Wanneer is een badkamer voor ouderen veilig?

badkamer voor ouderen veilig?In dit artikel geven we antwoord op de vraag: wanneer is een badkamer voor ouderen veilig? We doen dit aan de hand van 7 stellingen. Reageer je positief op alle stellingen, dan kun je spreken van een veilige badkamer.

  1. “Ik heb ruim voldoende bewegingsruimte tijdens het douchen”
  2. “Ik maak geen gebruik van een douchegordijn of heldere/transparante douchewanden”
  3. “Ik ben nog nooit uitgegleden in mijn badkamer”
  4. “Ik maak gebruik van een inloopdouche”
  5. “Ik maak gebruik van badkamer hulpmiddelen”
  6. “Ik heb geen onnodige obstakels in mijn badkamer”
  7. “Ik heb geen droger of wasmachine in de badkamer staan”
  8. Doe de badkamer voor ouderen veiligheidstest

  “Ik heb ruim voldoende bewegingsruimte tijdens het douchen”

  Elk dag staan we er even onder: de douche. Het is dan ook het belangrijkste product in de badkamer. Vaak heeft een oudere badkamer een (veel te) kleine douchecabine of moet er zelfs in bad gedoucht worden. Het is belangrijk om ruim voldoende bewegingsruimte te hebben tijdens het douchen. Zo moet je zonder enige moeite je kunnen draaien en bewegen in de douche en overal makkelijk bij kunnen. Een douche met voldoende bewegingsruimte is daarom een voorwaarde.

  “Ik maak geen gebruik van een douchegordijn of heldere/transparante douchewanden”

  Een douchegordijn is een item die het veiligheidsniveau in de badkamer een stuk lager maakt. De kans dat je op een douchegordijn gaat staan of deze gebruikt als steun wanneer je dreigt te vallen is groot en daardoor de kans op ongelukken ook! Een douchewand in de badkamer hoeft daarentegen niet altijd te zorgen voor onveilige situaties. Vooral niet als het een douchedeur is die uitzonderlijk voor de zorg is gemaakt. Denk hierbij aan de waardigheid van het materiaal, een goede muurbevestiging en regelbare scharnieren. Een veel gemaakte misslag is dat men een heldere of transparante douchewand installeert. Dit is zeer riskant: de kans dat er tegenop wordt gelopen is hier erg groot. Vervang een heldere of transparante douchewand altijd door een geschikte zichtbare wand.

  Een douchegordijn is een item die het veiligheidsniveau in de badkamer een stuk lager maakt. De kans dat je op een douchegordijn gaat staan of deze gebruikt als steun wanneer je dreigt te vallen is groot en daardoor de kans op ongelukken ook!

  “Ik ben nog nooit uitgegleden in mijn badkamer”

  Een gladde badkamervloer zorgt elk jaar weer voor heel veel ziekenhuisopnames door een val vanwege uitglijden. De dreiging van valpartijen op een gladde en natte badkamervloer is erg hoog. Gelukkig kan je deze voorkomen door een antislip vloer in de badkamer te plaatsen of de huidige badkamertegels te voorzien van een antislip coating. Zo kunnen er veel valpartijen worden voorkomen.

  Hulp bij een gladde badkamervloer - Bano Benelux

  “Ik maak gebruik van een inloopdouche”

  Wanneer je wat ouder wordt of last heb van fysieke ongemakken is het een vereiste om een inloopdouche voor senioren in te richten. Het gaat er hier altijd om dat de douche op een zeer makkelijke en comfortabele manier te betreden is. Steevast zonder hoge randen en dat de douche op gelijke hoogte ligt met de vloer. De basis van een inloopdouche voor senioren is dat de gebruiker zijn zelfredzaamheid naar zijn hoogste niveau kan brengen en dat er op een veilige manier gedoucht kan worden.

  “Ik maak gebruik van badkamer hulpmiddelen

  De hierboven omschreven inloopdouche moet voorzien zijn van hulpmiddelen zoals goede beugels en handgrepen of een stevig en opklapbaar douchezitje.  Een badkamer bestaat in de meeste gevallen niet alleen uit een douche, maar ook uit een wastafel, toilet en vaak één of twee badkamerkasten. Zorg er ten alle tijden voor dat deze producten geschikt zijn om op te steunen en om aan je op te trekken. De eerste reactie als je (bijna) valt is dat je direct om je heen grijpt. Op dat moment is het fijn dat je bijvoorbeeld een aangepaste wastafel tot je beschikking hebt met daaraan een beugel waar je direct aan kunt vasthouden of op kunt leunen. Een standaard wastafel is totaal niet belastbaar om op te steunen. In veel gevallen gaat de wastafel dan kapot met alle gevolgen van dien. Ditzelfde geldt ook voor het toilet en de badkamerkast. Kies daarom altijd voor een senioren toilet en doordachte badkamermeubels voor de zorg.

  “Ik heb geen onnodige obstakels in mijn badkamer”

  Veiligheid en toegankelijkheid staan voorop in de badkamer. Vanzelfsprekend betekent dat het niet zo moet zijn dat elke keer als de badkamer bezocht wordt er langs verschillende gevaarlijk obstakels gelopen moet worden. Denk hierbij aan een badkamer zonder onnodige accessoires (zoals bijvoorbeeld een badmat) en zonder drempels. Zijn die er wel? Verwijder ze dan zo snel mogelijk.

  “Ik heb geen droger of wasmachine in de badkamer staan”

  Is er een droger of wasmachine in de badkamer aanwezig? De mogelijkheid dat je valt en struikelt door een deurtje die openstaat van de droger of wasmachine is dan aanwezig. Plaats dus altijd de droger en wasmachine op een andere plaats dan de badkamer. Mocht dat toch niet mogelijk zijn, dan adviseren wij om ze ergens te plaatsen waar de deurtjes dusdanig open gaan zodat je er niet over kunt struikelen.

  Doe de badkamer voor ouderen veiligheidstest

  Zeker weten dat de badkamer voor ouderen veilig is? Om zeker te zijn hebben we de badkamer veiligheid test gemaakt. Door deze test te doen ontdek je binnen enkele minuten of de huidige situatie in de badkamer veilig is! Handig, toch?

  Badkamer veiligheids test

   

   

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking. Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie. Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen