Elk openbaar gebouw moet een toegankelijk mindervalidentoilet hebben!

Elk openbaar gebouw moet een toegankelijk mindervalidentoilet hebben!

In elk openbaar gebouw zou een toegankelijk mindervaliden toilet moeten zijn. We leggen in dit artikel uit waarom wij dat vinden.

“Op veel openbare locaties in Nederland zijn geen mindervaliden toiletten aanwezig. En als ze er al wel zijn, is de kwaliteit niet altijd hoogwaardig.”.

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid is het bieden van toegang aan mindervaliden mensen (zoals ouderen en mensen met een beperking) op een zodanige manier dat zijn ongehinderd en zelfstandig kunnen functioneren. Het uitgangspunt hierbij is dat mindevaliden personen gelijkwaardig kunnen mee participeren in de maatschappij.

Wat is een toegankelijk mindervaliden toilet?

Een toegankelijk mindervaliden toilet is een toilet dat aangepast is zodat mensen met een lichamelijke beperking er zonder hulpverlening gebruik van kunnen maken. Het wordt ook vaak een invalidentoilet of mindervaliden toilet genoemd.

66 procent van invalidentoiletten in Nederland ontoegankelijk

Het Nederlands Instistuut voor Rolstoeltoegankelijkheid heeft een paar jaar geleden een landelijk onderzoek uitgevoerd op aanwezig gehandicaptentoiletten in Nederland. Aan de hand een checklist is er onderzoek gedaan naar de maatvoering van een mindervalide toilet, de aanwezigheid van goede toilet hulpmiddelen en de rolstoelvriendelijkheid van het toilet.

Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat maar liefst 66 procent van de mindervalide toiletten ontoegankelijk en onbruikbaar zijn voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. En dat is erg veel. Opvallend is dat in vergelijking met andere landen uit Europa het in Nederland minder goed geregeld is.

Nederland kan een voorbeeld nemen aan Italië, daar krijgt een restaurant alleen een vergunning als het ook een mindervaliden toilet heeft.

34 procent van invalidentoiletten in Nederland wel toegankelijk

De toegankelijkheid van invalidentoiletten in Nederland is erg slecht en moet dus aanzienlijk verbeterd worden. Slechts 34 procent kan gebruikt worden. Stel je bent een dagje uit en je bent mindervalide en/of rolstoelafhankelijk. Dan is de kans dat je naar het toilet kan enorm klein!

Veel onwetendheid over de bruikbaarheid van een mindervalide toilet

Uit het onderzoek blijkt dat er veel onwetendheid is over de bruikbaarheid van een mindervalide toilet. Wanneer er van tevoren werd geïnformeerd bij een locatie of het toilet toegankelijk was, bleek het antwoord in veel gevallen ja te zijn. Wanneer er doorgevraagd werd naar specifieke voorzieningen (denk bijvoorbeeld aan warm en koud stromend water voor personen met een incontinentieprobleem of stoma, makkelijk bedienbare badkamer hulpmiddelen of een transferruimte voor iemand die getild moet worden), dan waren de personen in kwestie vaak niet van op de hoogte.

Bereikbaarheid miva toilet draagt bij aan toegankelijkheid

De bereikbaarheid van een miva toilet heeft een groot aandeel in de toegankelijkheid. De bereikbaarheid van een invalidentoilet wordt bepaald door onder andere:

  • Een onbelemmerde bereikbaarheid. Kun je er bijvoorbeeld rechtstreeks heen rijden of moet je eerst verschillende trappen op of af. Of zit er een opstap in het traject ernaartoe, waar de rolstoel niet overheen kan gaan.
  • De toegang van het toilet. Klapt de deur naar binnen open of juist naar buiten? Kan de deur helemaal wijd open of niet? Heeft de deur een dranger of niet?
  • De ligging van het toilet. Is het toilet gesitueerd in een gang en heeft de rolstoeler genoeg ruimte om daar een draai te maken?

Indeling van de toiletruimte bepaalt de toegankelijkheid

De indeling van de toiletruimte bepaalt de toegankelijkheid. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat toegankelijke toiletten mede uitblonken door de praktische indeling. Voor iemand die afhankelijk is van een rolstoel is het van groot belang dat de rolstoel in een goede positie kan worden gezet ten opzichte van het toilet. Dit om de transfer te maken van de rolstoel naar het toilet (en terug). Ondergeschikt aan de handicap en de mate van zelfredzaamheid is deze ruimte bepalend om gebruik te kunnen maken van het toilet. De plaats van een aangepaste wastafel speelt ook een grote rol. Samen met de plaats van het toilet wordt daardoor de manoeuvreerruimte bepaald en dus de mogelijkheid om goed gebrik te kunnen maken van het toilet.

Indeling van de toiletruimte bepaalt de toegankelijkheid

Voorbeeld van een goed toegankelijke toiletruimte

Juiste keuze en plaatsing van accessoires in miva toilet

Met alleen een goede indeling van het toilet wordt nog geen werkelijke toegankelijkheid bereikt. De toiletruimte is dan nog niet bruikbaar. De ‘puntjes op de i’ moet komen van de juiste keuze en plaatsing van accessoires. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een toiletrolhouder.  Wanneer deze tegen de muur (of zelfs achterwand) geplaatst is, dan is voor menig mindervalide de toiletrolhouder niet bereikbaar. Bovendien moet deze stevig vast zitten. Het mooiste zou zijn als een toiletrolhouder in de toilethandgreep is gemonteerd. Zie de afbeelding hieronder.

Alarmering in mindervalide toilet is ook zeer belangrijk

De beveiliging van invalidentoilet is op een zeer duidelijke manier vastgelegd. Dit omdat iemand onwel kan worden of op een andere wijze hulp nodig heeft en die hulp kan moeten inroepen. Dit is de reden waarom er alarmering moet worden aangebracht in een miva toilet. Hoewel de richtlijnen zeer duidelijk zijn, blijkt het toch dat maar liefst 80% van de toegankelijke toiletten geen alarmering heeft of deze niet volgens de richtlijnen heeft geïnstalleerd!

Het is niet alleen voor mindervalide mensen een zeer vervelende situatie als er geen hulp kan worden ingeroepen. Ook voor de betreffende locatie is het zeer pijnlijk wanneer om deze reden een ongeluk fataal zou aflopen. Zeker omdat het bijzonder duidelijk is wat de eisen zijn.

Wat is de reden dat de toegankelijkheid van mindervalidentoiletten vaak niet goed is?

Op dit moment is het gelukkig wel duidelijk dat de wil om een mindervalide toilet aan te schaffen steeds vaker aanwezig is. Echter ontbreekt het aan kennis en inzicht om dit perfect te realiseren. Het is daarom goed om te kijken naar de oorzaken van de ineffectieve toegankelijkheid van mindervalide toiletten in Nederland. De verschillende oorzaken hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

  • Er is onvoldoende inzicht en kennis omtrent miva toiletten. De verantwoordelijkheid van deze kennis ligt bij de ontwerpers en uitvoerders. Op dit moment wordt er in deze opleidingen weinig tot geen aandacht aangegeven.
  • Het is verleidelijk om met een mindervalide toilet te schipperen in de kostbare ruimte van een gebouw. Dit omdat het een soort toilet betreft die in verhouding minder vaak gebruikt wordt.
  • Er worden op dit moment nog geen boetes of sancties opgelegd wanneer een gebouw of ruimte geen toegankelijk mindervalidentoilet heeft. Gelukkig wordt er tegenwoordig wel vaker gekeken naar de aanwezigheid van een mindervalidentoilet en de routing ernaartoe.

Hoe kunnen we de toegankelijkheid van mindervalide toiletten verbeteren?

Hoewel het percentage van 66 % niet toegankelijke mindervalide toiletten laat zien dat er nog erg veel moet gebeuren om mindervaliden op meer locaties een toilet te kunnen gebruiken, zijn er genoeg mogelijkheden om dat op korte termijn te bewerkstelligen. De mogelijkheden ter verbetering hebben we hieronder beschreven.

  • De eerste stap is bewustwording om een mindervalide persoon van een toilet gebruik te kunnen laten maken. Op het moment dat huurder/eigenaren van locaties begrijpen wat zij kunnen doen qua toiletaanpassingen, kunnen zij al direct de eerste aanpassingen toepassen. Elke verandering is en stap in de goede richting wat betreft het toegankelijker maken van een mindervalide toilet.
  • Kennis en inzicht vergroten. Architecten, ontwerpers en uitvoerders moeten meer kennis krijgen over de toegankelijkheid in toiletten. Zodat alles in één keer goed kan worden uitgevoerd.
  • Verander de regelgeving. Dit zodat alle belangrijke aspecten in de wetgeving wordt opgenomen. Voldoen aan de eisen draagt bij tot daadwerkelijke toegankelijkheid. Een bouwvergunning zou bijvoorbeeld alleen pas afgegeven moeten worden wanneer een goed toegankelijk mindervalide toilet in het bouwbesluit staat.
  • Maak de economische en imago-voordelen van een mindervaliden toilet inzichtelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld restaurants 12% meer omzet behalen en kunnen bedrijven/organisaties aantonen dat zij maatschappelijk en sociaal betrokken zijn.

Invalidentoilet van Bano Zorgbadkamers

Bano’s in hoogte verstelbaretoilet kunnen zowel manueel als elektrisch in hoogte versteld worden. Dit zorgt voor verlichting en vereenvoudiging van de werkzaamheden van de verzorger, omdat men nu in staat is om snel en eenvoudig de hoogte van het toilet af te stellen op de behoefte van de gebruiker. Het toilet is verstelbaar in hoogte van 40 tot 60 cm. Het reservoir wordt geleverd met ofwel een zwengel om de hoogte van het toilet handmatig te verstellen, dan wel een knop om de hoogte elektrisch aan te passen. De hoogte van het toilet alsmede de hoogte van de toilethandgrepen kunnen op deze manier eenvoudig op de juiste manier afgesteld worden.

Zorgtoilet biedt veiligheid en comfort

Het Bano zorgtoilet is ergonomisch ontworpen en biedt veiligheid en zitcomfort. Het toilet kan uitgebreid worden met een rugsteun voor extra veiligheid. Het toilet is hygiënisch en voorzien van een zeer stabiele toiletbril. Het eenvoudige mechanisme zorgt ervoor dat het gemakkelijk is schoon te maken. De toiletbril is voorzien van zijklossen aan de onderkant voor meer stabiliteit tijdens bewegingen van en naar het toilet. De maximale belasting is maar liefst 500 kg. En dus bijna niet kapot te krijgen. We noemen het ook weleens gekscherend een ‘onverwoestbaar’ zorgtoilet.

In elk openbaar gebouw zou een goed werkend gehandicaptentoilet moeten zijn! - Bano Benelux

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen