Slecht ter been? Handige tips om fatale valpartijen te vermijden!

Slecht ter been? Handige tips om fatale valpartijen te vermijden!

Toeval ofniet? Maandag 2 december 2019 publiceerden wij een artikel om de veiligheid in de badkamer te testen. Twee dagen later komt het nieuws naar buiten dat steeds meer ouderen overlijden door valpartijen. We hebben al onze tips om fatale valpartijen te vermijden op een rij gezet!

Valpartijen zijn een groeiend probleem

Het aantal mensen dat om het leven komt als gevolg van een val is wederom gestegen. Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) komt naar voren dat er in 2018 gemiddeld dertien mensen per dag zijn overleden als gevolg van een fatale valpartij. In 2017 waren dat er elf per dag en in 2014 waren dat acht mensen. In totaal zijn er vorig jaar 4628 ongelukken voorgekomen door een val. Ruim driekwart van de mensen die in 2018 overleden zijn was 80 jaar of ouder.


Twee hoofdoorzaken van valpartijen door ouderen

Enerzijds komt de stijging van het aantal doden doordat het aantal ouderen toeneemt (vergrijzing). Mensen worden steeds ouder en daarmee stijgt de kans op valpartijen met serieuze gevolgen. Anderzijds gebruiken ouderen op steeds jongere leeftijd meer medicatie. Ook dit zorgt voor extra risico’s. Zo komt het voor dat bepaalde medicatie ervoor zorgt dat men minder scherp wordt. Zeker als je midden in de nacht uit bed moet om bijvoorbeeld naar de wc te gaan. Wij vinden dat er vandaag de dag te weinig aandacht is voor valrisico’s bij bepaalde medicijnen. Zo kunnen artsen of apothekers meer rekening houden bij het voorschrijven of uitgeven van een bepaald medicijn. Daarbij komt kijken dat mensen steeds inactiever leven en dat is niet bevorderlijk voor de valbestendigheid.

Hoe ouder, hoe groter het risico dat er iemand overlijd aan de gevolgen van een val. Ouderen die vallen hebben sneller letsel. De grootste oorzaak hiervan is dat hun botten een stuk zwakker zijn.

Richtlijnen om fatale valpartijen te voorkomen

Wat valt er allemaal tegen te doen? We hebben hieronder een hoeveelheid richtlijnen op een rij gezet om vallen te vermijden.

– Pas woning of inboedel aan. Denk aan extra verlichting of het verwijderen van een vloerkleed.
– Pas de badkamer aan. Denk hierbij aan een miva toilet, aangepaste wastafel, inloopdouche en opklapbaar douchezitje 
– Zorg voor goed zicht, laat bijvoorbeeld je ogen controleren en zorg voor goede kleurcontrasten in huis.
– Probeer zoveel mogelijk te bewegen. En geef extra aandacht voor balans, mobiliteit en spierkracht.
– Vul je vitamine D aan, dat zorgt voor sterkere botten. Je krijgt deze vitamine uit zonlicht en supplementen.
– Zorg voor een opgeruimd huis. Laat zo min mogelijk spullen rondslingeren, vooral op gevaarlijke plekken zoals de trap en badkamer.
– Bouw risicovolle medicatie zoveel mogelijk af – mocht dat mogelijk zijn.


Ook gerichte therapie kan helpen fatale valpartijen te verminderen

NOS meldt dat kwetsbare ouderen die thuis een gerichte therapie krijgen tegen hun angst om te vallen, minder vaak vallen dan andere (kwetsbare) ouderen. In de groep 70+’ers die de therapie Zicht op Evenwicht kreeg, was het aantal voorvallen in eigen huis bijna een derde lager dan in de groep die geen therapie kreeg.

Bekijk ook eens deze bovenstaande video van Vilans om fatale valpartijen bij ouderen te voorkomen

Zo ga je stap voor stap naar een veilig huis huis

Een andere oorzaak van de stijging van valpartijen door ouderen is omdat zij langer langer alleen thuis blijven wonen. Ter aanvulling van de richtlijnen hierboven, hebben we een valpreventie-checklist gemaakt. Deze checklist bevat de belangrijkste tips om de veiligheid in huis te vergroten. Met deze checklist ga je stap voor stap naar een veilig huis. Van een veilige woonkamer tot een veilige badkamer! Maak niet de soortgelijke fout als vele andere mensen door pas actie te ondergaan nadat je gevallen bent!

Checklist - huis veilig maken voor ouderen - Bano Benelux

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen