Hoe zorg ik voor een veilige vloer in de badkamer van mijn ouders?

Hoe zorg ik voor een veilige vloer in de badkamer van mijn ouders?

Veel ouderen mensen komen door een valpartij in de badkamer in het ziekenhuis terecht. Een te gladde badkamervloer en het niet hebben van badkamer hulpmiddelen zijn in veel gevallen de oorzaak. In dit artikel gaan we dieper in op het probleem van valpartijen in de badkamer en geven we antwoord op de vraag: “Hoe zorg ik voor een veilige vloer in de badkamer van mijn ouders?’

Probleem van ouderen die vallen erg groot

Uit het onderzoek, val in sanitaire ruimten van Consument en Veiligheid, blijkt dat het probleem rond vallen bij ouderen erg groot is. Dit wordt geconstateerd uit het grote aantal spoedeisende hulp (SEH) behandelingen, het hoge toebehorende opnamen na een SEH-behandeling en het grote aantal mensen dat overlijdt.  Dit zijn vooral ouderen in de leeftijd vanaf 75 jaar. Het opnamepercentage van vallen in sanitaire ruimten bij ouderen ligt aanzienlijk hoger dan bij vallen over het algemeen bij senioren. Van de mensen die in huis zijn gevallen is ten minste één op de tien mensen in de badkamer, douche of wc gevallen. De aantallen kunnen ook hoger zijn, omdat de locatie niet altijd bekend is. Badkamer/douche en toilet staan op de tweede en derde plaats als het gaat om het risico op een valpartij in huis. Een kwart van de mensen is uitgegleden in badkamer/douche of toilet. Omdat het aantal ouderen de komende jaren nog steeds sterk toeneemt, is de verwachting dat het aantal valongevallen en daarmee het aantal letsels zal stijgen. Valpartijen kunnen voorkomen worden doormiddel van hulpmiddelen in de badkamer toe te passen, cursussen te volgen en aanpassingen in en rondom het huis te realiseren.

Onveiligste locaties in huis, naar risico van ongeval

Onveiligste locaties in huis, naar risico van ongeval

Wie lopen het meeste letsel op in een sanitaire ruime?

Mensen met de leeftijd van 75 en daarboven hebben een veel grotere kans op een val in een sanitaire ruimte. De cijfers in het hierboven genoemde rapport geven aan dat 220 op de 100.000 inwoners met de leeftijd 75 of hoger valt.  Voor mensen tussen de 55 en 75 jaar zijn de cijfers 57 op de 100.000. Drie kwart van de ouderen die op de SEH-afdeling behandeld worden na een val in een sanitaire ruimte is vrouw.

Hoe ontstaan letsels in de badkamer precies?

Van de 55-plussers die per jaar in een sanitaire ruimte in hun huis ten val komen en daarvoor op de Spoedeisende Hulp-afdeling worden behandeld is maar liefst een kwart uitgegleden. Daarbij is eén op de tien slachtoffers gevallen door ziekte of onwel worden. Eén op de zeventien slachtoffers is gestruikeld en één op de twintig slachtoffers is van een toiletpot afgevallen. In de helft van de gevallen is de manier waarop gevallen is niet bekend.

Letselinformatie na valpartij sanitaire ruimte

Letselinformatie na valpartij sanitaire ruimte

Waar gebeuren de meeste ongevallen?

Van de valongelukken in sanitaire ruimten vindt 28% op het toilet en 72% in de douche of badkamer plaats. In de categorie van 75 jaar en ouder vinden veel meer valongevallen plaats op het toilet dan in de leeftijd van 55 tot en met 74 jaar.

Wat zijn de mensen aan het doen tijdens het ongeval?

Ten tijde van de val is het grootste gedeelte van de gevallen slachtoffers bezig met persoonlijke verzorging. In een kleiner deel van de gevallen was men bezig met huishoudelijke activiteiten (denk bijvoorbeeld aan het huis schoonmaken). In een kwart van de gevallen is de activiteit ten tijde van het ongeval niet bekend.

Wat voor soort letsel lopen de ouderen op?

Van de slachtoffers door een valongeluk in een sanitaire ruimte heeft 38%  letsel aan heup, been of voet. Heupfracturen komen het meest voor.  Zo heeft 14 procent van de slachtoffers een fractuur aan de heup opgelopen. Bij 75-plussers ligt dit percentage nog hoger: hier heeft één op de vijf slachtoffers een heupfractuur. 31 procent van de slachtoffers heeft letsel aan schouder, arm of hand. Dit zijn vaak polsfracturen.

Uitglijden in de badkamer is het grootste gevaar

Hierboven is te lezen dat maar liefst 25% van de valongelukken in sanitaire ruimten ontstaan door een glijpartij. Gladde badkamer vloeren als gevolg van schoonmaakwerkzaamheden en/of vochtigheid zijn een zeer belangrijke oorzaak van deze ongelukken. Vloeren die verkocht worden als antislip zijn vaak niet eens veilig in natte of vochtige omstandigheden, de conditie waarin 95% van de valpartijen plaatsvindt.

Bang om te vallen in de badkamer?

Angst voor vallen is zeer terecht. Vooral voor ouderen is het een veelvoorkomend probleem. Zo valt één op de drie ouderen die thuis wonen minstens één keer per jaar. Uitglijden in de badkamer komt veel voor omdat de vloer vochtig is. Bovendien draagt een groot deel van de ouderen een bril, maar zetten deze bijna altijd af in de badkamer. Hoe eerder de gevaren worden aanpakt, hoe sneller het risico op vallen vermindert.

Hoe zorg ik voor een veilige vloer in de badkamer?

Er zijn een aantal opties om een veilige vloer in de badkamer te realiseren. Vaak wordt er eerst gekeken naar een goedkoop alternatief zoals bijvoorbeeld: antislip strips badkamer, antislip stickers badkamer, antislip spray badkamer en een badkamermat antislip. Dit zijn oplossingen die vaak tijdelijk worden gebruikt en in veel gevallen niet een optimale veiligheid kunnen bieden. Een betere optie is om badkamervloer te vervangen van normale tegels naar antislip tegels of de huidige gladde tegels in de badkamer stroef te maken met ‘antislip coating badkamer vloer‘. Hieronder vertellen we er meer over.

Een antislipmat badkamer adviseren wij nooit! Dit omdat hier alsnog over gestruikeld kan worden

Huidige gladde badkamervloer stroef maken

Veel mensen vinden de huidige en gladde badkamervloer er nog steeds erg mooi uit zien. Het liefst willen ze dan ook geen andere vloer, maar de situatie wordt natuurlijk wel steeds gevaarlijker omdat of de badkamertegels steeds gladder en gladder worden. De gevaren worden gesignaleerd en van dat onveilige gevoel wil je natuurlijk af.  De oplossing is om de huidige badkamervloer stroef te maken met een unieke antislip formule. Het advies is om dit via een specialist aan te leggen. Heb je hulp bij een gladde badkamervloer nodig? En wil je de huidige badkamervloer behouden en antislip maken? Vraag ons om advies.

Badkamervloer renoveren

Last van een gladde vloer in de badkamer ondanks antislip tegels? Het kan voorkomen dat de antislip laag van (een aantal) badkamertegels niet of nauwelijks meer functioneren. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Enerzijds kan slijtage de boosdoener zijn en anderzijds kunnen diepgewortelde zeepresten daarvoor zorgen. Mochten een aantal tegels niet meer antislip zijn dan kun je altijd ervoor kiezen om een deel van de badkamervloer te renoveren. Dit kun je doen door alleen de tegels te vervangen die hun antislip laag hebben verloren. Uiteraard vervang je deze voor nieuwe tegels van precies dezelfde soort. Let op: kleurverschil kan zichtbaar zijn. Mocht het zo zijn dat de badkamer volledig bestaat uit gladde vloertegels, dan is het wijs om de de unieke antislip formule op de tegels aan te brengen (zoals hierboven omschreven) of om de badkamervloer volledig te vervangen.

Badkamervloer vervangen

Worden de gladde vloertegels in de badkamer echt te gevaarlijk? Dan kun je kiezen om de badkamervloer volledig te vervangen en de volledige badkamer antislip te maken.  Hier zijn effectieve en duurzame oplossingen voor. Bano Benelux heeft enkel een specialist in huis om een antislip coating aan te brengen op de huidige badkamervloer.

Door een antislipvloer of antislipcoating over de huidige badkamervloer kunnen veel valpartijen worden voorkomen

Door een antislipvloer of antislipcoating over de huidige badkamervloer kunnen veel valpartijen worden voorkomen

Een volledig en veilige badkamer voor ouderen

Veilig douchen begint bij een veilige badkamer voor ouderen. Dit houdt in dat er naast het antislip maken van de badkamer heel goed nagedacht moet worden over badkamer hulpmiddelen en valpreventie in de badkamer. Denk hierbij aan hulpmiddelen zoals een veilige inloopdouche, een invalide toilet, sta-op toilet, wandbeugels en een aangepaste wastafel.

Omdat het een best ingewikkeld proces is en er veel bij komt kijken (denk aan seniorendouche afmetingen of afmetingen van een volledige senioren badkamer) voorzien wij iedereen graag van goed advies. Neem contact op of bekijk hieronder een video van onze aangepaste badkamer.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef en ben een expert in badkamer hulpmiddelen en werkzaam voor Bano Benelux. Ik richt mij op senioren en mensen met een fysiek beperking. Ik streef er naar om zo compleet mogelijke artikelen te bieden met accurate informatie. Vanzelfsprekend sta ik klaar om al je vragen te beantwoorden :).
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen