Waar moet ik aan denken bij een mindervalide badkamer?

Waar moet ik aan denken bij een mindervalide badkamer?

Veel mensen vinden de term: mindervalide badkamer (of mindervalide sanitair) maar benauwend klinken. Terwijl dat een enorme misvatting is. Een mindervalide badkamer is er juist om het leven makkelijker te maken. In dit artikel leggen we uit waar je precies aan moet denken bij een mindervalide badkamer.

Waaruit bestaat een mindervalide badkamer?

Een mindervalide badkamer is een badkamer die streeft om de zelfredzaamheid en veiligheid zo hoog mogelijk te maken. Dit wordt gedaan door aanpassingen door te voeren in de huidige badkamer of door de volledige badkamer aan te passen. Dit begint bij het obstakelvrij maken van de ruimte. Denk hierbij aan het verwijderen van alle drempels en onnodige accessoires zoals bijvoorbeeld een badmat. Een goed vervolg is dan om de vaak gladde badkamervloer te vervangen door een antislip vloer of om de huidige badkamervloer te voorzien van een antislip coating. Het allerbelangrijkste is vervolgens om de sanitaire ruimte in te richten met doordachte badkamer hulpmiddelen. [caption id="" align="alignnone" width="1138"]Waardevolle tips voor een veilige badkamer Waardevolle tips voor een veilige badkamer[/caption]

Welke badkamer hulpmiddelen zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen voor in de badkamer. De drie belangrijkste hulpmiddelen om de badkamer zo veilig mogelijk te maken bespreken we hier.

Aangepaste douche

Wanneer je aan een badkamer denkt, denk je automatisch aan douche. Laten we daarom beginnen met de hulpmiddelen waar een aangepaste douche uit bestaat. Een goede aangepaste douche betekent comfort en ergonomie. Deze douche bestaat uit een in hoogte verstelbaar en opklapbaar douchezitje, een veilige douchestang, een ergonomische douchekop en doucheslang met een speciale douchethermostaat. Door al deze hulpmiddelen toe te passen spreken we van een aangepaste douche. En wordt douchen weer een moment om naar uit te kijken!

Aangepaste wastafel

Een wastafel kan niet ontbreken in een badkamer. Een goede aangepaste wastafel is zo ontworpen dat diegene die het gebruikt zich veilig waant bij het uitvoeren van de dagelijkse taken (denk bijvoorbeeld aan het tandenpoetsen). Ook moet er rekening gehouden worden met mensen die in een rolstoel zitten. Zo zou het ideaal zijn om een in hoogte verstelbare wastafel in de badkamer te hebben. Zo kan iedereen die gebruik maakt van de wastafel deze op de ideale hoogte zetten. Een geïntegreerde handgreep welke belastbaar is voor tenminste 250 kg is een vereiste. Vanuit hygiënisch oogpunt is het een must dat de leidingen en buizen zijn voorzien waterbestendige 'bekleding'.
Bano heeft zelfs een elektrisch in hoogte verstelbare wastafel met een doordachte oplossing aan de voorkant van de wastafel. Daar is namelijk de afvoergoot geplaatst. Hierdoor kunnen rolstoelgebruikers dichtbij de rand van de wastafel komen.

Aangepast toilet

In veel badkamers kun je een toilet vinden. En als we over een aangepast toilet praten hebben we het niet over een toiletstoel of toiletverhoger. Een perfect aangepast toilet is namelijk zo gemaakt dat er op een maximaal niveau tegemoet wordt gekomen aan de behoefte van diegenen die het toilet moet gebruiken. Zo moet het toilet veel gewicht aankunnen (300 + kg) en is het een voorwaarde dat er geïntegreerde en (apart van elkaar) in hoogte te verstellen toiletbeugels aan het toilet vastzitten. Een veel voorkomend probleem bij mindervalide mensen is dat ze moeilijk kunnen opstaan na een toiletbezoek. Een elektrisch sta-op toilet is dan een prachtige uitkomst.

Een mindervalide badkamer maakt het leven makkelijker

Een badkamer moet een plek zijn waar eenieder tot rust kan komen en heerlijk kan ontspannen. Maar vooral moet het ook een plaats zijn waar iedereen zich prettig en veilig voelt. Veel (vaak ouderen) mensen voelen zich niet meer veilig in de badkamer. Dat komt omdat zij nog gebruik maken van een badkamer die al een tijd meegaat. Helaas is het vaak zo dat naarmate je ouder word je minder mobiel bent. Hulpmiddelen bij het wassen kunnen het leven dan een stuk makkelijker maken. Sterker nog: het kan ervoor zorgen dat je geen thuiszorg meer nodig hebt dankzij mindervalide sanitairBovendien hoeft er niet uit te zien als een saaie ziekenhuis badkamer, want het kan er heel mooi uit zien!
Zolang je jezelf kan helpen in de badkamer met douchen en je persoonlijke hygiëne dan is dat een enorme verademing!

Voor wie is een mindervalide badkamer bedoeld?

De badkamer is vaak een probleemzone, maar gelukkig zijn er vandaag de dag speciale aangepaste badkamers die voor veel doelgroepen uitkomst bieden. Diegene die over het algemeen het meest gebruik maken van miva sanitair zijn ouderen(senioren), mindervalide mensen en kinderen. Een hele andere en vaak vergeten doelgroep is het zorgpersoneel.

Mindervalide badkamer voor ouderen (senioren)

Zoals je nu ongetwijfeld weet is de badkamer voor ouderen een risicovolle omgeving. Een senioren badkamer moet daarom altijd aan strenge veiligheidseisen voldoen. Gelukkig kunnen relatief kleine aanpassingen al zorgen voor een enorme veiligheidsimpuls. Het is voor deze doelgroep belangrijk dat zij zich voorbereiden op de toekomst. [caption id="" align="alignnone" width="1170"]5 tips hoe je een badkamer voor ouderen inricht 5 tips hoe je een badkamer voor ouderen inricht[/caption]

Mindervalide badkamer voor mindervalide mensen en kinderen

Of je nu thuis woont of in een zorginstelling, of je nu jong of oud bent, de kwaliteit van leven moet altijd centraal staan. En daarbij hoort het aanpassen van de waardigheid van een zorginstelling of woning. Ook de inrichting van sanitaire ruimtes zoals een miva toilet en miva badkamer staan aan de basis van een zelfstandig bestaan. Deze hulpmiddelen zijn ontwikkeld voor mensen met fysieke beperkingen. De beste mindervalide badkamers bestaan uit in hoogte verstelbare hulpmiddelen, zodat de zelfredzaamheid en de veiligheid van iedere gebruiker gegarandeerd kan worden. Dus ook voor kinderen met een beperking. De Bano zorgbadkamer is zo'n badkamer waar overal rekening mee is gehouden.

Mindervalide badkamer ideaal voor zorgpersoneel

In een goede miva badkamer voelt iedereen zich fijn en veilig. Zo kunnen oudereen (senioren), mindervaliden mensen en kinderen er op een fijne manier gebruik van maken. Maar ook het zorgpersoneel moet datzelfde gevoel ervaren. Zorg verlenen in badkamers van verpleeg- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen en bij senioren thuis is zwaar werk. Het snelgroeiend aantal ouderen en het coronavirus zorgt ook nog eens voor extra druk op de zorgfunctie. Bij het ontwikkelen van de zorgbadkamer van Bano hebben we de krachtinspanningen onderzocht waaraan de zorgverlener in de badkamer wordt blootgesteld, alsook de functionele behoeften van oudere bewoners. Deze veilige badkamer is een droom voor iedereen die werkt in de zorg en is het effect van meer dan vijf jaar onderzoek en zorgvuldige studies.
Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen