Een prettiger langer thuis bepaal je voor een groot gedeelte zelf!

Een prettiger langer thuis bepaal je voor een groot gedeelte zelf!

De mensen die op dit moment richting de 70 jaar gaan, zullen dit ongetwijfeld beamen; met het tellen der jaren word je meer en meer op jezelf aangewezen. Het levensloopbestendig maken van het huis is een gevolg hiervan. Het leuke hieraan is dat je voor een groot gedeelte zelf bepaalt hoe je prettiger langer thuis kan wonen.

Vergrijzing en ziektekostenverzekeraars

Dat men grotendeels op zichzelf wordt aangewezen heeft grotendeels met de toegenomen vergrijzing te maken. Momenteel is deze groep veel te groot en dat is natuurlijk niet te betalen voor de overheid. Daarnaast is de rek bij ziektekostenverzekeraars er al tijden uit. Ouderen (senioren) zullen het in de toekomst op eigen kracht moeten doen, want een beroep op de kinderen doen is door hun eigen overbezette agenda’s in veel gevallen geen oplossing. Het huis levensloopbestendig maken is dat juist wel! En dan is het een slimme keuze om te beginnen bij de badkamer.

Prettiger langer thuis wonen? Begin bij de badkamer

De badkamer is de ruimte waar de meeste ongelukken gebeuren onder 65-plussers (dit zijn er maar liefst 8000!). Deze ruimte moet dus als eerst zo veilig mogelijk worden gemaakt. Je moet daar natuurlijk op ieder gewenst moment met veel genot gebruik van kunnen maken. En helaas is dat vaak niet het geval. Ouderen hebben zelf natuurlijk ook in de gaten dat de badkamer minder veilig is geworden en negeren de badkamer in toenemende mate. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Door goede en doordachte badkamer hulpmiddelen toe te voegen kan de badkamer veilig worden gemaakt en dat zorgt voor een prettiger langer thuis. We noemen dit ook wel een levensloopbestendige badkamer.

Krijg inzicht in de risicogebieden van de badkamer

Om een goed beeld te schetsen waar de gevaren liggen in je huidige badkamer hebben we hieronder een aantal pijnpunten beschreven. De antwoorden op de vragen geeft een goed inzicht waar er risico’s te vinden zijn in de badkamer.

Risicogebieden van de badkamer

1. Hoe hoog is de instap van de douche of bad?

Hoe hoger de instap is in de douche, hoe groter het risico is dat men uitglijdt. Dat is de reden dat Bano Zorgbadkamers (bijna) nooit adviseert om een douche met instap te nemen wanneer je ouder wordt. Voorkom zoveel mogelijk drempels en douche op een gelijke vloer.

2.  Is er genoeg houvast in de badkamer?

Dit is een zeer belangrijke vraag. Met houvast bedoelen we niet de douchestang (tenzij het een douchestang en handgreep inéén is) of een douchewand, maar hiermee bedoelen we handgrepen en steunen die op de juiste en op een ergonomische manier zijn geplaatst. Is dit niet het geval dan moeten die zeker geplaatst worden.

3. Wordt er gebruik gemaakt van een douchegordijn of glas?

Een douchegordijn raden wij ten zeerste af. Vaak is een douchegordijn (samen met de douchestang) het eerste attribuut waaraan je jezelf vasthoudt mocht je bijna ten val raken. Vaak scheurt het af en val je alsnog met alle gevolgen van dien. Douchewanden adviseren we alleen als deze gemaakt zijn van zeer veilig materiaal. Beter is om helemaal geen douchewand te plaatsen, zodat men makkelijker van a naar b verplaatst in de badkamer.

4. Is er nog voldoende kracht om alles in de douche te bedienen?

Vaak kost het, naarmate je ouder wordt, veel kracht om bijvoorbeeld de kraan aan en uit te draaien. Merk je dat bepaalde handelingen veel kracht kosten? Dan adviseren wij hulpmiddelen te kopen die dit verlichten. Naar alle hulpmiddelen van Bano is maar liefst 5 jaar onderzoek gedaan door ergotherapeuten, artsen, fysiotherapeuten, zorgbehoevenden en verpleegkundigen. Dit in samenwerking met de Universiteit van Bergen in Noorwegen. Dit heeft geleid tot één van de veiligste badkamers ter wereld.  Alle badkamer hulpmiddelen zijn zo gemaakt dat het weinig kracht kost om het te bedienen. Dit geldt dus ook voor de douchekraan en voor verplaatsen van de douchekop. De kranen worden bovendien niet heter dan het water dat gebruikt wordt. De kans dat men zich brand aan de Douchethermostaat kraan van Bano is dan ook nihil.

5. Hoe staat het met de veiligheid van de rest van de badkamer?

Een badkamer bestaat niet alleen uit een douche. Er komt natuurlijk meer bij kijken. Zo heb je een badkamervloer, badkamerkasten, een wastafel en in veel gevallen ook nog een toilet. Bekijk ook eens de trends voor een veilige badkamer in 2020.

5.1 Hoe is vloer van de badkamer?

Iedere douchevloer wordt na een douche natuurlijk nat. Ook buiten de douchecabines kan het nat worden en dat betekent dus dat het glad is! Wij bieden hulp bij een gladde badkamervloer met praktische tips en doordachte materialen.

5.2 Is de wastafel wel veilig genoeg?

De wastafel in de badkamer is zeer belangrijk. Biedt de wastafel bijvoorbeeld voldoende houvast en kun je er makkelijk aan optrekken? En is deze onderrijdbaar als je gebruikt maakt van een rolstoel? Dat zijn de vragen waar je positief op zou moeten antwoorden. Doe je dat niet? Dan adviseren we je om eens te kijken naar de elektrische in hoogte verstelbare wastafel (video) van Bano. Deze is speciaal ontworpen op de individuele gebruikersbehoeften.

5.3 Is het eventuele toilet wel veilig genoeg?

Heb je een toilet in de badkamer en twijfel je aan de veiligheid daarvan? Kijk dan eens hoe makkelijk je op het toilet komt en hoe makkelijk je er weer af gaat. Gaat dit niet zo makkelijk en heb je meer houvast nodig? Dan is het wijs om eens te kijken naar toilet hulpmiddelen. Een elektrisch sta-op toilet kan je van alle mogelijke problemen afhouden (zie video).

5.4 Zijn de badkamerkasten wel veilig?

Bieden de badkamerkasten die je hebt meerdere functies? Zijn ze naast het vullen ervan ook stevig? En hebben ze bijvoorbeeld beugels waaraan je jezelf kunt vasthouden (mocht je vallen)? De badkamerkasten van Bano zijn dat in ieder geval wel. De kasten zijn speciaal ontworpen voor ouderen, senioren en mensen met een beperking.

Hoe veilig is mijn badkamer eigenlijk? (Doe de test!)

Natuurlijk zijn er veel meer risico’s in de badkamer dan hierboven beschreven is. Om echt zeker te weten of de huidige badkamer wel veilig is hebben we een badkamer veiligheidstest ontwikkeld die voor iedereen makkelijk te doen is. Volg het advies wat wij geven na het invullen van de test op om problemen in de toekomst te voorkomen.

Badkamer veiligheidstest

Kies voor een veilige inloopdouche van Bano!

De badkamer is een zeer gevaarlijke plek in huis. Sterker nog; hier vinden de meeste ongelukken plaats! Door een veilig aangepaste douche van Bano te laten installeren sluit je alle risico’s uit en woon je prettiger langer thuis. Ontdek waarom onze douches zo veilig zijn en neem contact op. 

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen