Handige tips om comfortabel thuis te blijven wonen

Handige tips om comfortabel thuis te blijven wonen

Comfortabel thuis wonen? Wij hebben handige tips. Over ouderen en wonen wordt momenteel veel geschreven en gepraat. Mensen bereiken een hogere leeftijd en blijven langer jong. De wens van de meeste senioren is dat ze zo lang mogelijk zelfstandig en onafhankelijk kunnen blijven in hun eigen huis. Deze wens sluit aan bij het beleid van de Overheid. Die stimuleert deze wens en geeft steeds meer de verantwoordelijkheid terug aan de oudere zèlf, een goede zaak, vinden wij, want ouderen weten heel goed wat ze zelf willen (en vooral níet willen…). Alleen moet de overheid wel open gaan staan voor praktische oplossingen. Iets wat ze op dit moment nog nauwelijks doen. 

Comfortabel thuis wonen? Dit zijn goede aanpassingen en maatregelen

Eerder schreven wij al dat kleine aanpassingen in huis voor minder opnames in verpleeghuizen zorgen. Onze tip is om zo vroeg mogelijk te beginnen uw huis comfortabeler te maken om op latere leeftijd problemen te voorkomen. We hebben een aantal adviezen voor u op een rijtje gezet:

  • Kijkt u eens kritisch naar de veiligheid van uw woning, eventueel samen met iemand uit uw omgeving. Denkt u bijvoorbeeld eens na over het aanpassen van het toilet, keuken,  slaapkamer en vooral de badkamer…., want dat is straks de belangrijkste ruimte in uw woning.
  • U kunt nu misschien nog zonder problemen naar het toilet, maar hoe moet dat straks als het allemaal wat moeizamer gaat?
  • Ook is het zaak om eens naar het licht te kijken; als men ouder wordt kan men zich ‘s nachts vaak minder goed oriënteren, denk hierbij aan een nachtlampje met sensor of een lichtspoor van LED- lampjes aan de muur of in de vloer.
  • In de keuken is het zaak om eens kritisch te kijken naar: goede verlichting, wel of geen bovenkastjes, eenvoudig te bedienen kranen etc.

Makkelijk bereikbaar

Zorgt u er vooral voor dat u overal makkelijk bij kunt zonder te hoeven bukken. Het is raadzaam om alles zo te plaatsen dat u geen opstapje nodig heeft, maar zet uw spullen ook weer niet zó laag dat u moet bukken om het te kunnen pakken. Gebruik in ieder geval nooit een krukje of stoel, maar altijd een stevige keukentrap! Of laat de bovenkastjes opnieuw bevestigen, op een hoogte waar u er wel goed bij kan. Hoewel bukken op dit moment u waarschijnlijk nog gemakkelijk afgaat, kan dat later een stuk lastiger zijn. U kunt bijvoorbeeld ook uw vaatwasser alvast op hoogte laten plaatsen, zodat u gemakkelijk in- en uit kunt ruimen. Ook kranen zijn een belangrijk ding; bij sommige kranen moet veel kracht gezet worden om ze te bedienen. De voorkeur gaat uit naar ééngreepsmengkranen, die u met één hendel van links naar rechts schuift voor warm- en koud water. Deze kranen zijn licht te bedienen en u kunt er simpel de temperatuur mee regelen.

Slaapkamer

Als u beschikt over een garage of een ruime schuur, is het de moeite waard te overwegen hier alvast een extra slaapkamer (en badkamer) van te maken. Deze slaapkamer kan op dit moment voor logé’s gebruikt worden, maar kan later prettig in geval van ziekte van u of uw partner. Ook een traplift kan soms uitkomst bieden. Vaak zijn voor dergelijke verbouwingen/aanpassingen financieringsmogelijkheden mogelijk bij uw bank. Een verbouwing met dit doel is een éénmalige investering, maar wel één waar u uw leven lang plezier van zult hebben!

Bano Badkamers kan u op alle manieren adviseren bij de verbouw van uw huidige woning. Wij hebben zelfs een kant en klaar concept voor een aangepaste badkamer, helemaal afgestemd op úw toekomst. Neemt u gerust eens vrijblijvend contact met ons op, dan bekijken we samen met u wat de mogelijkheden zijn voor uw woning.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen