Werkdruk in de zorg verminderen voor verplegend personeel door Bano zorgbadkamer

Werkdruk in de zorg verminderen voor verplegend personeel door Bano zorgbadkamer

Werkdruk in de zorg verminderen voor verplegend personeel is te realiseren door de Bano zorgbadkamer. Het is geen nieuws dat verpleegsters of verzorgers onder tijdsdruk staan in de zorg. Dit gaat altijd ten koste van hun eigen welzijn en die van de omgeving. De veilige badkamer van Bano zorgt ervoor dat de gebruiker veel minder hulp nodig heeft.

Het artikel is verdeeld in de volgende onderdelen:

  1. Wat is werkdruk precies?
  2. Werkdruk enorm hoog
  3. Emotioneel veel eisend
  4. Stijf van de stress
  5. Burn outs
  6. Verantwoordelijkheidsgevoel
  7. Veiligheid
  8. Een goede mindervalide badkamer helpt
  9. De norm
  10. Minder inspanning voor de hulpverlener
  11. Kleine badkamers zijn beter en veiliger
  12. Altijd alles in samenwerking

Wat is werkdruk precies?

Wanneer je het woord werkdruk letterlijk neemt, dan lijkt het alsof je het druk heb op je werk. Dit is niet het geval. Zolang je het als werknemer nog aan kunt, hoeft het niet tot problemen te leiden. Zo vinden sommige mensen het soms prettiger om het druk te hebben dan om zich te vervelen.

Wanneer iemand werkdruk ervaart dan is de balans tussen de werkbelasting en de belastbaarheid van de betreffende werknemer verstoord. Op dat moment spreekt men van werkdruk.

Werkdruk enorm hoog

Mensen die in de zorg werken, hebben (op dit moment) het meeste last van werkdruk. Meer dan personeel in andere sectoren beklagen ze zich over de hoeveelheid werk en over het werktempo meldt RTL4 nieuws.

Meer dan de helft van het personeel in ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartspraktijken en de thuiszorg zegt ‘heel veel werk’ te moeten verzetten. Bijna 44 procent zegt vaak ‘erg snel’ te moeten werken, en 35 procent moet vaak ‘extra hard’ werken. Daarnaast vraagt de hedendaagse bewoner of patiënt veel aandacht.

Werkdruk enorm hoog - Bano zorgbadkamers

Werkdruk enorm hoog – Bano zorgbadkamers

Emotioneel veel eisend

In de zorg is bovendien de emotionele belasting hoger dan gemiddeld, staat in een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het onderzoeksinstituut TNO.

Meer dan een kwart van de werknemers vindt het werk emotioneel veeleisend. Dat is ruim twee keer zo vaak als gemiddeld. Daarover zeggen de onderzoekers: “Werk kan niet alleen veel vergen doordat er vaak heel snel, veel of hard gewerkt moet worden, maar ook omdat het emotioneel zwaar is. In de gezondheids- en welzijnszorg is de emotionele belasting het hoogst van alle bedrijfstakken.”

Stijf van de stress

Drie kwart van de verpleegkundigen en verzorgenden staan stijf van de stress. Hun tijd wordt opgeslokt door bijvoorbeeld administratie en de gekste taken als rolstoelen reinigen en zout strooien. Een werkweek van 46 uur in plaats van 24 uur, in je eentje het werk doen van twee mensen en de mogelijkheid om een dagje vrij te nemen is er bijna niet.

Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen het niet meer aan. Hun privéleven en gezondheid lijden onder de ongelooflijk hoge werkdruk, die het sterkst wordt gevoeld in de ouderenzorg. En een heel belangrijk ander punt: de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van het patiënt zijn in het geding!

Burn outs

Mensen in de zorg melden zich steeds vaker met overspannenheid of een burn-out bij de bedrijfsarts. Dit meldde het Nederlands Centrum voor beroepsziekten op basis van landelijke cijfers. De zorg is een van de sectoren waar dit het meest voorkomt. En dat is natuurlijk het gevolg van de vele bezuinigingsmaatregelen die sinds 2015 zijn doorgevoerd.

In verhouding  komen veel meer gevallen van spierletsels en burn-outs voor. Het personeel dat in de zorg werkt wijt dit met name aan tijdsdruk en zwaar tillen. Zaak is om positief en creatief te blijven. En met de creatieve kant bedoelen we techniek die kan meehelpen om de werkdruk te verlagen.

Verplegend personeel stijf van de stress - Bano Zorgbadkamers

Verplegend personeel hebben het veel te druk en dat levert stress en burn outs op.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Werknemers doen er alles aan om de patiënten toch de hulp te geven die ze daadwerkelijk nodig hebben, zowel thuis als in een verpleeghuis. Het gevolg hiervan is dat ze stress ervaren en veel overwerken. Ze voelen zich enorm verantwoordelijk om de zorg aan het bed te blijven leveren. En alle andere dingen doen ze er dan maar ‘even’ bij.

Dat er te weinig tijd is om de mensen echt de pure zorg te geven komt vooral door de eindeloze administratie, maar ook door taken als grasmaaien, zout strooien bij gladheid, de temperatuur van de koelkast controleren, rolstoelen soppen en bijvoorbeeld het reinigen van de airconditioning. Dit is toch te bizar voor woorden?  Met name verpleeghuizen hebben de afgelopen jaren enorm veel geld bezuinigd op ondersteunende diensten zoals receptionisten, schoonmakers en klusjesmannen. Deze taken komen op dit moment vaak op het bordje van het verplegend en verzorgend personeel.

Veiligheid

De kwaliteit van de geleverde zorg staat hierdoor ook onder hele hoge druk. Cliënten moeten lang wachten tot dat ze geholpen worden en hun veiligheid is in het geding. Voorbeelden zijn fouten met medicatie, minder hygiënisch werken en nachtdiensten waarbij één medewerker verantwoordelijk is voor maar liefst 80 patiënten. U leest het goed: 80 patiënten! 

Het wordt tijd dat het nieuwe kabinet met de sector een noodplan opstelt om het huidige personeel te behouden. Uit een peiling blijkt dat maar liefst 11 procent wilt stoppen met zijn werkzaamheden en dat 31 procent nog twijfelt! Tegelijkertijd moet er veel meer personeel bijkomen!

Volgens de UWV Arbeidsmarktprognose 2018-2019 groeit de werkgelegenheid in de zorg met ruim 52.000 banen tot en met 2019. De uitkeringsinstantie verwacht dat er dit jaar 120.000 tot 130.000 vacatures bij zorgorganisaties ontstaan.

Laat verpleegkundigen en verzorgende zich concentreren op de patiënt en huur andere in voor extra taken. Dat zorgt direct voor meer uren en dus betere zorg. Als werkgevers dan ook nog zorgen voor goede en fatsoenlijke contracten – meer dan een paar uur week en niet zo versnipperd (nu soms 15 uur verspreid over 5 dagen) – wordt het een stuk realistischer om aan nieuwe mensen te komen!

Wij vinden het ook belangrijk dat de mensen zich veilig voelen. Wij zijn zorgen er specifiek voor dat de mensen zich veilig voelen in de badkamer en dat zij langer zelfstandig kunnen functioneren in de badkamer. Daarbij worden de verzorgers of verplegers in ziekenhuizen of zorginstellingen in fysiek opzicht minder belast. Alles wat bijdraagt aan een veiligere omgeving voor hulpverleners moet worden ingezet; van bedrijfskleding zorg tot en met een veilige badkamer!

Veilige aangepaste badkamer - Bano Zorgbadkamers

Veilige aangepaste badkamer – Bano Zorgbadkamerskamer

Een goede mindervalide badkamer helpt

Een goede badkamer helpt mee om de werkdruk te verlagen. Het Bano zorgbadkamerconcept is een creatief en doordacht systeem die het werk van de verzorgsters/verpleegsters grotendeels makkelijker maakt. De badkamerelementen zitten op de goede plaats, met voldoende ruimte om je te kunnen verplaatsen. Met, als dat nodig is, voldoende bewegingsvrijheid voor de hulpverlener.

De badkamerelementen zijn makkelijk en veilig te gebruiken en te bedienen. En de ergonomische vormgeving straalt comfort uit. Bovendien biedt het een optimale interactie tussen de zorgverlener en de zorgbehoevende.

Sterker nog: In heel veel gevallen zal één verzorger het werk kunnen doen waarvoor eerder twee verzorgers nodig waren. Bekijk hier alle badkamer hulpmiddelen van onze zorgbadkamer. Hieronder kun je video van ons elektrisch sta-op toilet zien.

De norm voor de betere werkomgeving

Het Bano badkamerconcept is eigenlijk de norm voor de werkomgeving van het verplegend personeel. De badkamer is in samenwerking met fysiotherapeuten, verplegend personeel, ergotherapeuten, industriële ontwerpers en zorgbehoevenden zelf ontwikkeld met het doel een optimale interactie tussen de verzorger en gebruiker te realiseren.

Onze componenten zijn bovendien allemaal hangend, in verband met het in hoogte verstelbaarheid systeem. Tevens geeft het ruimte aan extra hulpmiddelen, zoals tilliften of douchebrancards. Alle leidingsystemen, aansluitingen, elektriciteit, moeten op maat zijn.

Een rolstoelgebruiker kan in het Bano concept volledig onder de wastafel rijden, zonder zich te stoten aan een sifon. De leidingen worden verwerkt aan de muur. Daarnaast zorgen de hangende componenten voor een zeer goede hygiëne.

Een erg groot voordeel van de badkamer van Bano is dat de werkzaamheden van de verzorgsters, verpleegsters en helpenden veel lichter worden (betere arbeidsomstandigheden) . Zo kan er veel tijd worden bespaard en die tijd kan weer gebruikt worden voor het verzorgen van mensen. 

Minder inspanning voor de hulpverlener

In hoogte verstelbare badkamerelementen vormen de basis voor sterke verbetering van het zelfstandig gebruik. Mensen met een lichamelijke beperking willen de hoogtes aanpassen op hun situatie en mogelijkheden. En verandert de situatie van de gebruiker dan kan alles met een druk op de knop worden gewijzigd.

Flexibel instelbare badkamerelementen maken de badkamer ook geschikt voor meerdere gebruikers met verschillende instellingen van de elementen. En daarmee bereik je optimaal gebruiksgemak en comfort voor iedereen.

Ook de hulpverlener heeft gebruiksgemak dankzij de aanpasbare hoogtes en instellingen. Minder inspanning en betere ergonomie maakt het werk minder zwaar en langdurig. En ook dat verhoogt het comfort van de patiënt. Bekijk hieronder onze video van de elektrisch verstelbare zorg-wastafel en het miva toilet.

Het doordachte ontwerp levert veel comfort- en gemaksvoordelen op:

  • Hulpverleners worden minder zwaar belast bij het helpen in de badkamer
  • Hulpverleners hebben minder tijd nodig voor hulp in de badkamer.
  • Gebruikers kunnen langer, zonder hulp, gebruik maken van de badkamer
  • Het schoonmaken gaat sneller en beter.

Kleine badkamers zijn beter en veiliger

Kleine badkamers zijn veiliger en beter dan grote badkamers. In samenwerking met een Universitair Ziekenhuis uit Noorwegen hebben wij dit onderzocht.

Er werden op drie afdelingen van het ziekenhuis werd het badkamerconcept van Bano toegepast met een doordachte indeling en functionele hulpmiddelen voor in de badkamer. Het resultaat was groots. Op onze pagina “ziekenhuis badkamer” is meer informatie te vinden over dit onderzoek.

Altijd alles in samenwerking

We werken altijd samen met de betreffende zorgorganisatie (of particulier) en werken het concept volledig uit naar de behoefte van de zorgorganisatie. De tekeningen voor de badkamer worden ook door ons gemaakt en er vindt weer overleg plaats met bijvoorbeeld de architect of met de eventuele bouwcommissie.

Zo blijven wij meedenken. Wanneer een order geplaatst wordt, leveren wij ook de gedetailleerde technische tekeningen voor de aannemer, loodgieter en installateur. De Bano badkamer kan volledig op maat worden geleverd, aangezien de componenten in hoogte verstelbaar zijn. Het biedt dus een comfort voor de gebruiker en de verzorger.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen