Vergoeding hulpmiddelen: hoe zit het precies in 2022?

Vergoeding hulpmiddelen: hoe zit het precies in 2022?

Vergoeding van hulpmiddelen: hoe zit het precies in 2022? Veel ouderen, senioren en minder valide mensen maken gebruik van hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een gehoorapparaat of kunstgebit, maar ook aan woningaanpassingen zoals een traplift of een aangepaste badkamer. Een aantal van deze hulpmiddelen worden (deels) vergoed. Het regelen van deze vergoeding gaat niet altijd over rozen. Dit komt omdat er verschillende regelingen zijn voor de vergoeding van hulpmiddelen en er verschillende instanties verantwoordelijk zijn. Zo worden enerzijds hulpmiddelen vanuit de zorgverzekering vergoed, terwijl anderzijds bepaalde hulpmiddelen juist via de gemeente kunt regelen.

Vergoeding van hulpmiddelen vanuit de zorgverzekering

Veel hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. De overheid beslist elk jaar wat de basisverzekering vergoedt. Dit kan dus ieder jaar veranderen. Hieruit krijg je de meeste zorg vergoed. Denk maar eens aan hulpmiddelen die gebruikt worden voor verzorging en verpleging op bed. Voorbeelden hiervan zijn een verstelbaar bed, matrassen en incontinentiemateriaal. Voor de vergoeding van hulpmiddelen via je zorgverzekeraar, betaal je wel altijd het eigen risico.

Bovendien moet je er rekening mee houden dat zorgverzekeraars vaak voorwaarden stellen aan de (internet-)winkel waar je de hulpmiddelen bestelt.

Ook een gehoorapparaat en kunstgebit worden vergoed vanuit deze basisverzekering. Hiervoor betaal je echter niet alleen het eigen risico, maar dus ook een eigen bijdrage.  75% van de kosten worden vergoed. De overige 25% van de kosten moet je zelf betalen. Je kunt de eigen bijdrage wel vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die je niet vanuit de basis zorgverzekering vergoed krijgt.

Vergoeding van hulpmiddelen en voorzieningen vanuit de gemeente 

Voor een deel van de hulpmiddelen kun je terecht bij de gemeente. Heb je een hulpmiddel nodig die ervoor kan zorgen dat je langer thuis kan blijven wonen? Of om je in en buiten je huis te kunnen verplaatsen? Dan kun je terecht bij de gemeente. Deze hulpmiddelen worden vergoed vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wm0). Voorbeelden van hulpmiddelen waarbij je voor de gemeente moet zijn hulpmiddelen voor in de badkamer, een traplift of een rolstoel.

Let op: In elk geval bepaalt de gemeente in samenwerking met jou welke middelen en/of ondersteuning je nodig hebt. De gemeente kan namelijk naast hulpmiddelen, je ook helpen met vervoer, mantelzorg of dagbesteding. Deze voorzieningen en zorg kunnen ook door de Wmo worden vergoed. Wel geldt er soms een eigen bijdrage. Meer. leggen we uit in ons handige ebook. Welke je verderop in dit artikel kunt downloaden.

Instanties en regelingen vergoedingen

Bij welke instantie je terecht kunt voor een vergoeding van een bepaald hulpmiddel is afhankelijk van de regeling of wet waaronder het hulpmiddel valt. Om een zo’n duidelijk mogelijk beeld te creëren van de verschillende wetten en regelingen, hebben we hier een handig ebook gemaakt.

E-book - Vergoeding hulpmiddelen 2021 - Bano Benelux

E-book – Vergoeding hulpmiddelen 2022 – Bano Benelux

Hulpmiddelen waardoor mensen langer zelfstandig kunnen wonen

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Hulpmiddelen die met dit doel gebruikt worden, worden vergoed vanuit deze wetgeving. Voorbeelden van woningaanpassingen zijn een traplift, een sta-op toilet of douchezitje. Maar ook voor hulpmiddelen die er voor zorgen dat de mobiliteit wordt vergroot kunnen een vergoeding van de Wmo krijgen. Denk maar eens aan een rolstoel of scootmobiel. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van deze hulpmiddelen kun je een verzoek indienen bij je gemeente.

Vergoeding hulpmiddelen ouderen is van belang

Hulpmiddelen helpen de ouderen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Een vergoeding van hulpmiddelen voor ouderen is van belang om de veiligheid te waarborgen. Zo kunnen niet alle ouderen alles uit eigen zak blijven betalen. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van woningaanpassingen. Om een senioren badkamer te realiseren heb je vaak niet alleen de badkamer hulpmiddelen nodig, maar komen er ook een verbouwingen aan te pas. Zo moeten er soms muren verstevigd worden of leidingen worden verlegd. Dit alles is natuurlijk niet goedkoop. Een vergoeding van hulpmiddelen voor ouderen maakt enerzijds het financiële plaatje aantrekkelijker om het huis veiliger te maken. En zorgt er anderzijds voor dat er geld wordt bespaard aan bijvoorbeeld ziekenhuiskosten door een val in huis. Een win-win situatie! Bekijk ook eens de video hieronder van dit echtpaar waar een woningaanpassing is gerealiseerd! 

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Physical Health Care – Self Care 101
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen