Vergoeding van hulpmiddelen: hoe zit het precies?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Vergoeding van hulpmiddelen: hoe zit het precies?

Vergoeding van hulpmiddelen: hoe zit het precies? Veel ouderen, senioren en minder valide mensen maken gebruik van hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een gehoorapparaat of kunstgebit, maar ook aan woningaanpassingen zoals een traplift of een aangepaste badkamer. Een aantal van deze hulpmiddelen worden (deels) vergoed. Het regelen van deze vergoeding gaat niet altijd over rozen. Dit komt omdat er verschillende regelingen zijn voor de vergoeding van hulpmiddelen en er verschillende instanties verantwoordelijk zijn. Zo worden enerzijds hulpmiddelen vanuit de zorgverzekering vergoed, terwijl anderzijds bepaalde hulpmiddelen juist via de gemeente kunt regelen.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Veel hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. De overheid beslist elk jaar wat de basisverzekering vergoedt. Dit kan dus ieder jaar veranderen. Hieruit krijg je de meeste zorg vergoed. Denk maar eens aan hulpmiddelen die gebruikt worden voor verzorging en verpleging op bed. Voorbeelden hiervan zijn een verstelbaar bed, matrassen en incontinentiemateriaal. Voor de vergoeding van hulpmiddelen via je zorgverzekeraar, betaal je wel altijd het eigen risico. Bovendien moet je er rekening mee houden dat zorgverzekeraars vaak voorwaarden stellen aan de (internet-)winkel waar je de hulpmiddelen bestelt.

Ook een gehoorapparaat en kunstgebit worden vergoed vanuit deze basisverzekering. Hiervoor betaal je echter niet alleen het eigen risico, maar dus ook een eigen bijdrage.  75% van de kosten worden vergoed. De overige 25% van de kosten moet je zelf betalen. Je kunt de eigen bijdrage wel vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die je niet vanuit de basis zorgverzekering vergoed krijgt.

Hulpmiddelen waardoor mensen langer zelfstandig kunnen wonen

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Hulpmiddelen die met dit doel gebruikt worden, worden vergoed vanuit deze wetgeving. Voorbeelden van woningaanpassingen zijn een traplift, een sta-op toilet of douchezitje. Maar ook voor hulpmiddelen die er voor zorgen dat de mobiliteit wordt vergroot kunnen een vergoeding van de Wmo krijgen. Denk maar eens aan een rolstoel of scootmobiel. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van deze hulpmiddelen kun je een verzoek indienen bij je gemeente.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen

We maken gebruik van cookies