Passend douchen met reuma

Prettig douchen met reuma? Dat kan. Lopen, douchen, aankleden, alles kost de mensen die reuma hebben veel moeite. Een aangepaste badkamer biedt uitkomst. Zo vergroten goede badkamer hulpmiddelen de zelfstandigheid, bieden ze wellness en zorgen ze voor een goede start of afsluiting van de dag.

Wat is reuma precies?

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben te maken met reuma. Er zijn heel veel verschillende soorten reuma: van jeugdreuma tot weke delen-reuma. Eigenlijk is reuma een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan alles wat helpt je te bewegen.

Dit kunnen gewrichten, spieren, pezen en botten zijn. Uiteraard niet veroorzaakt door een ongeluk of ongeval. In sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Bron: Reuma Nederland. 

Tips voor douchen, wassen en afdrogen met reuma

Douchen, wassen en afdrogen kost vaak veel energie bij mensen die te kampen hebben met (extreme) reuma. Daarom hebben we hieronder een aantal handige tips voor je op een rij gezet:

  • Als je veel pijn hebt of last heb van stijfheid maakt een warme badkamer het wassen vaak een stuk fijner.
  • Ga in plaats van staand douchen eens zittend douchen
  • Ruil je bad in voor een aangepaste douche (zodat je geen moeite meer hoeft te doen om in en uit bad te komen.
  • Zorg ervoor dat je direct na het douchen een goed absorberende badjas aan doet. En ga dan eens even op bed liggen. Je gunt je lichaam dan rust en bovendien droogt je lichaam gelijk goed op. Je zult zien dat aankleden dan ook een stuk eenvoudiger gaat.

Waarmee helpt een verstelbaar en opklapbaar douchezitje ?

Bij reuma verdient het de aanbeveling om zittend te douchen. Een opklapbaar douchezitje dat aan de muur bevestigd is, heeft dan de voorkeur. Want misschien willen uw huisgenoten wel staand douchen? Dan vormt een vast zitje een obstakel. Zo’n zitje kan ook worden gebruikt om met de voeten op te steunen, bijvoorbeeld bij het nagelknippen.

De plaats van de kraan op de muur moet worden afgestemd op het zitje. Want als je zit, wil je niet achter uw rug om de douche bedienen. Ook is het goed om rekening te houden met eventuele mantelzorgers. Als zij de kraan bedienen, is de straal natuurlijk niet op hen gericht.

Handgrepen voor in de badkamer zijn erg handig

Handgrepen willen de meeste mensen liever niet in huis hebben. Maar we hebben wel allemaal een trapleuning. Dat snappen we niet: onder de douche ben je ontkleed, het is nat en er ligt zeep op de grond. Dan zou er geen steun nodig zijn?

Of je nu reuma hebt of niet: iedereen wil wellness. Dus als je uit gedoucht bent, pakt je de badjas van de (warme) radiator. Door die aan te trekken, ben je direct voor 80% afgedroogd!

Meer weten over hulpmiddelen voor in de badkamer? Bano Benelux heeft een doordacht en uniek badkamerconcept die de veiligheid en zelfredzaamheid optimaliseert!

Hulpmiddelen reuma vergoeding

Op zoek naar een vergoeding voor hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij reuma? Het regelen van vergoedingen is weleens ingewikkeld. Dit komt omdat er sinds 2015 drastische veranderingen zijn ingevoerd door de overheid. We hebben een handig e-book geschreven waar we uit leggen hoe en waar je bepaalde hulpmiddelen vergoed kan krijgen.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen