Zo test je de veiligheid van de badkamer

In dit artikel geven we je handvatten om de veiligheid van de badkamer te testen. Dit kan ervoor zorgen dat valpartijen voorkomen kunnen worden. Wist je bijvoorbeeld dat er in Nederland per 5 minuten één oudere op de eerste hulp terecht komt na een val? Veel van deze ongelukken gebeuren in de badkamer.

  1. Controleer de vloer
  2. Check of er voldoende houvast is in de badkamer
  3. Ga na of er onnodige obstakels aanwezig zijn
  4. Toets of er gebruik wordt gemaakt van duidelijke kleurcontrasten
  5. Heb je een wasmachine en/of droger in de badkamer?
  6. Vervang transparante of heldere douchewanden/douchedeuren
  7. Maak je gebruik van een douchegordijn?
  8. Extra tips voor een veilige badkamer
  9. Doe de badkamer veiligheid test

1. Controleer de vloer

Een gladde badkamervloer betekent automatisch dat de kans op vallen ruim wordt vergroot. Het controleren op gladheid in een vochtige toestand (na het douchen) is de meest voor de hand liggende optie. Wij adviseren ook om de badkamervloer te controleren in een droge toestand. Zorg ervoor dat je de controle altijd met minimaal twee mensen uitvoert, want er kan altijd wat gebeuren. Is de vloer in beide gevallen niet glad? Dan hoeven er geen maatregelen worden genomen. Mocht er wel sprake zijn van gladheid, dan zijn er altijd antislip-oplossingen voor.

2. Check of er voldoende houvast is in de badkamer

Het ideale scenario zou zijn dat bij het binnentreden van de badkamer men zich overal aan kunt vasthouden. De praktijk leert dat dit in 99 procent van de gevallen niet zo is. De zelfredzaamheid stimuleren is van belang zodat de resterende fysieke kracht gemobiliseerd wordt. Dit maakt het leven van gebruiker een stuk fijner en bovendien scheelt dit in de belasting van de eventuele hulpverlener. Een goed ingerichte badkamer met voldoende houvast en handige badkamer hulpmiddelen helpen daarbij en vergroten de kwaliteit van leven! Controleer dus of er voldoende houvast in de badkamer is. Hieronder een video van een aangepaste badkamer waarover goed is nagedacht.

Een van de eerst reacties van mensen als ze vallen onder douche is dat men zich vast wilt grijpen aan de douchestang. In veel gevallen breekt de douchestang en is de kans groot dat men alsnog valt. Een douchestang als handgreep ineen is de ideale oplossing.

3. Ga na of er onnodige obstakels aanwezig zijn

Een veilige badkamer klinkt niet heel erg fraai. Dan is de Engelse benaming ‘transitional bathroom‘  al een stuk beter. Kort omschreven betekent het dat dit een badkamer is die rekening houdt met de ‘oude dag’. Toegankelijkheid en veiligheid staan voorop en dat betekent automatisch dat je je niet langs verschillende gevaarlijk obstakels hoeft te wurmen voordat je de aangepaste douche inloopt. Denk hierbij aan een badkamer zonder drempels en zonder  onnodige accessoires (zoals bijvoorbeeld een badmat). Zijn die er wel? Verwijder ze dan snel.

4. Toets of er gebruik wordt gemaakt van duidelijke kleurcontrasten

Kleurcontrasten in een zorgbadkamer zijn van groot belang. Vooral voor mensen die niet goed kunnen zien en mensen die kampen met dementie. Elementen van de uitrusting en bediening (denk aan bijvoorbeeld bedieningsplaten van de wc) moeten duidelijk contrasteren met de omgeving. Ditzelfde geldt voor toiletbeugels, douchezitjes of handgrepen. Maak je geen gebruik van contrasterende kleuren? Maak er dan zo snel mogelijk werk van. Dit vergroot de veiligheid van de badkamer enorm.


5. Heb je een wasmachine en/of droger in de badkamer?

Heb je een wasmachine of droger in de badkamer? Dan is de kans dat men struikelt over een openstaand deurtje van de droger of wasmachine erg groot. Ons eerste advies zou zijn om de wasmachine en/of droger ergens anders te plaatsen. Mocht dat niet kunnen, dan adviseren wij om ze ergens te plaatsen waar de deurtjes dusdanig open gaan zodat je er niet over kunt struikelen.

6. Vervang transparante of heldere douchewanden/douchedeuren

Een douchewand of douchedeur in de badkamer hoeft niet altijd te zorgen voor onveilige situaties. Vooral niet als het een doordachte douchedeur is die speciaal voor de zorg is ontwikkeld. Denk hierbij aan de kwaliteit van het materiaal, een goede muurbevestiging en regelbare en scharnieren. Een veel gemaakte fout is dat men een transparante of heldere douchewand/douchedeur installeert. Dit is zeer gevaarlijk: de kans dat er tegenop wordt gelopen is hier erg groot, met alle gevolgen van dien. Vervang een transparante of heldere douchewand/douchedeur altijd door een goed zichtbare wand of deur.

Een veel gemaakte fout is dat men een transparante of heldere douchewand/douchedeur installeert. Dit is zeer gevaarlijk: de kans dat er tegenop gelopen is hier erg groot, met alle gevolgen van dien.

7. Maak je gebruik van een douchegordijn?

Maak je gebruik van een douchegordijn? Dan adviseren we je dringend om deze per direct te verwijderen. Natuurlijk zorgt een douchegordijn ervoor dat je badkamer niet onder wordt gespetterd tijdens het douchen. Maar de kans dat je op een douchegordijn gaat staan is redelijk groot en daardoor de kans op ongelukken ook.

8. Extra tips voor een veilige badkamer

We hopen dat deze bovenstaande tips van waarde zijn voor je om de veiligheid in de badkamer te testen. Om je nog meer van dienst te kunnen zijn hebben we een e-book gemaakt met waardevolle tips voor een veilige badkamer.  Deze kun je gratis downloaden. Om te kunnen zien of de huidige badkamer van u wel veilig is, hebben we de badkamer veiligheid test gemaakt .

9. Doe de badkamer veiligheid test

Om te kunnen zien of de huidige badkamer van u wel veilig is, hebben we de badkamer veiligheid test gemaakt .Door deze test te doen ontdek je binnen een paar minuten of de huidige situatie in de badkamer veilig is! Handig, toch?

Test hier de veiligheid van uw badkamer

Over de schrijver
Mijn naam is Dennis Verhoef. Als expert in badkamer hulpmiddelen bij Bano Benelux heb ik in de afgelopen acht jaar gewerkt aan het realiseren van veilige, toegankelijke en comfortabele badkamers voor senioren en mensen met een fysieke beperking.Deze ervaringen stellen me in staat om uitgebreide en accurate artikelen te schrijven, waarbij ik mijn inzichten deel om u te helpen bij het maken van de beste keuzes voor uw situatie.Ik sta altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te helpen de juiste oplossingen te vinden voor uw unieke behoeften.
Martin Droog
Door

Martin Droog

op 09 Dec 2019

Dat is een verkoopverhaal. Douchekrukken en stoelen met goede rubberen doppen op de poten zijn net zo veilig als douchezitjes die op de wand bevestigd worden. De keuze hangt ook sterk af van welk materiaal de douchemuren zijn. Zorg voor vakkundige montage door een erkende zorg & comfort specialist.

Reactie plaatsen

Meer weten over onze badkamer hulpmiddelen