wandbeugels van Bano Benelux

Wandbeugels

Wandbeugels kunnen het leven enorm verrijken voor mensen die (om welke reden dan ook) over weinig kracht beschikken. Zij hebben steeds meer moeite om dingen met de handen beet te pakken. Wandbeugels zijn zo gevormd dat de handen ontlast worden en er minder kracht nodig is om bijvoorbeeld op te kunnen staan.

Stevige houvast

Hygiënisch materiaal

tot 250 kg belastbaar

Wat zijn wandbeugels precies?

Een wandbeugel of wandbeugels worden gebruikt door mensen met een fysieke beperking om extra ondersteuning te bieden in toilet, douche, badkamer of andere handige plekken (zoals bijvoorbeeld de trap of in de keuken). Met behulp van wandbeugels kan men makkelijker, zelfstandig en veiliger zich bewegen door het huis.
Wandbeugels in aangepaste badkamer

In welke ruimten worden wandbeugels geplaatst?

Gebonden aan de situatie bestaat de mogelijkheid om in alle kamers van de woning, gangen en buiten, wandbeugels te plaatsen. De meeste wandbeugels worden geplaatst in:


Het gaat in alle gevallen om wandbeugels rondom de douche(of bad), het toilet, de aangepaste wastafel of het bed en het aanrecht. Ook in andere situaties kan het zeer verstandig zijn om wandbeugels te plaatsen. Denk aan beugels bij de gang, het bed, dichbij de voordeur, en bijvoorbeeld langs de trap – naast de standaard trapleuning die aanwezig is.

Waarvoor gebruik ik wandbeugels in de badkamer?

Waarvoor gebruik ik wandbeugels in de badkamer?

Wandbeugels in de badkamer worden gebruikt om elke handeling in de badkamer zo veilig mogelijk te maken. Ze bieden een optimale grip en creëren balans. Hiermee wordt de zelfredzaamheid vergroot. Wanneer men de overgang van/naar de wastafel, toilet, douche of rolstoel maakt kan de wandbeugel stevig worden vast gepakt en worden er valpartijen voorkomen.

Theo Wor van Bano Zorgbadkamers
Een wandbeugel wordt geplaatst in toestanden waar bewoners extra steun kunnen gebruiken. Zo kunnen senioren of mensen met een fysieke beperking zich goed hieraan vasthouden. En worden ongelukken in de badkamer voorkomen. Bovendien neemt de druk op de benen aanzienlijk af!
Theo Wor - Bano Benelux
Wandbeugel douche van Bano Benelux

Wandbeugel douche: met Bano kies je voor veiligheid, comfort en hygiëne 

De wandbeugel douche van Bano Zorgbadkamers biedt veiligheid, comfort en een verbeterde hygiëne. De wandbeugel is maar liefst getest tot 250 kg. belastbaarheid en wordt geleverd zonder verbindingsnaad. Dit is om de hygiëne te verbeteren en de montage eenvoudiger te maken. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van een antibacteriële coatlak welke zorgt voor een optimale grip van de douchebeugel.   

Wandbeugels zonder boren? Dat adviseren wij nooit.

Wandbeugels zonder boren klinkt hartstikke interessant en makkelijk, maar helaas gaat dit ten koste van de veiligheid. Vaak zijn dit wandbeugels met zuignoppen. De kans dat deze er per ongeluk worden afgetrokken is groot. Wij adviseren daarom altijd om wandbeugels te monteren welke minimaal 250 kg belastbaar zijn. 

Op welke hoogte plaats ik de wandbeugel in de badkamer?

De hoogte waarop een wandbeugel geplaatst wordt is verschillend. Dit komt omdat ieder mens (in lengte) verschillend is. Het belangrijkste is dat het alles wordt afgestemd op de gebruiker. Er dient ten alle tijden rekening gehouden te worden met zaken als lengte, gewicht, omvang en de medische reden waarom er over weinig kracht, flexibiliteit en/of stabiliteit wordt beschikt.

Iemand met krachteloze knieën maar met een krachtig bovenlijf heeft er baat bij dat de wandbeugel of wandbeugels lager geplaatst worden, zodat het optrekken uit zittende positie veel minder kracht kost.


Uiteraard niet te laag, want de wandbeugel dient ook ondersteuning te bieden wanneer men gaat zitten. Bovendien maakt het vanzelfsprekend verschil of er de overstap gemaakt moet maken vanuit een rolstoel of bijvoorbeeld een rollator. De specialisten van Bano Benelux overleggen de ideale hoogte met de gebruiker en eventueel met de ergotherapeut, fysiotherapeut of behandelend arts van de gebruiker.

Hoe plaats ik een wandbeugel in de badkamer?

Alle badkamer hulpmiddelen van Bano Benelux worden afgeleverd en voorzien van een duidelijke handleiding, inclusief een montage-uitleg. Wij vinden het uitermate belangrijk dat de montage van de wandbeugel uitgevoerd wordt door een gediplomeerde installateur.


Deze weet of een muur geschikt is om het gewicht van de wandbeugel en (een deel van) het gewicht van de gebruiker te dragen. Het valrisico kun verminderen door een juiste plaatsing van wandbeugels! Wordt de montage toch zelf gedaan (of door een handig familielid/kennis) , bepaal dan vooraf goed aan welk type muur de wandbeugel wordt bevestigd.


Als u het niet zeker weet kan er altijd met ons contact worden opgenomen.

Wandbeugel van Bano installeren? 

1. Neem altijd eerst contact op met Bano Benelux
2.Ontvang een handleiding en montage-uitleg 
3. Laat een installateur de wandbeugel plaatsen

4. Die weet of de muur de wandbeugel kan dragen en beperkt het valrisico door de juiste plaatsing

Waar koop ik wandbeugels voor de badkamer?

Bij Bano Benelux kunt u terecht van wandbeugels van een zeer hoge kwaliteit. Ze hebben een bijzonder stevige grip en kunnen de belasting aan van maar liefst 250 kg. Ideaal voor in een aangepaste badkamer of mindervalide toilet.

Waaruit bestaat het materiaal van de wandbeugels?

Het materiaal van de wandbeugels bestaat uit:


Welke soorten wandbeugels zijn er?

Bano Benelux biedt diverse veilige wandbeugels aan. Zo zijn er verschillende soorten wandbeugels die toegepast worden in verschillende situaties. Vaak worden in kleine situaties zoals een klein toilet of een kleine doucheruimte een kleinere wandbeugel geplaatst. En in een grotere ruimte een grotere wandbeugel. Maar er zijn bijvoorbeeld ook aan situaties waarbij een wandbeugel handig is bij het opstaan (denk aan een toilet), maar bij het gaan zitten juist niet (of omgekeerd).  Ook zijn er situaties waar er maar aan één kant behoefte aan een wandbeugel is. Omdat elke situatie verschillend is, voorzien wij u graag van advies.

Soorten maten wandbeugels

Afhankelijk wat er precies bij de situatie van de gebruiker past wordt er gekozen voor een maat. De zeer gebruiksvriendelijke wandbeugels van Bano Benelux zijn verkrijgbaar in de maten:


  • Wandbeugel 40 cm
  • Wandbeugel 60 cm
  • Wandbeugel 80 cm
  • Wandbeugel 100 cm
  • Hoek wandbeugel

Moet ik kiezen voor een opklapbare wandbeugel (of niet)?

Bij het aanpassen van het toilet kan het verstandig zijn om opklapbare wandbeugels te plaatsen. Op die manier kan de beugel opgeklapt worden, zodra er naar het toilet wordt gegaan en weer ingeklapt worden als er gebruikmaakt gemaakt wordt van het toilet. Wanneer u kiest om het toilet volledig aan te passen kunt u het best voor een sta-op toilet kiezen. Deze beschikt over zeer ergonomische en opklapbare beugels die mee omhoog en omlaag gaan. Dit is de meest veilige en makkelijke manier om zelfstandig gebruik te maken van het toilet.
Wandbeugel  - Bano benelux

Wandbeugels die zorgen voor een verbeterde hygiëne

De wandbeugels van Bano worden geleverd zonder verbindingsnaad voor de beste hygiëne en een zeer eenvoudige montage. Een dikte van 32 mm in combinatie met een antibacteriële puro-coatlak zorgt voor de beste grip. Een afstand van 40 mm tussen handgreep en muur geeft een beter ontwerp en meer veiligheid voor de gebruiker. Bano heeft ook een verplaatsbaar doucheplanchet dat is ontworpen voor de wandbeugels.

Worden wandbeugels vergoedt door mijn verzekering?

Over het algemeen worden wandbugels niet vergoedt door zorgverzekeraars. Als u klachten heeft waar wandbeugels de oplossing voor kunnen zijn, moet dit hulpmiddel op eigen kosten worden aangeschaft.
E-book – Vergoeding hulpmiddelen 2021 – Bano Benelux

Valt de wandbeugel onder de Wmo ?

Wandbeugels vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarvoor elke gemeente verantwoordelijk is. De meeste gemeenten hebben daarvoor een aanspreekpunt (Wmo-loket). Daar wordt op basis van de persoonlijke situatie beoordeeld of er in aanmerking wordt gekomen voor deze vorm van zorgondersteuning. Elke gemeente pakt dit op zijn eigen manier aan. Het regelen van vergoedingen voor hulpmiddelen kan ingewikkeld zijn. We hebben om het overzichtelijk te maken het ebook: “Zo krijg je hulpmiddelen vergoed” geschreven.
Wandbeugels kopen? Doe het bij Bano Benelux

Wandbeugels kopen?

Dan bent u bij Bano Benelux op het goede adres. Wij helpen u graag in het maken van de juiste keuze.