Dit zijn de trends voor een veilige badkamer in 2021

De badkamer misschien wel de belangrijkste ruimte in huis. Het is de plek waar je kunt ontspannen, of je nu wel of geen beperking hebt. Het is daarom altijd handig om te weten wat de badkamer trends zijn voor in de zorg. Voor zowel de leverancier en installateur, als de eindgebruiker. De meeste trends uit 2020 zijn ook trend in 2021. We hebben de belangrijkste trends voor een veilige badkamer in 2021 hieronder aangevuld.

 1. Zorg nu voor later
 2. Badkamers in de zorg worden steeds persoonlijker
 3. Inloopdouche wint het van een bad
 4. Zittend douchen wordt steeds populairder
 5. Kleur is het nieuwe wit
 6. Douchetoiletten steeds meer in trek
 7. Douche-wc de badkamertrend van 2020-2021!
 8. Onzichtbaar, naadloos en barrièrevrij
 9. Antisliptegels zijn (bijna) niet meer nodig in 2021 door unieke anti-slipformule
 10. Zwarte accenten worden populairder bij senioren badkamers
 11. Light Scandinavic wint ook aan populariteit
 12. Grote vloertegels steeds aannemelijker
 13. In de zorg wordt steeds vaker gekozen voor duurzame badkamers

1. Zorg nu voor later

Vandaag de dag is er een zeer belangrijke ontwikkeling gaande. Zo kijken consumenten, woningcorporaties en zorgorganisaties steeds vaker in de ‘toekomst’. Ze willen voorbereid zijn op een volgende levensfase die gaat komen. Ook de badkamer moet worden voorbereid op de toekomst. Een badkamer die is voorbereid op de toekomst zorgt ervoor dat mensen veel langer zelfstandig (in de huidige woonsituatie) kunnen blijven wonen. Om de badkamer praktisch in te richten kun je denken aan het toevoegen van een drempelvrije douche, een douche met een in hoogte verstelbaar en opklapbaar douchezitje, een elektrisch in hoogte verstelbaar toilet en een elektrisch in hoogte verstelbare wastafel.

2. Badkamers in de zorg worden steeds persoonlijker

Een zorgbadkamer staat uiteraard in het teken van functionaliteit. Wij weten dat het ook belangrijk is dat hulpmiddelen in de badkamer er mooi en designvol uitzien. Een nieuwe trend is dat consumenten steeds meer de keuze krijgen op het gebied van kleur en afwerking. Denk hierbij aan de kleur en de soort badkamertegels die worden gebruikt. Consumenten die een functionele badkamer nodig hebben hoeven dus niet te vrezen voor een badkamer zonder sfeer!

1. Dit zijn de badkamer trends voor de zorg in 2019 - Bano Zorgbadkamers

3. Inloopdouche wint het van een bad

Een inloopdouche is de badkamertrend van de afgelopen jaren. Deze trend is zich nu ook aan het ontwikkelen voor ouderen en senioren. Bovendien is het dit veel meer dan een trend, want het is vele malen veiliger dan een douchebak of ligbad. Dit betekent dat het kwartje steeds meer gaat vallen bij veel mensen die langer zelfstandig thuis willen blijven wonen. Een veilige douche krijgt steeds vaker de voorrang. Een trend die wij de laatste tijd veel zien is dat een inloopdouche voor ouderen (of mensen met een beperking) wordt gecombineerd met een douchezitje en veilige douchestang.

4. Zittend douchen wordt steeds populairder

Zoals hierboven al deels omschreven wordt er steeds vaker gekozen voor een douchezitje. Zittend douchen wordt dan ook meer en meer gezien als ontspannend. Dat het veiliger is dan staand douchen is een feit, maar de tijd van “schaamte” is definitief voorbij. Dit komt mede doordat de aangepaste badkamers anno 2020 zeer designvol én functioneel zijn. Wie denkt dat een douchezitje veel ruimte in beslag neemt komt bedrogen uit. Tegenwoordige heb je opklapbare douchezitjes die nauwelijks ruimte innemen.

5. Kleur is het nieuwe wit

Een zorgbadkamer wordt altijd geassocieerd met de kleur wit. De afgelopen jaren zien we al steeds meer kleur in de functionele badkamer. Dit kunnen bijvoorbeeld gekleurde badkamertegels of gekleurd en waterproof behang zijn. Een trendkleur van dit moment is bijvoorbeeld het zogenaamde ‘spiced honey‘. Dit is een warme, rustige honingkleur. De kleur wit (met grijs) voor een zorg-wastafel of aangepaste douche blijft in 2020 nog zeker in trek.

Ondanks zijn functionaliteit heeft de Bano badkamer een warme uitstraling! - Bano zorgbadkamers

6. Douchetoiletten steeds meer in trek

De douche-wc (of douchetoilet) is steeds meer in trek bij een breder publiek. Je hebt ze in veel soorten en maten: een verwarmde wc-bril, een sproeier met lauwwarm water die de billen schoonspoelt, warme lucht die alles weer droog blaast en soms zelfs met muziek om nare geluiden naar de achtergrond te laten verdwijnen. Mensen met fysieke ongemakken omarmen de douche-wc al veel langer, maar ook andere Nederlanders gaan steeds vaker overstag.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

7. Douche-wc is zelfs de badkamertrend van 2020-2021!

Zoals in het vorige hoofdstuk beschreven komen douchetoiletten steeds meer in trek. Sterker nog; de douche-wc was zelfs de badkamertrend van 2020! Ook in 2021 is een douchetoilet de badkamertrend. En dat is natuurlijk best opvallend, omdat het toiletbezoek iets is waar we met z’n allen niet zo graag over spreken Maar er is een enorme verandering aan de gang. In sommige Aziatische landen is het al heel gewoon, maar Europa zal niet heel lang meer achter blijven. De douche-wc zorgt voor enorm veel comfort en biedt een betere hygiëne. Zo wordt je onderlichaam tijdens een toiletbezoek met een straal water gereinigd. Deze straal water is even warm als de lichaamstemperatuur. Een warme luchtstroom (föhn) maakt in veel gevallen toiletpapier overbodig. Bekijk hieronder een korte introductie van het douchetoilet.

8. Onzichtbaar, naadloos en barrièrevrij

Zoals eerder beschreven wordt een badkamer in de zorg steeds persoonlijker. De techniek natuurlijk ook, en dat betekent automatisch dat de techniek minder zichtbaar wordt. Bovendien is de aangepaste badkamer van 2021 volledig naadloos en barrièrevrij. Zodat ongelukken zeer zeldzaam worden. Afdekplaten van de vloergoot is in te leggen met een vloertegel, waardoor de waterafvoer opgaat in de tegelvloer en het water vrijwel onzichtbaar verdwijnt.

9. Antisliptegels zijn (bijna) niet meer nodig in 2021 door unieke anti-slipformule

Elk jaar belanden erg veel mensen in het ziekenhuis vanwege een valpartij in de badkamer. Dit komt mede door gladde vloeren als gevolg van vochtigheid en schoonmaakwerkzaamheden. Sinds enige tijd is er een unieke en milieuvriendelijke antislip-formule in Nederland op de markt gebracht. Een specialist brengt de anti-slip formule aan op de huidige tegels en binnen een uur zijn de badkamertegels weer beloopbaar. Dat betekent dus dat er een simpelere en goedkopere oplossing is, welke ervoor zorgt dat je niet je hele vloer hoeft te vervangen. Het product is bovendien geheel onzichtbaar, kwalitatief hoogwaardig en werkt op vrijwel iedere tegel. Wij vertellen je er graag meer over.

Advies veilige badkamer

10. Zwarte accenten worden populairder bij senioren badkamers

De badkamertrend 2021 is het toevoegen van zwarte accenten in de senioren badkamer. De zwarte accenten worden in veel woningen vanuit de woonkamer al gebruikt en worden in 2021 ook doorgevoerd in de (aangepaste) badkamer. Sfeervolle wand- en veilige vloertegels gecombineerd met een strak badkamermeubel en veilige badkamer hulpmiddelen. De zwarte badkamerelementen ademt rust en veiligheid uit. Een heerlijke plek in het huis om volledig te ontspannen in een mooie  inloopdouche voor ouderen.

11. Light Scandinavic wint ook aan populariteit

Een tegenhanger van de hierboven beschreven badkamertrend is het thema ‘Light Scandinavic’. Een perfecte match met de Noorse zorgbadkamer van Bano. Light Scandinavic zorgt voor een frisse, lichte en kalme uitstraling. Veel lichte tinten wisselen elkaar af. Niet alleen de wand- en vloertegels zijn voorzien van een zachte kleur, maar ook de hulpmiddelen in de badkamer zoals bijvoorbeeld een sta-op toilet of een aangepaste wastafel zijn voorzien van zachte kleuren. Zo krijgt de senioren badkamer een heel eigen karakter.

Badkamertrends 2021 - 'Light Scandinavic'

Badkamertrends 2021 – ‘Light Scandinavic’

12. Grote vloertegels steeds aannemelijker

De vloertegel van 60×60 behoort inmiddels tot de klassieker. Maak kennis met de grote vloertegel. Hoe minder voegen er te zien zijn, hoe beter, is de stelregel. Denk aan afmetingen van 75×75 of 120×160. En voor wie dit nog niet groot genoeg is, zijn er tegels van 220×240.

13. In de zorg wordt steeds vaker gekozen voor duurzame badkamers 

Een duurzame badkamer is een badkamer die een lange tijd meegaat en die inspeelt op de toekomst. Daarnaast maakt deze badkamer gebruik van duurzame materialen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je mobiliteit vermindert. Daar dient rekening mee gehouden worden in het ontwerp. Eigenlijk zijn duurzame badkamers geen trend, maar zijn ze de toekomst. Badkamers voor de zorg zijn op op de toekomst ingericht. Daarom moeten zij duurzaam zijn en voorzien zijn van middelen die het douchen veiliger en comfortabeler maken. Daarnaast is het belang groot dat de badkamer makkelijk en goed te onderhouden en schoon te maken is.

Duurzame badkamer van Bano Benelux

Meer weten over de veilige badkamertrends 2021?

Wilt u graag meer weten over de veilige badkamertrends van 2021? Neem contact met ons op.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen