De toenemende vergrijzing vraagt om veranderingen!

Vergrijzing kunnen we in principe zien als “het succes van onze samenleving”.  We zijn op dit moment rijker en beter opgeleid dan ooit en de gezondheidszorg wordt beter en beter. Omdat vergrijzing in het verleden nooit voorgekomen is, weten we niet goed hoe we met deze ontwikkeling om moeten gaan. Wel is duidelijk dat het een aantal ingrijpende veranderingen op het gebied van werken, voorzieningen, zorg en wonen vraagt.

Wat is vergrijzing precies?

Je hoort de term waarschijnlijk steeds vaker, maar wat wordt er precies bedoeld met vergrijzing? Vergrijzing is het proces waarbij de leeftijdsopbouw van de bevolking verandert en het aantal ouderen (veel) groter wordt. Dit betekent dat de gemiddelde leeftijd van de bevolking toeneemt.

De basis van vergrijzing

De ontwikkelingen in het geboortecijfer en sterftecijfer liggen aan de basis van de vergrijzing. De invloed van migratie is veel kleiner. Zo begint de vergrijzing vaak met afname van het aantal jongeren in de bevolking. Dit noemen ze ook wel ontgroening. Het vervolg hiervan is dat het aantal ouderen toeneemt. Hieronder een video van het CBS die het hele proces duidelijk uitlegt.

Vergrijzing vraagt om zorginnovatie

De vergrijzing en stijgende levensverwachting zorgen ervoor dat de vraag naar zorginnovatie enorm toeneemt. Dit betekent dat er een grote druk komt te staan op het hele zorgsysteem. (Technologische) Ontwikkelingen kunnen onze gezondheid enorm verbeteren en de zorg efficiënter maken. De vergrijzing zal een zeer groot effect hebben op de toekomstige zorgvraag.

Het mooie is dat er al veel innovatieve technologieën en hulpmiddelen zijn. Echter blijft de toepassing hiervan in de zorg enorm achter.

Wat is zorginnovatie precies?

Zorginnovatie is een initiatief om anders en vernieuwend zorg te verlenen . Dit als antwoord op huidige en toekomstige uitdagingen in de zorg en in de samenleving. Vergrijzing biedt dus kansen voor innovatieve bedrijven die een groeiende ouderenmarkt weten te bedienen met nieuwe producten en diensten zoals nieuwe zorgconcepten, hulpmiddelen, mobiliteitsoplossingen, of ICT-vernieuwingen die zelfstandigheid ondersteunen

Zorginnovatie - Badkamer hulpmiddelen - Bano Benelux

Mobiliteit en veiligheid in de badkamer

De toenemende vergrijzing vraagt om veiligheid. Doordat de vergrijzing toeneemt is er automatisch meer vraag naar hulpmiddelen. Naarmate je ouder wordt, wordt je mobiliteit namelijk minder. Hulpmiddelen kunnen dan voor veiligheid en zelfstandigheid zorgen. Bano Benelux is er speciaal voor mensen die badkamer hulpmiddelen nodig hebben. Deze aangepaste badkamer is speciaal ontwikkeld om de veiligheid en mobiliteit in de badkamer en het toilet op een stijlvolle manier groter te maken.

De rol van de aangepaste douche

De rol van een aangepaste douche (badkamer) tijdens een herstelperiode van bijvoorbeeld een patiënt of tijdens langdurige zorg zoals bijvoorbeeld in een verpleeghuis, is groot. Daarbij zijn meerdere aspecten van groot belang. Enerzijds het zo snel mogelijk bevorderen van de zelfredzaamheid en veiligheid van de patiënt. Anderzijds moet de werkbelasting van de zorgmedewerkers omlaag tijdens het helpen bij het baden of toiletbezoek.

In je eigen huis moet alles veilig en vertrouwd voelen!

Kleine aanpassingen in de badkamer zorgen voor veel veiligheid

Door een aantal aanpassingen door te voeren in de badkamer kan deze al een stuk veiliger worden gemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld met een aantal badkamer handgrepen al er voor zorgen dat de veiligheid aanzienlijk wordt verhoogd. Zo kun je de gebruiker meer houvast geven. Dit geldt voor mensen die langer zelfstandig thuis willen blijven wonen en voor mensen die in een woon-zorgcentrum verblijven.

Bano Benelux is er in geslaagd om een badkamerconcept te ontwikkelen die comfort en wellness uitstraalt en die tegelijkertijd de veiligheid optimaliseert.

Bekijk hierboven de video van een dolgelukkig echtpaar die aanpassingen in de badkamer hebben toegepast.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen