Dit is waarom we niet meer om een douche-wc heen kunnen!

Dit is waarom we niet meer om een douche-wc heen kunnen!

We schreven al eerder dat Nederlanders de douche-wc steeds vaker omarmen. Zo kun je in steeds meer huishoudens een douche-wc vinden. We hebben in dit artikel omschreven waarom je niet meer om douche wc heen kunt.

Misvattingen over een douche-wc

Elektrische douche-wc’s worden steeds populairder. Niet alleen in huishoudens, maar ook in hotels en wellnescentra’s. Maar er zijn ook nog mensen die denken dat het kopen van een douchetoilet nadelen zitten. De meest voorkomende misvattingen hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Een toiletdouche is onhygiënisch

Nadat we ons hebben gedoucht voelen we ons (meestal) pas echt schoon. Dan is het toch eigenlijk niet zo logisch dat we na het gebruik van een toilet ons schoonmaken met papier? Na het gebruik van een toiletdouche is je onderlichaam, zonder het aan te raken, schoon. Dit zorgt voor de ultieme hygiëne, maar ook voor een stukje gemak en comfort. Bovendien blijft de douchwc zelf ook brandschoon omdat de sproei-arm elke keer na gebruik automatisch en grondig wordt gereinigd. Sterker nog: bij de douchewc van Bano wordt door de toepassing van uv-licht alle bacteriën gedood. Een toiletdouche is dus super hygiënisch !

Een douche-wc is niet van deze tijd

Een douche wc? Dat is toch super ouderwets? Nee, totaal niet. De moderne douche-wc’s worden vaak verward met de verouderde porseleinen bidets welke je nog weleens aantreft in Europese landen (denk bijvoorbeeld aan Spanje, Portugal of Italië). De huidige douchetoiletten zijn voorzien van prachtige en handige wellnesfuncties. Denk alleen al een een verwarmde bril en een reinigende sproeifunctie met een warme föhn. Misschien is het schoonmaken met toiletpapier wel niet meer van deze tijd!

Een bidet toilet zorgt voor natte kleren

Misschien dat dit vroeger wel zo was, maar nu komt dat niet meer voor. De elektrische toiletdouches van vandaag de dag hebben ingebouwde sensor in de zitting zitten. Deze sensor zorgt ervoor dat de functies alleen starten, wanneer je gebruik maakt van het bidet. Zodra er geen contact meer is met de wc-bril, zorgt de sensor ervoor dat de douchefunctie per direct stopt (en verder gaat met het reinigen van de sproei-arm). Ongelukken komen daarom nooit meer voor (ook kinderen kunnen er dus moeiteloos gebruik van maken). Uiteraard kun je de bidet douche ook als een ‘gewoon’ toilet gebruiken.

Vochtige doekjes zijn beter dan een douche-wc

Vochtige doekjes worden vaak gebruikt als vervanger van normaal toiletpapier. Maar wat veel mensen niet weten is dat deze vochtige doekjes zeer slecht zijn voor het milieu. Zo worden deze doekjes niet afgebroken in het riool en is dit de grootste oorzaak van verstoppingen. Bovendien kan de parfum welke in een vochtig doekje aanwezig is voor huidirritaties zorgen.

Bovendien heb je bij het gebruiken van vochtige natte doekjes nog steeds de onhygiënische veegbeweging met de handen nodig, terwijl een douchetoilet zorgt voor een handenvrije reiniging.

De sproeifunctie van een toiletdouche voelt koud en vreemd aan

Dit is totaal niet waar. De sproeifunctie voelt juist prettig en warm aan. Sterker nog: je kunt de positie, temperatuur en intensiteit van de douchestraal vaak zelf bepalen. Natuurlijk is het zo dat je in het begin even moet wennen aan een douche-wc.  Maar als je aan een douchetoilet gewend bent, kun je jezelf bijna niet meer voorstellen dat je ooit toiletpapier gebruik hebt! Dit filmpje hieronder legt je uit hoe makkelijk je het kunt gebruiken

Een douche-wc kost veel elektriciteit en water (en is duur om te kopen)

Het klopt dat een douche-wc inderdaad water en elektriciteit gebruikt, maar het bespaart natuurlijk ook de kosten voor toiletpapier en eventuele vochtige doekjes. De huidige douchewc’s zijn erg zuinig in gebruik en hebben allemaal een speciale eco stand. Omgerekend kost een douche-wc niet meer dan drie euro per maand. Dat valt dus reuze mee!

In de doordachte douche-wc van Bano zit zelfs geen boiler en dat zorgt ervoor dat je geen last van kalk kunt krijgen!

DoucheWC kopen? Vraag hier om advies

De 3 meest voorkomende fouten bij het aanschaffen van een douchewc

Mocht je nog nooit een douche-wc hebben gebruikt dan is het kopen van een douchetoilet geen kleine beslissing. Bovendien zijn er veel verschillende soorten op de markt en zie je soms door de bomen het bos niet meer. Een aantal kopers zal eerst uitgebreid onderzoek doen voordat er overgegaan wordt tot aankoop. Maar de uitgebreid onderzoek betekent niet altijd dat de koper het juiste douchetoilet heeft aangeschaft. Er worden nog vaak wat fouten gemaakt. Hieronder geven we voorbeelden van situaties waarin het fout kan gaan.

Deze missers maken duidelijk wat wel nodig is om een goede keuze te maken. Want dat is natuurlijk het allerbelangrijkst!

Er wordt te vaak alleen naar de prijs gekeken

Bij het aanschaffen van een douchewc wordt er vaak alleen gekeken naar de prijs. En dat is een veelgemaakte fout. Vaak zijn de mensen toch niet tevreden over hun goedkope douchetoilet, omdat de kwaliteit tegenvalt. En de kwaliteit is natuurlijk het aller belangrijkst. Wij vinden dat een douchewc gezien moet worden als een volwaardig huishoudapparaat dat elke dag (meerdere keren) gebruikt moet worden.

Vergelijk een douche-wc maar met een koelkast of wasmachine en de gemiddelde levensduur die deze apparaten moeten hebben!

Ervaren gebruikers van een douchetoilet weten dat de kwaliteit erg belangrijk is en hebben daarom iets meer geld over om een goede toiletdouche te kopen. Voor nieuwe gebruikers kan de prijs van een douche-wc wel even schrikken zijn, waardoor ze toch sneller geneigd zijn om te kiezen voor een goedkopere versie. In veel gevallen leidt dat tot teleurstellingen en uiteindelijk hogere kosten voor reparatie of vervanging. Wij adviseren daarom er een aan te schaffen van hoge kwaliteit en welke makkelijk in gebruik is. Wij helpen je graag bij het maken van een keuze.

Er wordt een verkeerde maat gekocht

Douchewc’s komen over het algemeen voor in 2 verschilende soorten: in een rond of in een ovaal model. Dit noemen ze ook wel een round model of een elongated model. Dit is ontstaan omdat in een aantal landen in Azië en in de Verenigde Staten de wc’s ovaal zijn. In Europa zijn vrijwel alle toiletten rond. Het is dus van groot belang om een douche wc te kiezen die het beste bij het bestaande toilet past. Zo voorkom je dat de bril over de rand heen leunt of helemaal niet past. Mocht je niet weten welk model bij jou past, dan kun je ons natuurlijk altijd om advies vragen

Verwachtingen zijn niet realistisch

Iedereen die al gebruik maakt van een douche-wc, zal het niet laten om te vertellen dat het een verademing is. Ze verbeteren de hygiëne, brengen extra comfort en besparen op het gebruik van toiletpapier. Helaas hebben sommige klanten hebben nog altijd een te hoge verwachting van een douche-wc. Ze verwachten dat het apparaat het haar wast & föhnt, de kattenbak verschoont, de hond uit laat en ook de belastingpapieren nog even invult (dat zou wel geweldig zijn!). Maar een douchewc doet 1 ding heel goed, het reinigen van het onderlichaam met water & lucht waardoor het voelt alsof je net onder de douche bent uitgekomen, iedere keer weer. Het is je eigen wellness spa. Ook ideaal voor in een aangepaste badkamer (met miva toilet).

In de toekomst verwachten we dat de bidetbril verschillende gezondheidsfuncties erbij krijgt zoals het meten van het gewicht, de bloeddruk of het onderzoeken van de stoelgang.

Over een aantal jaar zitten we allemaal op een douche-wc

Er is een ware revolutie aan de gang. Aan het begin van dit artikel haalde we het al even aan: het aloude standaard toilet wordt steeds vaker vervangen voor een douche-wc. En zo gek is dat natuurlijk niet, want het comfort van hygiënische reiniging met warm water is buitengewoon.

Een stukje geschiedenis over het toilet

In de Middeleeuwen zaten mensen op een zogenoemde ‘poepdoos‘. Wie het beter voor elkaar had, hing een toilet boven de beerput aan de zijkant van de woning. Dit noemde ze ook wel het ‘gemak’. Maar in beginsel veranderde er nog niet zo veel. De ontlasting bleef daar waar het werd geproduceerd. Een tijd later ontstond riolering en deed het toilet met een zwanenhals, of waterslot, zijn opmaat. Grote vernieuwingen op het gebied van toiletsanitair bleven daarna nog jarenlang uit. Op een enkeling na, die al kennis hadden gemaakt met het bidet. Maar mensen uit Europa vonden dit minder interessant. Zij waren van mening dat dat meer iets was voor landen in Zuid-Europa of Azië.

Verfrissend geluid in het toilet

Tijden veranderen. Nederlanders omarmen steeds vaker het douchetoilet. Mede door de invloed van de vergrijzing ontdekken mensen het comfort van deze toiletvorm. De eerste keer dat iemand een douchetoilet gebruikt, kan het wel even bijzonder aanvoelen, zo’n kietelende straal water. Maar zodra de eerste onwennigheid voorbij is, ben je verkocht. Waarom zou je in vredesnaam je hand en wc-papier gebruiken als een machine dit werkje voor je kan verrichten? We gebruiken toch ook geen poepdoos meer? Daarom kunnen we vandaag de dag niet meer om een douche-wc heen!

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen