 jaar. Kom je dan al in aanmerking voor vergoedingen? Het (overheids)beleid was en is tot nu toe op de oudere senior gericht, maar inmiddels begint het besef langzaam te komen dat ‘de’ senior niet bestaat. Vanuit dat besef is er een blijverslening ontwikkeld, waarmee aanpassingen in de woning gefinancierd kunnen worden. 

Lees ook eens: Een levensloopbestendige woning in 6 stappen

Hierbij kun je denken aan een aangepaste badkamer voorzien van alle gemakken, de keuken toegankelijker maken of de slaapkamer verplaatsen naar de begane grond. Door deze aanpassingen is het mogelijk om langer zelfstandig in de woning te blijven. Dit is zowel voor een huurhuis mogelijk, als voor een koophuis. Let op: bij aanpassingen aan een huurhuis is het verstandig om met de verhuurder te overleggen of hij akkoord gaat met de aanpassingen of zelfs bereid is om mee te financieren. 

Levensloopbestendig wonen: waarom zou je hiervoor een lening afsluiten ?

Natuurlijk, als je bevoorrecht bent met voldoende spaargeld, dan is een lening afsluiten in de regel niet nodig. Bedenk wel dat spaargeld achter de hand hebben, vrijheid geeft. Mocht je 25.000 euro aan spaargeld hebben en de kosten om je huis aan te passen kost ook rond de 25.000 euro, dan is het natuurlijk niet verstandig om die buffer aan te spreken. Op dit moment is de rente bovendien erg laag en kan de lening op ieder moment boetevrij afgelost worden. Daarom is een blijverslening een goede keuze, met goede voorwaarden uit de gemeente.

Vanzelfsprekend heeft de gemeente wel een eigen belang. Wanneer mensen vroegtijdig hun huis levensloopbestendig maken, dan zal er vermoedelijk ook minder beroep worden gedaan of de Wmo of Wlz.

Wat als er voldoende overwaarde is, maar het inkomen toch te laag om in aanmerking te komen voor een blijverslening?

In die situatie heeft de SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) een verzilverlening. Dit is een speciale variant van de blijverslening. Ze geeft geen extra lasten en je betaalt haar met de overwaarde. Je kunt het zien als een omgekeerde hypotheek, waarbij je de overwaarde van het huis ‘opeet’. Op deze manier kun je de woning toch aanpassen om zo de stijgende zorg- of energiekosten op te vangen. Net zoals voor de blijverslening, kunnen de uitgangspunten van de verzilverlening per gemeente verschillen. Bovendien doen helaas hier nog niet alle gemeenten mee.


Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen