Toekomstbestendig wonen kan (makkelijk) zonder verbouwing!

Toekomstbestendig wonen kan (makkelijk) zonder verbouwing!

Stel je bent slecht ter been of je bent op een leeftijd gekomen dat je na moet gaan denk om toekomstbestendig te gaan wonen. In veel gevallen heb je twee mogelijkheden: een verhuizing of een kostbare verbouwing. Maar er is ook een derde mogelijkheid. Je kunt ook toekomstbestendig wonen zonder al te veel intensieve inspanningen. Zo hoef je niet te verhuizen en is een dure verbouwing ook uitgesloten. We geven je hieronder een aantal adviezen.

We hebben het advies verdeeld in de volgende onderdelen:

Koop een antislip vloer

Jammerlijk komt het nog vaak voor dat ouderen vallen in en rondom het huis. Dit is uiteraard zeer vervelend en geen fijn idee. Om in het huis valpartijen te voorkomen is het handig op een antislip vloer te kopen. Mocht je niet de gehele vloer willen vervangen dan kun je er ook voor kiezen om de huidige vloer in te sprayen met een anti-slip spray.

Een aangepaste keuken kan er voor zorgen dat je kan blijven koken

Veel mensen vinden het fijn om lekker te koken en lekker bezig te zijn in de keuken. Veel ouderen houden er bovendien van om uitgebreid te koken en te bakken. Het zou natuurlijk erg vervelend zijn als dit door ouderdomsklachten niet meer zou kunnen. Door het plaatsen van een elektrisch verstelbare keuken, is de mogelijkheid groot dat je dit kunt blijven doen. De keuken kan zo aangepast worden dat je ook zittend gebruikt kunt maken van de keuken.

Laat je badkamer aanpassen

Ouderen die niet goed ter been zijn, moeten vooral opletten in de badkamer. In de badkamer gebeuren namelijk de meeste ongelukken. De kans op vallen is hier namelijk het grootst. Het is daarom van belang om je huidige badkamer om te toveren tot een senioren badkamer (ook wel: aangepaste badkamer). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aangepaste douche met in hoogte verstelbaar douchezitje en een elektrisch in hoogte verstelbare wastafel.

Plaats een traplift

Vaak gaan ouderen nadenken over een verhuizing wanneer het traplopen niet meer vanzelf gaat. Mocht je slecht ter been zijn dan is een trap vaak een groot obstakel. Gelukkig zijn er vandaag de dag goede oplossingen die er voor zorgen dat je vertrouwd kunnen blijven wonen in je eigen huis en niet hoeft te zoeken naar een nieuwe woning. Met een traplift kun je op een erg makkelijke manier naar boven en beneden. Er is voor iedere trap wel een passende oplossing. De meeste gemeenten vergoeden een (deel) van de traplift. Let op: het regelen van vergoedingen voor hulpmiddelen kan lastig zijn. Om het je makkelijker te maken hebben we een e-book geschreven. Deze kun je gratis downloaden.

Checklist Huis veilig maken voor ouderen

Zoals hierboven al beschreven kun je valpartijen beter maar voorkomen. Dat is ook de reden waarom we deze checklist hebben gemaakt. Dus wil je zeker weten of je huis veilig genoeg is? Dan is het handig om deze gratis checklist te downloaden.

Checklist - Huis veilig maken voor ouderen

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen