10 praktische tips voor een toegankelijke badkamer

Een toegankelijke badkamer is essentieel voor ouderen en mensen met een beperking. Het is belangrijk om aanpassingen te doen om de badkamer veilig en comfortabel te maken. Hier zijn 10 tips om u te helpen een toegankelijke badkamer te creëren.

1. Plaats stevige handgrepen

Stevige handgrepen zijn een belangrijk aspect van een toegankelijke badkamer, omdat ze extra grip en ondersteuning bieden tijdens het douchen en gebruik van het toilet. Handgrepen helpen om de gebruiker in balans te houden en verminderen het risico op uitglijden en vallen, vooral bij mensen met mobiliteitsproblemen.

2. Kies voor een (in hoogte verstelbaar) douchezitje

Een (in hoogte verstelbaar) douchezitje is een belangrijk aspect van een toegankelijke badkamer, omdat het extra ondersteuning en comfort biedt tijdens het douchen. Een douchezitje kan het gemakkelijker maken om te douchen voor mensen met mobiliteitsproblemen, doordat zij kunnen zitten tijdens het douchen en zo minder belasting ervaren.

in hoogte verstelbaar douchezitje in een toegankelijke badkamer

3. Kies voor een in hoogte verstelbare wastafel

Een in hoogte verstelbare wastafel is een belangrijk aspect van een toegankelijke badkamer, vooral voor rolstoelgebruikers en mensen met mobiliteitsproblemen (lees ook ons artikel over rolstoeltoegankelijke badkamers). Het is van groot belang dat de wastafel op de juiste hoogte is afgesteld, zodat deze gemakkelijk te gebruiken is en er geen onnodige druk op de rug, nek en armen wordt uitgeoefend tijdens het wassen.

Bano Benelux biedt verschillende soorten in hoogte verstelbare wastafels aan, zoals de Bano In Hoogte Verstelbare Wastafel, die gemakkelijk aan te passen is aan de individuele behoeften van de gebruiker.

Deze wastafels zijn ontworpen met het oog op comfort en veiligheid en kunnen worden aangepast aan de hoogte van de gebruiker, wat zorgt voor een ergonomisch verantwoorde houding en minder belasting van de rug, nek en armen.


4. Gebruik thermostaatkranen

Thermostaatkranen zijn een belangrijk aspect van een toegankelijke badkamer, omdat ze een veilige en gemakkelijke manier bieden om de watertemperatuur te regelen tijdens het douchen en baden.

Met thermostaatkranen kan de gebruiker de temperatuur van het water gemakkelijk en nauwkeurig regelen, wat zorgt voor meer comfort en veiligheid tijdens het gebruik van de badkamer.

5. Kies voor een in hoogte verstelbaar toilet

Een in hoogte verstelbaar toilet is een comfortabele en veilige oplossing voor mensen met mobiliteitsproblemen. Bano Benelux biedt verschillende soorten in hoogte verstelbare toiletten aan, zoals het sta-op toilet die gemakkelijk aan te passen is aan de individuele behoeften van de gebruiker en geïntegreerde armleuningen heeft voor extra ondersteuning.

Of het unieke en nieuwe draaibare toilet: dit toilet past zich volledig aan de gebruiker aan dan andersom.


6. Gebruik antislip vloertegels of maak je huidige vloer antislip

Antislip vloertegels zijn een belangrijk aspect van een toegankelijke badkamer, omdat ze uitglijden en vallen kunnen voorkomen. In de badkamer kunnen vloeren nat en glad worden, wat kan leiden tot ongelukken, vooral bij mensen met mobiliteitsproblemen. Door te kiezen voor antislip vloertegels wordt de kans op uitglijden en vallen in de badkamer verminderd, waardoor de badkamer veiliger wordt.

Het is belangrijk om te kiezen voor antislip vloertegels met een hoge slipweerstand, die geschikt zijn voor natte omstandigheden en die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen

Hulp bij een gladde badkamervloer

Bano Benelux biedt geen vloertegels aan, maar heeft partners die de huidige badkamervloer antlslip kunnen maken. Een handige en voordelige oplossing.


7. Plaats voldoende verlichting

Voldoende verlichting is een belangrijk aspect van een toegankelijke badkamer. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met een verminderd zicht, die moeite kunnen hebben met het navigeren door de badkamer en het gebruik van de verschillende voorzieningen. Goede verlichting kan ervoor zorgen dat obstakels en gevaren beter zichtbaar zijn, waardoor de badkamer veiliger wordt.

Het is belangrijk om te kiezen voor verlichting die helder genoeg is en die gelijkmatig over de hele badkamer verdeeld is. Dit kan helpen om schaduwen en donkere hoeken te voorkomen, wat kan bijdragen aan een gevoel van veiligheid en comfort in de badkamer. Daarnaast kan het gebruik van verlichting met een hoge kleurweergave-index (CRI) helpen om kleuren beter waar te nemen, wat vooral belangrijk kan zijn voor mensen met een visuele beperking.

8. Verwijder zoveel mogelijk obstakels

Obstakels kunnen het moeilijk maken om de badkamer te gebruiken voor mensen met mobiliteitsproblemen. Verwijder daarom zoveel mogelijk obstakels, zoals douchegordijnen, losse tapijten, drempels en andere voorwerpen die in de weg staan. Hierdoor wordt de badkamer veiliger en gemakkelijker te gebruiken.


9. Kies voor brede deuren en gangpaden

Brede deuren en gangpaden zijn essentieel voor een toegankelijke badkamer. Hierdoor kunnen rolstoelgebruikers en mensen met mobiliteitsproblemen zich gemakkelijker verplaatsen in de badkamer, zonder belemmeringen. Zorg ervoor dat de deuren en gangpaden minimaal 90 centimeter breed zijn, zodat er voldoende ruimte is voor een rolstoel of ander hulpmiddel.


10. Installeer een alarmsysteem

Een alarmsysteem kan een belangrijk hulpmiddel zijn voor mensen met een beperking of mobiliteitsproblemen. Door een alarmsysteem te installeren, kan de gebruiker in noodgevallen snel en gemakkelijk hulp oproepen. Zorg ervoor dat het alarmsysteem gemakkelijk te bereiken is en dat de gebruiker weet hoe het te gebruiken in geval van nood.

Extra tip: Kies voor een badkamerconcept

In plaats van het selecteren van verschillende losse onderdelen, is het aan te raden om te kiezen voor een badkamer concept. Een badkamer concept is een complete oplossing die is ontworpen om aan alle behoeften van de gebruiker te voldoen. Hierdoor hoeft de gebruiker niet zelf verschillende onderdelen bij elkaar te zoeken, wat kan leiden tot fouten in de planning en uiteindelijk tot onnodige kosten.

Bano Benelux biedt biedt een badkamerconcept aan, die bijdraagt aan een toegankelijke en veilige badkameromgeving. Het badkamerconcept van Bano Benelux is in samenwerking met de Universiteit van Bergen ontwikkeld in samenwerking met een team van deskundigen, waaronder artsen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, zorgverleners en zorgbehoevenden zelf.

Door de input van deze deskundigen en de ervaringen van zorgbehoevenden zelf te combineren, heeft Bano Benelux een badkamerconcept gecreëerd dat volledig is afgestemd op de behoeften van mensen met mobiliteitsproblemen of beperkingen.

Dit badkamerconcept is voorzien van de nieuwste technologieën en veiligheidsnormen, waardoor de gebruiker kan rekenen op een badkamer die comfortabel, veilig en gemakkelijk te gebruiken is.


Samenvattend

Met deze tips kan een toegankelijke badkamer worden gecreëerd die veilig, comfortabel en gemakkelijk te gebruiken is voor mensen met mobiliteitsproblemen of beperkingen.

Als je advies wilt over hulpmiddelen of het toegankelijk maken van je badkamer, staan wij graag voor je klaar. Ons team van deskundigen kan je helpen bij het selecteren van de juiste oplossingen voor jouw behoeften en kan je begeleiden bij het creëren van een badkamer die veilig, comfortabel en gemakkelijk te gebruiken is.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken. Wij helpen je graag verder.

Ik wil advies over een toegankelijke badkamer

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen