Woningaanpassingen ouderen | Tips en informatie

Alles weten over woningaanpassingen ouderen? Waarschijnlijk ben je op deze pagina gekomen omdat je ook thuis wilt blijven wonen in je eigen vertrouwde omgeving. Je bent natuurlijk niet de enige. Alleen wanneer je ouder wordt is het vaak noodzakelijk om woningaanpassingen door te voeren.

Wat is een aangepaste woning precies?

Een aangepaste woning is een woning die speciaal is aangepast om mensen met een beperking, ouderen en senioren zo lang mogelijk op een verantwoordelijke en veilige manier zelfstandig te laten wonen. Dit kunnen bijvoorbeeld bouwkundige aanpassingen zijn of het aanbrengen van voorzieningen zoals een hoog-laag toilet.

Waarom zijn er woningaanpassingen voor ouderen nodig?

Woningaanpassingen zijn vaak nodig omdat mensen die oud zijn of oud worden “verslijten”. Dit betekent bijvoorbeeld dat men de voeten minder goed kan optillen. Waar je vroeger nog moeiteloos over een drempel kon stappen, komt het op oudere leeftijd vaak voor dat je er tegen aan loopt met je tenen. En dat geldt natuurlijk voor heel veel andere dingen in het leven. Het is belangrijk om te weten dat er ook met kleine aanpassingen resultaat kan worden bereikt. De kans op vallen (met alle gevolgen van dien) kun je dus minimaliseren, zonder dat je huis op een verpleeghuis gaat lijken. En daar worden mensen natuurlijk heel blij van!

Een eigen huis is voor veel mensen het meest waardevolle bezit dat zij ooit hebben aangeschaft. Maar voelt je huis nog wel even comfortabel en veilig als dat je zou willen? In veel gevallen kun je met relatief eenvoudige installaties de comfort en veiligheid in huis vergroten. Luxe zit hem over het algemeen in kleine gemakken, waarvoor meestal geen enorme verbouwing nodig is. Een woningaanpassing hoeft dus niet altijd 35.000 euro te kosten. Soms is er alleen een inloopdouche voor ouderen nodig.

Ook het gehoor en zicht wordt slechter bij ouderen

Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat ook het gehoor en zicht slechter wordt naarmate je ouder wordt. En daar moet ook naar gekeken worden als je de woning gaat aanpassen. Een veel gehoord gezegde is dat oude mensen vaak achter de geraniums zitten. En dat gezegde komt niet uit de lucht vallen. Sterker nog, er is zelfs onderzoek naar gedaan! En wat blijkt: dit is de enige plek waar zij de de krant nog kunnen lezen (of bijvoorbeeld kunnen borduren of een puzzeltje kunnen maken).

Een leeslamp bij de bank werkt op een gegeven moment niet meer zo goed. Als je over de 60 bent heb je maar liefst 5 keer zoveel licht nodig dan wanneer je 21 jaar bent. Dus eigenlijk moet er een veel grotere lamp in het huis komen. En dat is natuurlijk ook een idee wat eigenlijk niet veel geld hoeft te kosten!

Stijgende vergrijzing zorgt voor meer woningaanpassingen senioren

Het is geen geheim dat Nederland aan het vergrijzen is. Zo zijn over 15 jaar maar liefst drie keer zoveel 80-plussers in ons land. In 2040 is zelfs meer dan 1 op de 4 Nederlanders 65 plus. Met de stijgende vergrijzing zijn woningaanpassingen voor ouderen en gehandicapten hard nodig, Mensen worden steeds ouder en daardoor worden huizen een gevarenzone. Een juiste voorbereiding is daarom van groot belang.

90-plussers blijven langer thuis in aangepaste woning

Ouderen met een leeftijd van 90 jaar of ouder met een aangepaste woning (denk aan een gelijkvloerse woning of een huis met traplift, een huis met een aangepaste badkamer en mindervalide toilet) hebben ongeveer 9 procent kans om komend jaar in een verpleeghuis te belanden. Vergelijkbare mensen met de leeftijd 90 jaar of ouder die in hun woning nog bijvoorbeeld moeten traplopen, hebben 2 procent meer kans. Dit meldt het Centraal Planbureau (CPB).

Bejaarden mensen willen ook graag langer thuiswonen

Ouderen willen ongeacht de leeftijd graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Het aanbod van de ‘juiste zorg op de juiste plek’ is daarom van grote invloed op het zorgbeleid. In veel gevallen is die plek de eigen woning. Om dat bestaanbaar te maken is het actuele overheidsbeleid gericht op verbetering van de veiligheid, toegankelijkheid en de kwaliteit van de woning. De toegankelijkheid speelt de belangrijkste rol. Vooral bij mensen met een lichamelijk of cognitieve beperking. De zorg die hoogbejaarde krijgen, de faciliteiten in de buurt en of de ouderen goed in hun vel zitten zijn hier van invloed.

Ouderen moeten op tijd gestimuleerd worden

Het CPB stelt dat er tot nu toe geen grootschalig empirisch onderzoek was gedaan die in kaart brengt wat het verband is tussen de toegankelijkheid van een huis en de instroom in een verpleeghuis. Het planbureau eist dat gemeenten hun woonbeleid inzetten om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Zo kunnen ze ouderen op tijd stimuleren om hun huis te vinden dat bij hun past (of om hun huidige woning aan te passen). Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van wooncoaches en samenwerkingen met woningcorporaties.

Veilig en comfortabel blijven wonen? Dit kun je doen

Veilig en comfortabel blijven wonen, zodat je er nog jaren van kunt blijven genieten? Hoe doe je dat? En als dat echt niet gaat: hoe vind je een droomhuis voor straks? Wij leggen het je hier uit!

1. Ik wil veilig en comfortabel blijven wonen in de buurt waar ik nu woon ook op mijn oude dag

Natuurlijk, als je blij bent met je huidige huis en de huidige buurt, blijf je daar waarschijnlijk het liefst zo lang mogelijk wonen. Maar past de woonomgeving straks nog wel? Voorzieningen in de buurt en looproutes zonder obstakels worden op de langere termijn erg belangrijk. Deze vragen helpen bij het maken van een keuze:

  • Is er een supermarkt, apotheek, huisarts en bushalte op loopafstand?
  • Is de buurt wel veilig genoeg?
  • Is de verstandhouding met de buurtgenoten goed?
  • Zijn er kinderen, goede buren of vrienden in de buurt die kunnen helpen als het misschien nodig wordt (mantelzorg)?
  • Is er een ontmoetingscentrum (bijvoorbeeld een buurthuis)?
  • Voor echtparen: Is de woning ook geschikt als je nog alleen overblijft?

Eén of meer keer ‘nee’ geantwoord? Dan zal de buurt op den duur waarschijnlijk helaas niet voldoen. Verhuizen is een betere optie.

Veilig wonen in eigen buurt - checklist - Bano

Veilig wonen in eigen buurt – checklist – Bano

2. Ik wil in mijn hoe dan ook in mijn eigen huis blijven wonen

Hoe fijn een eigen huis ook is: de woning is óók een plek waar helaas veel valpartijen plaatsvinden. Bijvoorbeeld doordat een drempel te hoog is of dat je bijvoorbeeld uit bad valt. Gelukkig zijn er veel slimme verbeteringen mogelijk. Denk aan een veilige en comfortabele zorgbadkamer, verlichting die automatisch aan gaat (ook op de route van bed naar toilet) en een extra trapleuning. Veel gemeenten bieden hulp om in kaart te brengen wat nodig is om thuis te blijven wonen. Sommige gemeenten hebben een ouderen­adviseur. Deze kan eventueel ook verwijzen naar deskundige vrijwilligers of professionals. Ook een ergotherapeut kan advies op maat geven. Ergotherapie maakt onderdeel uit van het basispakket van de zorgverzekering (zie www.ergotherapie.nl).

Huis aanpassen ouderen

Een huis blijft langer geschikt als op de begane grond een slaap en een badkamer aanwezig zijn. Zijn die er niet, maar is achter het huis wel voldoende ruimte? Dan kan daar eventueel woonruimte worden aangebouwd. Positief is dat dit in de meeste gevallen zonder vergunning kan, maar wel onder voorwaarde dat de aanbouw niet meer dan de helft van de tuin in beslag neemt. Wat je altijd moet doen is er voor zorgen dat er voldoende ruimte rondom het bed is, in de badkamer en bij het toilet, zodat die ook met een rolstoel bereikbaar zijn. Als de bad- en slaapkamer naast elkaar liggen, is er misschien een doorgang te maken zodat het veel toegankelijker wordt. In de badkamer is een inloopdouche veel veiliger en comfortabeler dan een badkuip of een douchecabine met hoge instap. Bekijk hieronder de video van Paul de Haan en Jetty Rippe die hun woning hebben aangepast en weer dolgelukkig zijn!

3. Een senioren woning is wat ik wil

Een seniorenwoning ( of levensloopbestendige woning ) is gebouwd of aangepast voor mensen van 55 jaar en ouder en is bedoeld om tot op hoge leeftijd zelfstandig te blijven wonen. Kenmerken zijn: gelijkvloers, brede gangen en deuropeningen, geen drempels. In veel gevallen heeft een seniorenwoning ook een zorgbadkamer, waarin veel ruimte is om met een rolstoel te kunnen ­manoeuvreren. De meeste gemeenten en woning­corporaties bieden senioren­woningen aan via het gemeentelijke of regionale woningtoewijzingssysteem, waarvoor inschrijving noodzakelijk is. De wachtlijst varieert per regio. Het kan handig zijn hier alvast naar te informeren, ook als een verhuizing voorlopig niet aan de orde is. 

4. Ik wil heel graag mensen om me heen

Gemeenschappelijk wonen is een uitkomst voor mensen die hun zelfstandigheid willen behouden, maar ook graag gezelligheid in de buurt hebben. In een woon­gemeenschap hebben de bewoners ieder hun eigen woonruimte. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van gemeenschappelijke voorzieningen. In deze woonvorm is hulp altijd nabij. Daar staat tegenover dat van nieuwe bewoners ook hulpvaardigheid wordt verwacht. Om die reden nemen veel woon­gemeenschappen ­alleen nieuwe bewoners aan die nog ­(betrekkelijk) jong zijn. De Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen heeft een overzicht van groepswoningen. Vraag ook de gemeente naar mogelijkheden voor gemeenschappelijk wonen in de omgeving. Naar het voorbeeld van de ­historische hofjes voor gepensioneerde vrouwen worden ­tegenwoordig ook nieuwe woonhoven gebouwd.

5. Zorg in de buurt is wat ik wil

In de vroegere verzorgingshuizen gingen wonen en zorg hand in hand. Tegenwoordig zijn wonen en zorg gescheiden. Wel bestaan er nog steeds aanleunwoningen en serviceflats; bewoners kunnen er gebruikmaken van de service van een zorginstelling. Aanleunwoningen zijn er zowel in de sociale als vrije huursector en liggen vlak bij een verzorgings- of verpleeghuis. Wie ervoor in aanmerking wil komen, moet zich inschrijven bij de betreffende instelling of woningcorporatie en/of de gemeente. Soms helpt een zorgindicatie.

6. Ik ben afhankelijk en heb altijd zorg nodig

In het geval van een handicap of ziekte wordt de wijk­verpleging ingeschakeld voor de eerste zorg. Mochten woningaanpassingen nodig zijn (zoals een traplift, oprijplaten voor een rolstoel, elektrische deuropeners), dan ­worden die soms door de gemeente vergoed. Aanvragen kan via het Wmo-loket van de gemeente. Aan de hand van het inkomen wordt een eigen bijdrage berekend. Ook een prefab zorgunit op de begane grond wordt soms vanuit de Wmo vergoed. Onder de noemer ‘zorgwonen’ zijn diverse woonvormen te ­vinden voor mensen die lichte zorg nodig hebben. Hier wordt meer op de bewoners gelet dan in een ­serviceflat en is dag en nacht ­personeel aanwezig. Meer informatie over vergoedingen van hulpmiddelen? Lees dan verder.


Ook hulpverleners worden blij van aangepaste woningen!

In Nederland zijn er helaas veel mensen die ziek zijn en zichzelf niet meer kunnen wassen. Ook al vinden ze het totaal niet prettig dat ze afhankelijk zijn van zorgverleners, zonder deze hulp kunnen zij zich helaas niet redden. Dat betekent automatisch dat zij zonder hulp niet meer zelfstandig kunnen blijven wonen. Gelukkig voor deze mensen zijn er aangepaste woningen. Ideaal voor mensen met een beperking en voor hulpverleners!

Alle belangrijke faciliteiten op de begane grond

Voor mensen met een beperking is het zeer belangrijk dat zij op de begane grond gebruik kunnen maken van alle belangrijke faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer, een sta-op toilet, de aangepaste douche en een aangepaste keuken. Want stel je maar eens voor dat je bijvoorbeeld een COPD-patiënt bent en dat je bed boven staat. Via de trap naar boven komen is voor deze mensen geen optie (ook niet met een hulpverlener erbij), omdat zij heel erg kortademig zijn. Mocht je dan alleen boven een bed hebben, dan is de enige optie om op de bank te blijven slapen. En dat is natuurlijk onmenselijk.

Langer zelfstandig thuis wonen 

Het regelen van vergoedingen om aanpassingen in de woning te realiseren is soms best ingewikkeld. Het uitgangspunt, sinds de drastische maatregelen van 2015, is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. De vroegere AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) is inmiddels verdwenen en er is een nieuwe wet in het leven geroepen. Dit is de Wet langdurige zorg (wlz indicatie). Deze wet is er voor kwetsbare ouderen en mensen met een beperking die blijvend 24 uur per dag zorg nodig hebben. En voor de meeste kwetsbare mensen met een psychische stoornis. Bekijk de precieze uitleg hieronder.

Subsidieregeling voor woningaanpassingen

De subsidieregeling voor woningaanpassingen op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is sinds 1 januari 2015 bij de gemeenten ondergebracht. Wie zijn koop- of huurwoning wil aanpassen, kan aankloppen bij het Wmo-loket van zijn gemeente, waarna een procedure in werking treedt. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, draagt de gemeente zorg voor de aanpassingen of krijg je een geldbedrag, te besteden aan een voorziening naar eigen keus. Lees er hieronder meer over.

Woningaanpassing Wmo 2020 (Wmo-indicatie aangepaste woning)

Sinds de veranderingen zijn de taken van de gemeenten en zorgverzekeringen enorm veranderd en het is anno 2020 nog vaak onduidelijk hoe je een vergoeding kunt krijgen voor hulpmiddelen. Het organiseren van deze vergoeding is ook niet makkelijk. Dit komt omdat er verschillende organisaties verantwoordelijk zijn en er veel verschillende regels zijn. Zo worden bepaalde hulpmiddelen voor het aanpassen van de woning vanuit Wmo vergoed, terwijl je voor andere hulpmiddelen juist bij de zorgverzekering terecht kunt. Om het een en ander makkelijker te maken hebben we een e-book geschreven waarin we op een makkelijke manier uitleggen hoe je welke hulpmiddelen vergoed kan krijgen.

Ebook - Zo krijg je hulpmiddelen vergoed!

Hulpmiddelen woningaanpassingen

In Nederland komt er per 5 minuten één oudere op de eerste hulp terecht na een ongeluk. Meer dan 50 procent van deze ongelukken vindt in of rondom het huis plaats. Daarom zijn er verschillende hulpmiddelen om je eigen woning zo veilig mogelijk te maken. In ons blog: deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat steeds meer ouderen langer thuiswonen, gaan we hier dieper op in. Om een goed overzicht te maken hebben we een checklist gemaakt om de veiligheid in huis te waarborgen. Per ruimte (woonkamer, keuken, badkamer, hal, slaapkamer) geven we praktische tips welke vaak direct zijn toe te passen. De tips variëren van het weghalen van kleedjes en drempels tot aan hulpmiddelen om lichten, ramen en deuren te bedienen. Super handig om zelf te gebruiken of bij het adviseren van cliënten.

Checklist - Een veilig huis voor senioren

Checklist – Een veilig huis voor senioren

Is het aanpassen van je woning voordeliger zonder WMO?

Omdat de eigen bijdrage in veel gemeenten steeds verder omhooggaat voor mensen met een hoger inkomen, zijn zij soms goedkoper uit zonder gemeentelijke steun. Op die manier kunnen mensen zelf bepalen met welke installateur zij in zee gaan of de klus deels zelf uitvoeren om kosten te besparen. Huurders kunnen beter eerst bij de verhuurder aankloppen, omdat die vaak verplicht is een deel van de kosten voor zijn rekening te ­nemen. Bijvoorbeeld om het wooncomplex toegankelijk te houden. Volgens de ANBO passen de meeste mensen hun badkamer en toilet aan. Daarnaast laten ze de drempels weghalen, installeren ze een traplift wanneer nodig, en bij gebruik van een scootmobiel laten ze vaak de deuren verbreden.

Woningaanpassingen aftrekbaar?

Onder bepaalde voorwaarden kan de belastingdienst mee betalen aan de verbouwing. Echter er zijn veel onderwerpen waar je op moet letten. In veel gevallen opent de bank een verbouwingsdepot. Dit betekent dat de bank jou betaalt vanuit het depot wanneer jij het geld nodig hebt. Het voordeel is dan dat er alleen rente betaalt wordt over het bedrag dat daadwerkelijk wordt uitgegeven. Meer informatie kun je vinden op IkWoonLeefZorg.

Gehandicapte huurder mag woning aanpassen

Gehandicapte huurder mag woning aanpassen. Vijf jaar geleden, op 1 januari 2015, trad de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in werking. Gemeenten worden verantwoordelijk voor de Wmo. En daarmee worden ze verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de ondersteuning aan mensen zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Aanpassen huurwoning toegestaan

Volgens de nieuwe Wmo mag een gehandicapte huurder zonder toestemming van de eigenaar zijn huurwoning aanpassen. Voorheen was dit vastgelegd in de Woningwet. Het gaat om veranderingen die ervoor moeten zorgen dat mensen met een beperking goed in hun huis kunnen wonen. Zoals een traplift of aanpassingen om een woning rolstoeltoegankelijk te maken. Gemeenten kunnen besluiten tot het aanpassen van een woning of het verstrekken van een persoonsgebonden budget (pgb) voor een woningaanpassing, waarna de huurder de aanpassing zelf regeltGehandicapte huurder mag woning aanpassen

Woningcorporatie heeft minder zeggenschap

Een woningbouwcorporatie moet de wijziging toestaan en de huurder is niet verplicht de aanpassingen ongedaan te maken of de corporatie financieel te compenseren na beëindigen van het huurcontract. Indien de gemeente een pgb uitkeert voor de woningaanpassing wordt het bedrag niet aan de corporatie, maar aan de huurder overgemaakt. De woningeigenaar heeft wel het recht om voorafgaand aan de aanpassingen aan de woning gehoord te worden door de gemeente. Daarbij kan de corporatie zaken rondom de uitvoering van aanpassingen aan de orde stellen.

Techniek vergroot veiligheid en comfort in huis

Vandaag de dag kun je geen verzorgingshuizen of bejaardenhuizen meer vinden in Nederland. Daarnaast wordt de drempel om in een verpleeghuis te komen steeds hoger. Dit betekent moeten steeds meer ouderen langer op zichzelf blijven wonen, al dan niet met hulp van mantelzorgers of de thuishulp. Technische maatregelen aan de eigen woning vergroten hierbij de veiligheid en comfort in huis. Zo worden er steeds meer doordachte producten op de markt gebracht om langer zelfstandig thuis wonen te ondersteunen. Van douchewc’s en in hoogte verstelbare toiletten, tot aan valdetectie dan niet verbonden met een alarmcentrale of de smartphone van mantelzorgers. Het ZIC Papendrecht anticipeert op deze veranderende omstandigheden door vernieuwende technologieën van zorghulpmiddelen door te ontwikkelen zodat mensen zich steeds langer zelf kunnen redden. In Papendrecht hebben zij een kamer ingericht waar al deze technische hulpmiddelen elkaar versterken.

Een veilige badkamer is de allerbelangrijkste woningaanpassing

Een veilige badkamer is de belangrijkste woningaanpassing als we ouder worden. Zo is persoonlijke hygiëne belangrijk, maar moet er ook gezorgd worden voor veiligheid in de badkamer. De badkamer hulpmiddelen van het Bano zorgbadkamerconcept zijn zeer veilig en functioneel. Bovendien is de badkamer ook stijlvol en prachtig ontworpen! Bovendien maken aanpassingen in de douche het leven een stuk makkelijker.

Vallen in de badkamer doodsoorzaak nummer 3

Wist je dat vallen doodsoorzaak nummer drie is onder senioren? En dan met name in de badkamer? Zo lazen wij een tijdje terug dat de afgelopen vijf jaar het aantal mensen dat door een val om het leven kwam met 60 procent is toegenomen. En dit terwijl we dit voor een groot deel kunnen voorkomen. Daarbij komt kijken dat elk jaar meer dan 4000 mensen in een ziekenhuis belanden door een val in de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan al bij het uit bad stappen, wat zeer gevaarlijk kan zijn.

Een Bano badkamer kan voor een veilige, sfeervolle en functionele situatie zorgen. Het is het resultaat van meer dan vijf jaar onafgebroken onderzoek en studie. Het concept is altijd in beweging en wordt steeds verder ontwikkeld na advies van gebruikers en personeel die in de zorg werkzaam zijn. Dit maakt Bano Badkamers dé badkamerleverancier voor mensen met een lichamelijke beperking en voor het zorgpersoneel.

Aanpassingen in de badkamer

Onze meeste bijzondere hulpmiddelen zijn het elektrisch in hoogte verstelbaar toilet, de elektrisch in hoogte verstelbare wastafel en het in hoogte verstelbare douchezitje! Het sta-op toilet kan voor heel veel mensen die het niet lukt om alleen om het toilet te zitten een perfecte uitkomst zijn. Doordat de producten gemonteerd zijn aan de muur, blijft er meer vloerruimte over. Dit is fijn omdat er dan genoeg ruimte is voor  eventuele hulpmiddelen. Ook helpt dit de hygiëne op een zo hoog mogelijk niveau te houden.

Levensloopbestendige badkamers

Bestaande badkamers kun je met simpele oplossingen levensloopbestendig maken. De Bano zorgbadkamer zou zeer zeker een uitkomst zijn. Het Bano Badkamerconcept speciaal voor de zorg is het resultaat van meer dan vijf jaar studie en onderzoek. Het concept is constant in beweging en wordt steeds verder ontwikkeld na advies van gebruikers en verzorgend personeel. Dit maakt Bano Badkamers dé badkamerleverancier voor mensen met een lichamelijke beperking en voor het zorgpersoneel.

Badkamer hulpmiddelen met warme uitstraling en gebruiksgemak

Ondanks dat de Bano zorgbadkamer zeer functioneel is, heeft het een warme uitstraling.. De herkenbaarheid van toilet en wastafel wordt bereikt door doordachte kleuraccenten. Omdat de badkamer producten van een zeer hoge kwaliteit zijn, kunnen wij maar liefst een garantie van 5 jaar geven. De badkamer gaat minimaal 20 tot 25 jaar mee. Bij het juist toepassen van het concept kan het een flinke besparing op verplegend personeel opleveren.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen