Weer meer ouderen ernstig gewond na val!
30 september 2019 
in Nieuws

Weer meer ouderen ernstig gewond na val!

Het Algemeen Dagblad kwam vanochtend met het nieuws dat er steeds meer ouderen ernstig gewond raken na een val. Een van de oorzaken is dat mensen langer zelfstandig blijven wonen, maar niet de juiste hulpmiddelen voor hebben. Het afgelopen jaar waren het bijna 75.000 ouderen die zware verwondingen opliepen. Dit zijn er 5300 meer dan het jaar ervoor.

Alles bij elkaar opgeteld belandden 108.000 ouderen op de spoedeisende hulp nadat zij gevallen waren. 10 procent kon hierna niet terug naar huis en werd opgevangen in een verpleeghuis. Voor 4396 mensen werd de valpartij fataal. Dit zijn dus maar liefst 12 ouderen per dag. In vergelijking met vorig jaar is hier helaas ook weer een stijging te zien. Expertisecentrum VeiligNL meldde dat er 547 meer mensen zijn overleden na een val dan het jaar ervoor. Erg confronterend is dat de toename van ernstig letsel in tien jaar steeg met 6 procent.

Elk jaar neemt het aantal valongevallen bij ouderen met een paar procent toe. De stijging is grotendeels te verklaren door de vergrijzing. Hoe ouder we worden, hoe brozer en hoe vaker we vallen.

De trend dat we met zijn allen zelfstandig thuis blijven wonen is hier ook deels debet aan. Denk bijvoorbeeld 65-plussers met meerdere chronische aandoeningen. Deze kwetsbare groep is natuurlijk al niet sterk en wanneer zij weinig bewegen neemt de kracht en spiermassa af. De kans dat zij dan vallen wordt natuurlijk nog groter.

Vaak zijn er wanneer mensen langer zelfstandig thuiswonen veel minder hulpmiddelen aanwezig, dan wanneer iemand in een verpleeghuis woont. Thuis is natuurlijk geen zorgpersoneel dat je ’s nachts even van het bed naar het toilet helpt. Bijna de helft van de valpartijen in en rond het huis zijn 70-plussers. Vaak zijn het stomme ongelukjes zoals het struikelen over een badrand, of over een drempel, val over een natte vloer of een val van de trap. Langer zelfstandig thuiswonen is alleen functioneel als er goede hulpmiddelen worden aangeschaft. Denk bijvoorbeeld aan een senioren badkamer (met o.a. een elektrisch sta-op toilet, een elektrisch in hoogte verstelbare wastafel en een inloopdouche voor ouderen), een drempelvrije woning en een traplift.

Voor ouderen die gevallen zijn is het wijs om zich te laten onderzoeken door een huisarts of geriater. Zo kan bepaald medicijngebruik zorgen voor valpartijen en kan een andere dosering of ander hulpmiddel de klachten verhelpen. Ook kan getol op de benen een openbaring van een ziekte zijn. Een longontsteking bijvoorbeeld presenteert zich op allerlei manieren. Valcursussen waar spierkracht en balans worden getraind kan een preventieve maatregel zijn welke ongevallen laat terugdringen.

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef en ben een expert in badkamer hulpmiddelen en werkzaam voor Bano Benelux. Ik richt mij op senioren en mensen met een fysiek beperking. Ik streef er naar om zo compleet mogelijke artikelen te bieden met accurate informatie. Vanzelfsprekend sta ik klaar om al je vragen te beantwoorden :).
Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen