De vijf gouden regels waar een senioren badkamer aan moet voldoen
19 juli 2018 
in Blogs

De vijf gouden regels waar een senioren badkamer aan moet voldoen

Om ongelukken in de badkamer te voorkomen hebben wij hier 5 gouden regels opgesteld waar een senioren badkamer aan moet voldoen.

  1. Zorg voor vereenvoudiging en verlichting
  2. Vervang een bad in een douche
  3. Zorg voor de juiste plaatsing van de badkamer hulpmiddelen
  4. Zorg voor een veilige vloer
  5. Zorg voor een opklapbaar douchezitje in plaats van een douchestoel
  6. Extra tip voor senioren: zorg voor een badkamer die hygiënisch is!

Door goede en doordachte hulpmiddelen aan te schaffen kun je het jezelf een stuk makkelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan de elektrisch in hoogte verstelbare toiletten of wastafels. Hierdoor ben je in staat om snel en eenvoudig de hoogte af te stellen naar je eigen behoefte. Ze maken het leven een stuk eenvoudiger en verlichten de werkomstandigheden van de eventuele verpleger en verzorger. Ons advies is altijd om te beginnen met een aanschaf van een sta-op toilet. Dit helpt je makkelijker en op een veilige manier op te staan. Zie de video hieronder.

In bad gaan is voor veel mensen een fijne beleving, maar wanneer je wat ouder wordt kan het ook levensgevaarlijk zijn. Ons advies aan senioren is dan ook om een bad zo snel mogelijk te vervangen door een (inloop) douche. Dit is veel veiliger omdat de kans aanzienlijk kleiner wordt dat je valt over drempels. Voorkomen is natuurlijk altijd veel beter dan genezen.

3. Zorg voor de juiste plaatsing van de badkamer hulpmiddelen

Een van de belangrijkste punten is een juiste plaatsing van de hulpmiddelen in de (senioren) badkamer. Je kunt de hulpmiddelen wel in huis hebben, maar het gaat er natuurlijk om of ze op een juiste manier worden gebruikt. Het uitgangspunt moet zijn om het zelfredzaamheidsproces op een maximaal niveau te krijgen. Uiteraard staat veiligheid voorop.

 juiste plaatsing van de hulpmiddelen - Bano zorgbadkamers

Door de hulpmiddelen juist te plaatsen is het al mogelijk om vanaf 4m2 een functionele en veilige badkamer in te richten. Op de afbeelding hierboven kun je een perfect voorbeeld zien. Via de juiste plaatsing van de beugels kun je je verplaatsen van a naar b. In samenwerking met doordachte hulpmiddelen zorgt dit er voor dat de veiligheid en zelfredzaamheid op een zo hoog mogelijk niveau is.

Een badkamer is een vochtige ruimte en kan daardoor glad worden. Een antislip-coating voor op de vloer verkleint de kans op uitglijden. Een antislip-mat op de bodem van de douche werkt ook, maar dit mogen absoluut geen losse matten zijn. Losse matten vergroten juist de kans op valpartijen. Om de veiligheid te vergroten adviseren wij om een veilige douchestang aan te schaffen die tegelijkertijd als handgreep gebruikt kan worden. Ook een gelijke vloer zonder onverwachte afstapjes is belangrijk.

Er is ook een optie om de huidige badkamervloer antislip te maken door een unieke antislip-formule. Vraag ons om advies.

Mocht je de keuze hebben tussen een douchestoel en een douchezitje, is het een wijs besluit om te kiezen voor een opklapbaar douchezitje. Het bespaart enorm veel ruimte en is bovendien een vast object. Dit houdt in dat het veel steviger is dan een douchestoel die los staat en onveilig kan zijn. Bovendien is een douchezitje veel makkelijker schoon te maken. Ons advies zou zijn om een in hoogte verstelbaar douchezitje aan te schaffen in combinatie met armsteunen.

Extra tip voor senioren: zorg voor een badkamer die hygiënisch is!

Zorg er altijd voor dat je producten(hulpmiddelen) kiest die zeer makkelijk schoon te maken zijn en daardoor er voor een goede hygiëne zorgen. Hangende producten zijn hierbij een vereiste, zodat het schoonmaken veel sneller en makkelijker gaat. Bovendien is het fijn als alle buizen en leidingen zijn weggewerkt.

Vraag om advies - Badkamer hulpmiddelen - Bano Zorgbadkamers

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef en ben een expert in badkamer hulpmiddelen en werkzaam voor Bano Benelux. Ik richt mij op senioren en mensen met een fysiek beperking. Ik streef er naar om zo compleet mogelijke artikelen te bieden met accurate informatie. Vanzelfsprekend sta ik klaar om al je vragen te beantwoorden :).
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen