Senioren woning: wat is het, huren, kopen en veiligheidstips!

Senioren woning: wat is het, huren, kopen en veiligheidstips!

Het vinden van een goede senioren woning is niet altijd even makkelijk. Zo krijgen veel woningen al snel de stempel 'senioren woning' opgedrukt, terwijl deze vaak totaal niet veilig zijn. Het is vandaag de dag een hele onderneming om een goed ingerichte senioren woning te vinden. In dit blog vertellen we je alles over senioren woningen en waar zij aan moeten voldoen.

Wat is een senioren woning?

De seniorenwoning is de perfecte plek voor 55-plussers die niet meer zo mobiel zijn, maar nog wel onafhankelijk willen zijn. Een seniorenwoning is vaak gelijkvloers en voorzien van brede gangen en deuropeningen en handige hulpmiddelen die veiligheid kunnen garanderen (denk bijvoorbeeld aan een aangepaste badkamer). Het wordt ook wel een miva woning genoemd.

wat is een senioren woning

Wat zijn de eisen van een senioren woning?

Het allerbelangrijkste van een senioren woning is dat deze heel erg toegankelijk is. Wanneer er met een rolstoel of rollator niet door de voordeur binnengereden kan worden, dan weet je natuurlijk al gelijk dat deze woning niet geschikt is als senioren woning.

De hal en de voordeur moeten ten alle tijden breed en ruim zijn zodat de woning makkelijk te betreden is. Daarbij moet de woning drempelloos zijn en moet er in het huis veel bewegingsruimte zijn. Denk hierbij aan ruime gangen en brede binnendeuren. Mocht er een trap zijn in een senioren woning, dan is een traplift een vereiste.

Eén van de belangrijkste hulpmiddelen in een senioren woning is een senioren badkamer en senioren toilet. De senioren badkamer is voorzien met badkamer hulpmiddelen die het wassen gemakkelijk en veiliger maken. En het senioren toilet is uitgerust met hulpelementen waardoor senioren op een makkelijke manier gebruik kunnen maken van het toilet.

Nummer 1 eis: senioren badkamer

In de badkamer kan een uitglijder of val snel gebeuren. In huizen waar senioren wonen is het belangrijk om voorzichtig te zijn en risico's op valpartijen zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld handgrepen te installeren op verschillende plekken in de badkamer. We hebben hieronder de beste badkamer hulpmiddelen voor je op een rij gezet.

Nummer 2 eis: senioren toilet

Hierboven heb je het al kort kunnen lezen; een goed toilet is essentieel voor senioren. Wanneer een ouder iemand naar het toilet gaat, kan het zo zijn dat dit niet meer zo makkelijk gaat.

Een senioren toilet moet breed en ruim genoeg zijn om er een rolstoel in te laten kunnen draaien. Daarbij moet deze altijd voorzien van beugels en handgrepen.

Bano heeft 3 soorten senioren toiletten. Zo hebben we een manueel in hoogte verstelbaar toilet, een elektrisch in hoogte verstelbaar toilet én een draaibaar toilet. Deze hulpmiddelen zorgen er voor dat het zitten en opstaan weer makkelijk wordt!


Wil je een senioren woning huren of senioren woning kopen? Bekijk deze tips

Wil je een senioren woning huren of een senioren woning kopen? Dan moet je ervoor zorgen dat je er één kiest die heel veilig is!

Wist je dat in Nederland er per 5 minuten één oudere op de eerste hulp terecht komt na een ongeval? Nee? Dat dachten wij al. Meer dan de helft van deze ongelukken vindt in of rondom het huis plaats. En mocht er iemand een keer vallen, dan is het risico dat iemand nog een keer valt 20 keer zo groot.

Lees hieronder enkele praktische tips waar een veilige senioren woning aan moet voldoen.

senioren woning huren

Kies een huis met veel verlichting

Zorg ervoor dat de woning altijd is voorzien van veel licht (lampen en lichtinval). Dit zorgt voor een beter zich en verkleint de kans op valpartijen. Senioren hebben veel meer licht nodig in vergelijking met jongere mensen.

Lampen met sensoren zijn een mooie uitkomst!

Kies een senioren woning met genoeg rook- en kooldioxidemelders

Een rook- en kooldioxidemelder kan zeer gevaarlijke situaties doen voorkomen. Je kunt het best ook geen gebruik maken van een gasfornuis.

Zorg voor een goed senioren bed

Een goed senioren bed houdt rekening met lichamelijke klachten en moet daarom zo goed mogelijk bij je passen. Een hoog laag bed met een goed matras en een goede uitstaphoogte zijn van groot belang.


Meer praktische tips

We hebben al onze tips mooi verpakt in een checklist. Deze checklist kun je gratis downloaden. Hierin kun je onder andere vinden:

  • Meer dan 20 tips om valpartijen te voorkomen
  • Slimme oplossingen voor een veilig huis
  • Een veilig huis voor senioren
  • Iedereen zou deze checklist moeten gebruiken
  • Speciaal voor ouderen, senioren en mensen met fysiek ongemak.
  • Handig om uit te printen!

Voor iedereen een verschillende senioren woning

Een senioren woning die aan ieders behoefte voldoet? Op dit moment worden dit soort woningen (jammergenoeg) niet of nauwelijks gerealiseerd. Senioren woningen zijn op dit moment uniek en aangepast aan de senior die erin woont.

Het zou mooi zijn als er in de toekomst initiatieven worden gerealiseerd waar enkel gekeken wordt naar de veiligheid en toegankelijkheid. Met hulpmiddelen die zich aanpassen aan de gebruiker, in plaats van andersom.

De hulpmiddelen van Bano lopen wat dat betreft voor op alles en iedereen.


Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen