Via de Wmo badkamer aanpassen: hoe regel je dit?

Via de Wmo badkamer aanpassen: hoe regel je dit?

Via de Wmo badkamer aanpassen: hoe werkt het precies? Veel mensen (vooral ouderen) maken gebruik van hulpmiddelen. Een aantal van deze hulpmiddelen worden helemaal of voor een deel vergoed. Het regelen hiervan is niet altijd even makkelijk.

Vergoeding via de Wmo of via de zorgverzekering?

Doordat er veel regeltjes zijn voor de vergoeding van hulpmiddelen en omdat er verschillende instanties verantwoordelijk voor zijn is het soms lastig om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Aan de ene kant worden hulpmiddelen vergoed vanuit de zorgverzekering, terwijl andere hulpmiddelen juist via de gemeenten worden vergoed.

In het blog ‘Vergoeding hulpmiddelen: hoe zit het precies‘ hebben we duidelijk uitgelegd welke hulpmiddelen je vergoed kunt krijgen via de Wmo en welke via de zorgverzekeraar.

Badkamer aanpassen via Wmo

Heb je badkamer hulpmiddelen of een volledig aangepaste badkamer nodig? En beschik je niet over de financiële middelen om deze aan te schaffen? Dan kun je terecht bij de Wmo-afdeling van jouw gemeente.

Dit geldt voor alle hulpmiddelen die bijdragen aan het langer zelfstandig thuis wonen of hulpmiddelen om je in en rondom het huis te kunnen bewegen. Dit zijn dus hulpmiddelen die worden vergoed vanuit de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Dit wordt soms ook wel een Wmo subsidie genoemd.

Elke gemeente heeft andere regels

Altijd en overal bepaalt de betreffende gemeente in samenwerking met jou (en/of de familie) welke vorm van middelen / ondersteuning je nodig hebt. De gemeente kan ook een helpende rol spelen met vervoer, mantelzorg of dagbesteding. Deze voorzieningen en zorg kunnen ook door de Wmo worden vergoed.

Wel kan het zo zijn dat er soms een eigen bijdrage wordt gevraagd. Vrijwel elke gemeente heeft andere regels. Benieuwd of je recht heb op een vergoeding? Maak een afspraak bij het wmo-loket van jouw gemeente. 

Dit handige ebook helpt je de regels meer te begrijpen.

Ebook

Via de Wmo badkamer aanpassen? Kijk in dit ebook of je in aanmerking komt.

Woningaanpassing Wmo 2021: aanbouw voor gehandicapten en ouderen

Heb je een aanpassing nodig in de huidige woning zoals een aangepaste wastafel of een sta-op toilet? Dan kun je ook een toeslag krijgen via de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit is afhankelijk van de aard en de zwaarte van de zorg die er nodig is.

In principe regelt de Wmo dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Dit gaat zeer vaak om mensen met een handicap, ouderen of mensen met psychische problemen. Maar dus ook voor een woningaanpassing kan er een beroep gedaan worden op de Wmo.

Woningaanpassing wmo 2021: aanbouw voor gehandicapten en ouderen

Woningaanpassing via de Wmo? Zo werkt het

De aanvraag voor woningaanpassing verloopt via het WMO loket van de betreffende gemeente. Vanzelfsprekend vindt de keuring ook plaats door dezelfde gemeente. Wanneer er wordt geconcludeerd dat een woningaanpassing noodzakelijk is, worden er offertes aangevraagd bij bedrijven die de woningaanpassing kunnen uitvoeren. Deze bedrijven komen dan weer uit bij leveranciers van badkamer hulpmiddelen, zoals Bano.

Aanpassingen via het Persoonsgebonden budget

Er is een mogelijkheid om vanuit het PGB (persoonsgebonden budget) aanpassingen in de woning te realiseren. Dit zijn voorzieningen die je maar eenmalig kunt uitvoeren. De betaling vindt altijd plaats vanuit de gemeente aan de budgethouder. Let op: er zijn veel voorwaarden aan verbonden en er dient goedkeuring gegeven te worden van de gemeente.

Badkamer aanpassen senioren is vaak broodnodig

Hulpmiddelen helpen de ouderen en mensen met een beperking om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Deze hulpmiddelen zijn van groot belang om de veiligheid te garanderen. Helaas kan niet iedereen alles uit eigen zak blijven betalen. Een vergoeding van hulpmiddelen maakt aan de ene kant het financiële plaatje aantrekkelijker om het huis veiliger te maken.

En aan de andere kant zorgt het ervoor dat dat er geld wordt bespaard aan bijvoorbeeld ziekenhuiskosten door een val in huis. Een win-win situatie! Bekijk ook eens de video hieronder van dit echtpaar waar een woningaanpassing is gerealiseerd! En waar aanpassingen in de badkamer een uitkomst bleken.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Roy Diender
Door

Roy Diender

op 12 Jan 2024

Nou de WMO in de gemeente kampen doet helemaal niks Die willen dat je gaat verhuizen naar een gelijksvloerse woning met je gezin met twee kinderen van 14 en 16 en twee honden De zorg gaat heel hard achteruit en vooral in de gemeente kampen

Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen