Seniorenwoning bouwen? Bekijk hier de mogelijkheden

Seniorenwoning bouwen? Bekijk hier de mogelijkheden

Seniorenwoning bouwen? Daar komt veel bij kijken. Bovendien klinkt het eigenlijk veel saaier dan het in werkelijkheid is. Het is namelijk een unieke woning, maar dan met extra hulpmiddelen die vaak niet eens opvallen.

In dit artikel kun je veel belangrijke en interessante informatie vinden over het bouwen van een seniorenwoning.

Wat is een seniorenwoning?

Een seniorenwoning is een woning die uitkomst biedt wanneer je te kampen hebt met fysieke ongemakken. Een seniorenwoning is altijd gelijkvloers en houdt rekening met zelfredzaamheid en veiligheid van de bewoner.

Het is vaak ingericht met hulpmiddelen zoals een aangepaste badkamer, een miva toilet, speciale bedden en technische hulpmiddelen zoals valdetectie. Door te kiezen voor een seniorenwoning kun je ondanks fysieke beperkingen je alsnog op een fijne manier voortbewegen. Het wordt ook wel een levensloopbestendige woning genoemd.

Wat is een seniorenwoning

Seniorenwoning bouwen: hiermee moet je rekening houden

Ben je van plan om een seniorenwoning te bouwen van je huidige woning? Dan moet je rekening houden met een complete woninginrichting op de begane grond. Dat betekent dat de vaak op de eerste verdieping gelegen slaapkamer en badkamer naar beneden worden verplaatst en aangepast worden. Daarnaast moet je rekening houden dat (bijna) alle drempels verwijderd worden, de deurposten breder worden gemaakt en lichtknoppen lager komen te staan.

Om je huis vandaag de dag nog veiliger te maken hebben we het ebook ‘Huis veilig maken voor ouderen‘ geschreven welk je gratis kunt downloaden. Daarin staan tips en tricks die je vaak direct kunt toepassen.

Veilig huis voor senioren - ebook

Een seniorenwoning bouwen betekent vaak langer zelfstandig thuiswonen

Het bouwen van een seniorenwoning betekent in veel gevallen dan men langer thuis kan blijven wonen. Dit omdat de bestaande woning dan wordt omgetoverd tot een seniorenwoning. Het is een wens van veel ouderen en mensen met een fysieke beperking om zo lang mogelijk te vertoeven in hun vertrouwde huis met zo min mogelijk thuiszorg. Belangrijk hierbij is dat de woning zo veilig mogelijk en aangenaam wordt gemaakt.

Mede door het beleid van de overheid (sinds 1 januari 2015) wordt er steeds meer gehamerd op langer zelfstandig thuiswonen. Het beleid heeft er voor gezorgd dat verzorgingshuizen bijna niet meer bestaan en alleen de zware zorg wordt opgevangen in zorginstellingen zoals een verpleeghuis.

Seniorenwoning laten bouwen? Dit zijn de opties

Er zijn verschillende manieren om een seniorenwoning te laten bouwen. Zo is er de mogelijkheid om je huidige woning te verbouwen tot een seniorenwoning, een seniorenwoning te laten bouwen in de tuin of een vrijstaande seniorenwoning te bouwen. Hieronder vertellen we je er meer over.

Huidige woning verbouwen tot seniorenwoning

De huidige woning verbouwen tot een seniorenwoning is een vaak voorkomend item. De bestaande woning wordt dan levensloopbestendig gemaakt. Er worden aanpassingen doorgevoerd welke extra comfort en veiligheid geven en waarmee je nog vele jaren mee vooruit kan.

Het bestaande huis groeit als het ware mee met jou als bewoner en voorziet je van alle gemakken. Mensen die de leeftijd van 60 zijn gepasseerd adviseren om na te denken om het huis aan te passen.

Je kunt dit ook gefaseerd doen. Door bijvoorbeeld eerst een sta-op toilet en wandbeugels te plaatsen in het toilet of de badkamer en vervolgens de slaapkamer aan te passen. De video hieronder laat zien hoe een echtpaar haar badkamer heeft laten aanpassen in hun eigen huis.

Seniorenwoning bouwen in tuin

Een seniorenwoning bouwen in de tuin wordt vaak niet voor de eigenaren zelf gemaakt, maar voor (één van) de ouders. Vaak voelen de kinderen er niets voor om (één van) de ouders in een verpleeghuis te plaatsen. En willen de zorg dan (deels) op zich nemen.

Het liefst natuurlijk vanuit eigen huis, maar het is natuurlijk wel fijn als ze de ouders een eigen plekje hebben. Vaak wordt er dan een seniorenwoning in de tuin gebouwd. Ze noemen dit ook wel een mantelzorgwoning. Het is dan veel makkelijk om je vader en/of moeder te ondersteunen met zorg.

De vergunning om een seniorenwoning te bouwen in de tuin krijg je even simpel als voor een garage. Dit wilt zeggen dat het slechts een formaliteit is en dat er binnen enkele weken een start gemaakt kan worden aan de verbouwing.

Seniorenwoning bouwen in tuin

Vrijstaande seniorenwoning bouwen

Dit is een optie die populairder wordt. Steeds vaker maken wij mee dat relatief jonge mensen een vrijstaande seniorenwoning laten bouwen. Zij willen zo lang en zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen.

Ook al is het vaak nog lang niet zo ver dat deze mensen fysiek achteruit gaan, is het wel heel verstandig dat zij nu al voorzorgsmaatregelen nemen. Zo ben je voorbereid op wat er gaat komen en zijn er slechts kleine aanpassingen nodig wanneer de fitheid achteruit gaat.

Seniorenwoning bouwen kosten

De kosten van het bouwen van een seniorenwoning is, wanneer je het slim aanpakt, niet duurder dan een gewone woning bouwen. Het is wel duurder als je op dit moment een normale woning laat bouwen en daar op een later moment een seniorenwoning van maakt. Laat je daarom altijd goed adviseren door een ervaringsdeskundige. Wij bouwen zelf niet, zijn enkel de leverancier van senioren badkamers.

Advies nodig over senioren badkamers?

Een belangrijk onderdeel in een seniorenwoning is de veiligheid in de badkamer. De senioren badkamer van Bano bestaat uit comfortabele en veilige badkamer hulpmiddelen. Zo behoud je ten allen tijde privacy en zelfredzaamheid.

De badkamer is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Bergen in Noorwegen, artsen, ergotherapeuten, fysio’s en senioren zelf. Het is het resultaat van meer dan 5 jaar onderzoek en technische ontwikkeling. Meer weten? Zie de video hierboven, bekijk onze website of neem vrijblijvend contact met ons op.

Advies nodig over senioren badkamers?

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen